Start-up-accelerator Start it @KBC bestaat tien jaar: ‘We willen start-ups niet pushen om zo snel mogelijk kapitaal op te halen’
Dubbel feest bij Start it @KBC. De accelerator voor start-ups viert zijn tiende verjaardag en heeft de magische grens van 1 miljard euro aan opgehaalde financiering overschreden. “Starters die geen kapitaal ophalen, kunnen nog altijd impactvol zijn.”
“Onze actieve start-ups hebben samen bijna 11.500 banen gecreëerd”, zegt Lode Uytterschaut, de CEO van de accelerator Start it @KBC. “Mochten al die werknemers samen in één bedrijf aan de slag zijn, dan was dat de op vijf na grootste werkgever in België.”
Uytterschaut is zichtbaar trots op dat weetje. Tien jaar geleden zag het Start-it-programma onder zijn vleugels en met steun van zijn werkgever KBC het levenslicht. Als pionier in het start-up-ecosysteem ondersteunt de accelerator innovatieve bedrijven in alle mogelijke sectoren. Dat doet het via een eerder unieke aanpak: een breed netwerk, toegang tot experts en mentorschap zonder enige verplichting. Nog uitzonderlijk is dat in ruil geen aandelen van de start-ups worden gevraagd en geen commerciële voorwaarden worden opgelegd. “Ik ben enorm trots op onze impact”, zegt Uytterschaut. “We werken op heel grote schaal en hebben meer dan 1.600 start-ups ondersteund.”
Start it @KBC is niet alleen in België, maar in heel Europa de grootste accelerator. Wereldwijd staat het op de vijfde plaats in de ranking. “Dat komt door onze no-strings-attached-aanpak”, verklaart CTO Andy Gijbels het succes. “We pompen zelf geen geld in de start-ups. Daardoor hoeven we niet te kijken of de bedrijven al dan niet investeringswaardig zijn. Starters die geen kapitaal ophalen, kunnen nog altijd impactvol zijn. Het is onze taak dat potentieel te herkennen, de stichters goed te coachen en richting de juiste partijen te begeleiden.”
Tien jaar Start it @KBC in cijfers
Begeleidde meer dan 1.600 start-ups, waarvan 64 procent nog altijd actief is
Een starter haalt gemiddeld 720.000 euro kapitaal op
Over een periode van vijf jaar is 73 procent nog actief, terwijl dat gemiddeld 51 procent is
De startende ondernemers zijn gemiddeld 33 jaar. Hassan Al Hilou (YouthTalks) was met zijn 16 jaar de jongste. Dirk Lefeber (Ailos) is met zijn 68 lentes de oudste
Het aantal start-ups met een focus op technologie steeg van 47 naar 74 procent, het aandeel vrouwen daarin steeg van 22 naar 38 procent
Bijna een derde van alle start-ups is al volledig gericht op duurzaamheid, terwijl 24,6 procent duurzaamheid op de een of andere manier integreert
11 procent van de start-ups ontvangt financiering van een durfkapitalist. Dat is 10 keer meer dan het gemiddelde
Heel wat – intussen – grote namen zetten hun eerste aarzelende stapjes via de accelerator. Onder meer de Antwerpse scale-up Loop Earplugs, de Gentse techbelofte Aikido, de limonademaker Ritchie en de energieleverancier Bolt kregen begeleiding. Drie andere start-ups (Lipefi, Sealution en Wehave) werden toegelaten door Techstars, een toonaangevende pre-seed venture capitalist uit Colorado in de Verenigde Staten. Nog drie anderen (Conveo, Segments en CurveCatch) werden geselecteerd voor de Y Combinator, de meest prestigieuze accelerator ter wereld, bekend van bedrijven zoals het overnachtingsplatform Airbnb, het cryptomuntenplatform Coinbase en de onlinebetaaldienst Stripe.
Women in Tech
De voorbije jaren is de aandacht van Start it @KBC ook steeds meer verschoven richting een maatschappelijke impact. Duurzaamheid staat hoog op de agenda, evenals diversiteit en inclusie. Om vrouwelijke ondernemers in de technologiesector te ondersteunen, werd het Thrive-project en Women in Tech gelanceerd. Dat heeft als doel vrouwen te versterken in hun ondernemerschap en meer rolmodellen te creëren.
Uytterschaut benadrukt dat het project geen marketingcampagne is. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen substantieel minder succes hebben bij het ophalen van durfkapitaal, ook bij vrouwelijke investeerders.” Dat komt onder meer door de vragen die worden gesteld. Een mannelijke ondernemer krijgt doorgaans opportuniteitsgedreven vragen, een vrouwelijke ondernemer krijgt risicogedreven vragen. Het is dus de kunst om als vrouwelijke ondernemer om opportuniteitsgedreven antwoorden te geven en het narratief zo weer in hun voordeel te draaien. Een handigheidje, waarbij de coaches en mentors van Start it bij kunnen helpen.
Succesratio
De accelerator begeleidde de voorbije tien jaar meer dan 1.600 start-ups, waarvan 63 procent nog actief is. Dat is een heel hoge succesratio in vergelijking met andere soortgelijke initiatieven. Het aantal inschrijvingen stijgt ook elk jaar, waardoor het selectieproces strenger wordt. “We schaven nog ieder jaar aan de procedure om tot de best mogelijke lichting te komen”, zegt Uytterschaut. “De drie belangrijkste criteria blijven wel dezelfde: een innovatief idee, groeipotentieel en bovenal een sterk team.”
Daarom is de aandacht in het selectieproces ook deels naar de dynamiek in het stichtersteam verschoven. De belangrijkste reden waarom start-ups falen is een fout product of een product waar niemand voor wil betalen. De tweede belangrijkste reden zijn problemen tussen de teamleden. “Daarom kijken we erop toe dat zij hetzelfde risicoprofiel, dezelfde toewijding en dezelfde waarden hebben”, zegt Gijbels. “Zijn daar grote verschillen, dan kunnen er enorm veel problemen ontstaan. Omdat we een jaar lang nauw samenwerken met de teams, kunnen we zulke problemen ook snel detecteren. We zien dus heel snel of een bedrijf al dan niet investeringswaardig is.”
Het is dankzij die open blik dat de accelerator in juli de magische grens van 1 miljard euro opgehaald kapitaal heeft overschreden. “We willen start-ups niet pushen om standaard zo snel mogelijk kapitaal op te halen”, benadrukt Uytterschaut.
Doorgaans kan slechts 1 procent van de start-ups geld ophalen bij durfkapitalisten. Bij Start it @KBC stijgt dat aantal tot 11 procent van de geselecteerde bedrijven. “Dat is toch opmerkelijk”, zegt Gijbels. “Durfkapitalisten kijken door een internationale bril naar de start-upscene. Toch zijn er heel wat waar gemiddeld 15 procent van het volledige portfolio uit onze start-ups bestaat, met uitschieters tot 62 procent. Ze kunnen dus beter rechtstreeks in onze selectiepoule komen snuisteren dan in het wilde weg start-ups te selecteren” (lacht).
Lang leve de intrapreneur
Het begin van Start it @KBC verliep niet van een leien dakje. CEO Lode Uytterschaut werkte toen voor bank-verzekeraar KBC en wilde binnen het bedrijf “als intrapreneur iets ondernemen”.
Voor een risicobewuste instelling lag een accelerator voor start-ups niet zo voor de hand. “Ik kreeg meteen de volle steun van CEO Johan Thijs, die zo kort na de bankencrisis het belang van innovatieve bedrijven zag om de economie weer aan te zwengelen”, zegt Uytterschaut. “Toch was er ook tegenstand in andere lagen van het bedrijf. Soms zit de weerzin tegen innovatie er diep ingebakken.”
Uit gegevens van Start it @KBC blijkt dat 60 procent van hun starters uit het bedrijfsleven komt. Uytterschaut gelooft dat een aanzienlijk deel van hen de sprong naar het ondernemerschap niet zou hebben gewaagd, mochten ze binnen hun corporate baan de vrijheid hebben gekregen om een innovatief project op te starten. Daarover schreef hij het boek F*cking start-ups, een gids voor gemotiveerde en creatieve werknemers die hun innovatieve ideeën in een groot bedrijf tot leven willen brengen zonder zelf een start-up te beginnen.
Alvast één tip van Uytterschaut: “De top van het bedrijf moet geloven in innovatieve projecten. Durf de gouden kooi te verlaten als het managementteam niet mee is. Start dan zelf, of ga naar de concurrentie, als die waarden daar wel worden gevalideerd.”
F*cking start-ups, Lode Uytterschaut, Pelckmans, 200 blz.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier