Start-up Enky wil 1 tot 2 miljoen euro ophalen bij particulieren
De Brusselse start-up Enky, gespecialiseerd in de levering van meubelen op abonnementsbasis aan ondernemingen, stelt zijn kapitaal open voor particuliere beleggers. Eerder leenden al een duizendtal investeerders circa 1 miljoen euro aan Enky voor de financiering van concrete projecten.
Enky werd in 2020 opgericht door de Brusselse ondernemer Aïssa Laroussi, die eerder mee aan de wieg stond van het digitaal factoringplatform Edebex. Met Enky biedt hij bedrijven de kans om meubelen te huren. Op die manier vermijden ze de aankoopkosten en kunnen ze flexibel inspelen op de herinrichting van werkplekken. Ten slotte speelt Enky ook het duurzaamheidsaspect uit door erop te wijzen dat Europa jaarlijks 11 miljoen ton meubelafval produceert, waarvan slechts 3 procent wordt gerecycleerd.
Sinds de opstart leverde Enky al voor 5 miljoen euro aan meubilair op abonnementsbasis aan bedrijven, onderwijs- en horeca-instellingen en vastgoedontwikkelaars. Vooral in Frankrijk is het bedrijf succesvol. 80 procent van de omzet wordt gerealiseerd bij onze zuiderburen. Daar sloot Enky enkele maanden geleden nog een nieuw contract met de scholengroep Agora Cours.
Verenigd Koninkrijk moet nieuwe groeimarkt worden
Behalve in Frankrijk is Enky ook actief in België, Zwitserland en Spanje, en sinds kort ook in het Verenigd Koninkrijk. Laroussi noemt het VK een belangrijke groeimarkt, dankzij de combinatie van een dynamische businesssector en een groeiende vraag naar ecologische en circulaire oplossingen. “Het Verenigd Koninkrijk heeft het potentieel om onze eerste markt te worden, twee tot drie keer zo groot als onze activiteiten in Frankrijk”, zegt hij.
Om de initiële aankoop van meubelen en goederen te financieren, deed Enky aanvankelijk enkel een beroep op professionele investeerders. Die konden op het investeringsplatform van de start-up geld ter beschikking stellen van specifieke projecten. In maart van dit jaar werd dat aanbod ook geopend voor particuliere beleggers. Vanaf 500 euro konden zij geld lenen aan Enky met een garantie van terugbetaling als de eindklant zijn huur niet zou betalen. Volgens Laroussi hebben al een duizendtal investeerders circa 1 miljoen euro uitgeleend aan Enky.
Vers kapitaal voor renovatie tweedehandsmeubelen
Nu wil Enky ook zijn kapitaal openstellen voor het grote publiek. Het bedrijf hoopt op die manier 1 tot 2 miljoen euro op te halen. Met dat geld wil Enky een nieuwe markt aanboren, die van de tweedehandsmeubelen. “We gaan tweedehandsmeubelen opkopen, inspecteren, waar nodig renoveren en ook op abonnementsbasis aanbieden aan onze klanten”, zegt Laroussi. Daartoe wil hij eigen ateliers oprichten in Parijs en Londen. Het verse geld moet daarvoor dienen, alsook voor de aankoop van een voorraad aan tweedehandsmeubelen.
Laroussi zegt dat de handel in tweedehandsmeubelen op de b2b-markt drie keer zo snel groeit als die van nieuwe meubelen. De ecologische en duurzaamheidsvoorschriften in het kader van ESG- en CSR-regels zouden daarvoor verantwoordelijk zijn.
Aandeelhouder van Enky worden kan via het onlineplatform van de start-up. Het instapbedrag bedraagt 1.000 euro. Laroussi zegt dat het bedrijf kort geleden gewaardeerd werd op 15 miljoen. Eerder haalde Enky 1,6 miljoen euro op bij institutionele investeerders, waaronder Finance&Invest.brussels. Het is de bedoeling om via het onlineplatform ook een secundaire markt te creëren, wat aandeelhouders tevens de kans moet bieden om uit te stappen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Enky
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Meubelverkoop