Starter van de week: eSave, intelligente software om de CO2-uitstoot van gebouwen te halveren
Eigenaars van grote gebouwen, zoals hotels of kantoortorens, hebben vandaag amper controle over het energieverbruik in de afzonderlijke ruimtes. ESave installeert apparaten op onder meer radiatoren waardoor de energieprestaties met minstens een energieklasse verbeteren.
Hoe werkt eSave?
“We combineren hardware en software om een slimmer energiebeleid te voeren”, zegt medeoprichter Andrei Neagu. “De software is gebaseerd op artificiële intelligentie en maakt zichzelf steeds slimmer naarmate die de patronen in een ruimte herkent. De verwarming of koeling zal bijvoorbeeld uitgeschakeld worden wanneer een kamer leeg is of er een raam openstaat om geen energie te verspillen.
“De installatie van eSave neemt amper een halve dag in beslag voor een oppervlakte van 6000m². Op dag drie heeft de software al voldoende informatie om het energieverbruik te verbeteren. Na drie weken is het systeem volledig geoptimaliseerd en wordt tot 53 procent energie bespaard. Dat is een heel hoge return on investment.”
Wat is het doel van eSave?
“Grote gebouwen zijn een belangrijke katalysator om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. De CO2-uitstoot van gebouwen is nog altijd heel hoog. Zij zijn dus een cruciale schakel om een klimaatneutrale samenleving te worden. Toch staan de eigenaars van die gebouwen vaak weigerachtig tegenover ingrepen, omdat de bestaande oplossingen grote investeringen en werken vragen. ESave is een retrofit-oplossing, waardoor geen grote ingrepen nodig zijn. Tegelijkertijd voorziet eSave de basis voor hybride verwarmingssystemen, waardoor zelfs in oudere gebouwen ook warmtepompen kunnen worden ingezet.”
Wie heeft baat bij de installatie?
“In de eerste plaats zijn het de eigenaars, zowel publiek als privaat. ESave stelt hen in staat om het energieverbruik te rapporteren en te verminderen, waardoor de energierekening wordt verlaagd. Daarnaast krijgen ze een manier om de impact op de CO2-uitstoot van elke investering in het gebouw te meten, te voorspellen en te berekenen.
“De huurders winnen ook bij de installatie, omdat ze minder energiekosten zullen moeten betalen en een digitaal hulpmiddel krijgen om hun duurzaamheidsimpact te rapporteren. Nog belangrijker is dat zij niet moeten inboeten aan comfort, terwijl ze bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.”
Hoe is het idee ontstaan?
“Ik deed een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en ging nadien aan de slag bij U Gent en het onderzoekscentrum imec. Toen ik mijn medeoprichter Jelle Nelis ontmoette, wilden we iets ontwikkelen dat een impact zou hebben op veel levens én toekomstige generaties. Uiteindelijk werd eSave in 2021 opgericht, als spin-off van imec en UGent. De oorlog in Oekraïne en de coronacrisis hebben een zekere sence of urgency rond energieverbruik gecreëerd in de maatschappij.”
Geniet u externe steun?
“We willen de komende maanden 2 tot 4 miljoen euro ophalen. Daarbij staan we open voor allerlei partners, zowel publiek als privaat. De belangrijkste voorwaarde is dat zij dezelfde waarden uitdragen om impact te creëren. Het geld willen we gebruiken om te groeien. Nog voor het einde van het jaar zullen we aanwezig zijn in Wallonië, vanaf volgend jaar komen daar ook Nederland en Frankrijk bij.”
Starter van de week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
DYAMAND
-
Maatschappelijke zetel:
De Pinte
-
Sector:
ICT - Informatica: services, consultancy, software
-
Toegevoegde waarde:
99747