Staalindustrie vraagt meer steun van Europa
In een open brief aan de Europese regeringsleiders vragen 58 toplui uit de staalindustrie dat Europa de eigen staalbedrijven beter beschermt. De dumping van goedkoop Chinees staal op de Europese markt baart hen zorgen.
Bij de ondertekenaars van de brief zit onder meer Aditya Mittal, de directeur van ArcelorMittal, dat in Gent en Luik zo’n 4900 Belgen tewerkstelt. Ook in de rest van Europa is de staalindustrie een grote werkgever.
Europa doet al veel om de eigen staalbedrijven te beschermen, zeggen ook de staalbazen. Toch is er volgens hen meer nodig om ervoor te zorgen dat ‘er investeringen blijven komen en jobs worden gewaarborgd.’
De grootste zorg van de ondertekenaars is China, dat een steeds grotere speler wordt op de staalmarkt. In het begin van de jaren 2000 was het land de vijfde grootste producent van staal, vandaag produceert het helft van al het staal dat in de wereld wordt gemaakt. Het staal dat China te veel produceert, verkoopt het onder de kostprijs om het verlies te beperken en marktaandeel te winnen.
Vrijdag Europese top
De staalbazen pleiten ervoor om strenger op te treden tegen die dumpingpraktijken, naar analogie met de Verenigde Staten. Daar moeten importeurs van Chinees staal zware importtarieven betalen, die in sommigen gevallen oplopen tot boven de 500%. Sinds begin deze maand ligt dat tarief in Europa tussen de 65.1% en 73.7% voor zwaar plaatstaal en tussen 13.2% en 22.6% voor heetgerold staal.
De staalindustrie vraagt ook dat Europa rekening houdt met de belangen van de staalindustrie bij het opzetten van een nieuw systeem voor uitstoothandel. Dat creëert volgens de staalbazen kosten die de industrie minder competitief maken ten opzichte van de staalindustrie in andere landen. De staalbazen voegen eraan toe dat ze hard werken aan milieuvriendelijke productiemethoden.
Vrijdag begint in Brussel een Europese top waar de situatie in de staalindustrie zal worden besproken. (JVL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier