Roeland Byl
‘Sociale onrust bpost is slechte voedingsbodem’
Te veel flexibiliteit vragen, dreigt uiteindelijk ook voor de aandeelhouders de feestdis bederven, oordeelt Trends-redacteur Roeland Byl.
Bij de beursgang van bpost in 2013 beloofde het semi-overheidsbedrijf stabiliteit en een mooi dividend voor de aandeelhouders. Tot op heden lukte dat ook, zelfs in een markt die sinds 2011 is geliberaliseerd. Voor dit jaar rekenen de analisten nog steeds op minstens 286 miljoen euro winst op een omzet van 2,4 miljard euro. Goed nieuws voor de aandeelhouders.
Op korte termijn gaan de stakingen bij de postsorteercentra daar weinig aan veranderen. Op de langere termijn zou dat wel eens anders kunnen liggen. De winst bij bpost van de jongste jaren staat in schril contrast met het miljoenenverlies dat het postbedrijf ruim een decennium geleden liet optekenen.
‘Sociale onrust bpost is slechte voedingsbodem’
De resultaatsverbetering is het gevolg van een cocktail waarmee het management van bpost erin slaagde een stroef overheidsbedrijf om te bouwen tot een moderne schakel in e-commerce en hedendaagse postbedeling. Dat gebeurde overigens steevast met instemming van de vakbonden. Naast productdiversificatie – de post levert nu zelfs boodschappen – maakt productiviteitsverbetering een essentieel onderdeel uit van die cocktail. Dat laatste bereikt bpost door te investeren in automatisering enerzijds, maar anderzijds ook door maximaal de leeftijdspiramide van het personeel te gebruiken om het personeelsaantal in te dijken.
Dat opmerkelijke parcours kon bpost het jongste decennium afleggen met dank aan de sociale vrede. Die is nog steeds cruciaal voor het semi-overheidsbedrijf. Nu de inkomsten in de eerste jaarhelft lichtjes terugliepen, het afkalven van de klassieke brievenpost lijkt te versnellen en de competitie in het veld van de pakjespost toeneemt, is het goed om de 24.600 voltijdse werknemers op de payroll gelijkgestemd te houden. Te veel flexibiliteit vragen, dreigt uiteindelijk ook voor de aandeelhouders de feestdis bederven. De stakingsdrift deze week is allicht een signaal dat voor het personeel die grens stilaan is bereikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier