Starter van de week: vogelfotohutten zijn een gemak voor natuurfotografen

. © Getty Images
Hans Hermans medewerker Trends

Natuurfotografie zit in de lift. Maar als natuurfotograaf vind je niet zomaar vogels en wild. Hun natuurlijke gedrag is zelden te spotten. Bossen mag je niet zomaar betreden. De fotohutten van Glenn Vermeersch maken het de natuurfotograaf veel gemakkelijker.

Vanwaar komt het businessidee?

“Ik heb de fotohut niet zelf uitgevonden”, zegt bioloog Glenn Vermeersch. “In Hongarije introduceerde Bence Mate, bekend als The Invisible Wildlife Photographer, spiegelend glas. Daarachter kun je onzichtbaar dieren observeren en fotograferen. Ik kocht in 2013 een eerste privaat stukje natuur, richtte het in voor vogels en verhuurde het. Intussen verhuur ik elf fotohutten en een vakantieverblijf.”

Welke vernieuwing brengt u?

“De ideale plaats om vogels te fotograferen is zeer moeilijk te vinden en vaak verboden te betreden. Bovendien vraagt natuurfotografie erg veel voorbereiding en geduld. Huur je daarentegen een fotohut, dan ben je binnen de vijf minuten aan het fotograferen. Je zit verborgen, met de dieren op ooghoogte. Daardoor krijg je een unieke kijk op het echte gedrag van vogels en zoogdieren. Je ziet ze baden, paren, met elkaar interageren enzovoort.”

Hoeveel hebt u geïnvesteerd?

“Een perceel met een fotohut openen, kost zeker 12.000 euro, plus 2.000 euro aan jaarlijks onderhoud. Die activiteit is moeilijk rendabel te krijgen. Mijn workshops in de hutten, mijn fotografiecursussen en de verhuur van ons natuurhuisje zijn financieel interessanter.”

Wat is uw uitdaging?

“Elke dag een halfuur voor zonsopgang sta ik op om mijn terreinen te inspecteren, eten te strooien en hutten klaar te maken voor de fotografen. Er is altijd wel iets te herstellen, bijvoorbeeld omdat een rat de vijverfolie heeft kapotgebeten. Dat doe ik graag, maar 1,5 tot 4 uur dagelijks onderhoud is moeilijk in te plannen. Ik bereik het punt waarop ik moet afwegen of ik het als hoofdberoep wil doen. Nu combineer ik het met een halftijdse functie als wetenschappelijk onderzoeker.”

Partner Content