Soudal doet grootste overname als tussendoortje
De Turnhoutse bouwspecialiteitenproducent Soudal rondt dit jaar in moeilijke omstandigheden de kaap van een half miljard euro omzet, dankzij de overname van TKK Srpenica. Een miljard omzet is het volgende doel, in 2020.
De Turnhoutse bouwspecialiteitenproducent Soudal rondt dit jaar in moeilijke omstandigheden de kaap van een half miljard euro omzet, dankzij de overname van TKK Srpenica. Een miljard omzet is het volgende doel, in 2020.
Soudal legt 20 miljoen euro op tafel voor TKK Srpenica, de grootste onafhankelijke producent van voegkitten, PU-isolatieschuim en betonadditieven van Zuidoost-Europa. Door de acquisitie – de grootste in zijn geschiedenis – palmt Soudal ongeveer de helft in van de markt in Slovenië en Bosnië-Herzegovina, plus 20 à 30 procent van de markt in Servië en Kroatië. “TKK is zowat het kleine Soudal van de Balkan”, zegt Vic Swerts, de stichter en eigenaar van het familiebedrijf dat vooral bekend is van zijn siliconenkokers voor doe-het-zelvers en vaklui.
Soudal verwierf TKK via een openbare veiling. De meerderheid van de aandelen was in handen van een kerkgemeenschap die ze in onderpand had gegeven bij de banken. Nadat de kerk failliet was gegaan, veilden de banken die aandelen. De enige andere aandeelhouder, een lokaal bouwmaterialenbedrijf, stapte mee uit. Soudal werkte zowat een half jaar aan de overname, en overtroefde daarbij een kleinere rivaal uit Estland, Krimelte. “Wij haalden het allicht omdat wij de beste garanties boden voor de werknemers”, zegt Swerts. “Wij garandeerden minstens vijf jaar werk voor iedereen. En dat is belangrijk in die regio, waar er nauwelijks andere werkgelegenheid is.”
Externe groei is nochtans niet de hoofdbekommernis bij Soudal. “TKK is een speciaal geval dat ertussen komt fietsen”, zegt Coorevits. “De normale gang van is organische groei. TKK in Srpenica vormt intussen de twaalfde productieafdeling voor Soudal, dat met de ruim 200 TKK-werknemers erbij eind dit jaar ongeveer 1800 personeelsleden zal tellen.
Ook TKK zelf groeide de jongste jaren sterk, en zal dit jaar allicht een omzet van 50 miljoen euro realiseren. Daardoor komt Soudal in 2013 boven het half miljard euro uit. In 2012 bedroeg die nog 436 miljoen euro, maar dit jaar moet daar nog 7 procent bovenop komen. “Een beetje minder dan de 10 procent die we gewend zijn”, geeft Coorevits toe. “De eerste drie maanden van dit jaar waren dan ook niet goed. We zijn heel sterk gerelateerd aan de bouw, en we hebben een enorm strenge winter gehad. Zo lag er in Polen sneeuw tot in april. Maar we zijn aan het inlopen en zitten bijna op budget.” Bovendien wordt ook Soudal geplaagd door de sterke euro. “Alleen al vorige maand hadden de wisselkoersen een negatief effect van 2,5 miljoen euro”, zegt Swerts. De brutomarge, die de voorbije jaren was gezakt van 9,2 tot minder dan 8, staat nog altijd onder druk. “We hebben een deel van de grondstofprijsstijgingen in 2012 internationaal kunnen doorrekenen, maar de klanten vragen ook kortingen zodat de marge een beetje verder afloopt”, legt Coorevits uit.
Intussen wordt Soudal, onderneming van het jaar 2011, dankzij TKK nog uitdrukkelijker wereldmarktleider voor PU-isolatieschuimbussen. Samen verkopen ze jaarlijks zo’n 80 miljoen bussen, de helft meer dan de eerste achtervolger. “Ook voor voegsiliconen zijn wij al duidelijk het nummer een. Maar of we nu een of twee zijn, is niet zo belangrijk. Onze topprioriteit is de uitvoering van ons groeiplan. Dat betekent in 2020 een miljard euro omzet realiseren en zo veel mogelijk wereldwijd aanwezig zijn”, stelt Coorevits.
Het volledige artikel over Soudal leest u deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier