SettleMint haalt geld op voor ‘eBay voor sensordata’
Vanaf 18 september kunnen particulieren en bedrijven deelnemen aan de token sale van SettleMint. Dat is een innovatieve manier om geld op te halen.
SettleMint gebruikt het opgehaalde geld om zijn platform DataBroker DAO voort uit te bouwen en te commercialiseren. Databroker DAO is een marktplaats waar bedrijven online gegevens die ze via sensoren verzamelen kunnen verhandelen.
Steeds meer toestellen en plaatsen worden uitgerust met sensoren. De koelkast en de gordijnen thuis, de verkeerslichten en auto’s in de stad of het bedrijventerrein. Al die sensoren zijn met elkaar verbonden via het internet. Dat internet der dingen – internet of things (IoT) in het Engels – levert een boel interessante gegevens op voor bedrijven en steden. Niet enkel voor de eigenaars van de sensoren. Ook andere bedrijven willen geld betalen om die gegevens te kopen. Voor de eigenaars van de data ontstaat zo een nieuwe bron van inkomsten. “Neem een Belgische boer uit de buurt van Gent die sensoren heeft geïnstalleerd om de temperatuur en de zuurtegraad van zijn grond te meten”, zegt Els Meyvaert, directeur marketing en communicatie bij SettleMint. “Misschien zijn andere landbouwers in de buurt of een meststoffenfabrikant ook geïnteresseerd in die data.”
Om die sensordata te verhandelen heeft de Leuvense start-up SettleMint een platform gebouwd, dat DataBroker DAO heet en een soort van ‘eBay voor sensordata’ is. Wie sensordata aanbiedt op dat platform, bepaalt zelf de prijs. SettleMint maakt voor het platform gebruik van de blokketentechnologie, de blockchain. Het Leuvense bedrijf bouwde met Mint een softwareontwikkelingspakket. Bedrijven en overheden kunnen diee middleware gebruiken om blokketentoepassingen te bouwen zonder dat ze zelf experts in de technologie in dienst hoeven te nemen. De blokketentechnologie is interessant voor transacties tussen verschillende partijen omdat blokketens gedecentraliseerde internetdatabanken zijn die transacties bijhouden zonder dat ermee gesjoemeld kan worden. Denk aan geld overschrijven naar elkaar zonder bank, veilig stemmen op het internet, een kadaster beheren of logistieke processen met leveranciers verbeteren.
Crowdfunding
SettleMint bouwt niet alleen applicaties voor andere bedrijven, het ontwikkelt ook zelf toepassingen die het commercialiseert. DataBroker DAO is daar een voorbeeld van. Om dat nieuwe platform te ontwikkelen heeft de start-up geld nodig en dat haalt SettleMint niet op via de klassieke risicokapitaalinvesteerders, maar via een token sale. Dat is een vorm van crowdfunding die wordt gebruikt door start-ups die met de blokketentechnologie bezig zijn.
“De technologie die het meeste voor zo’n token sale wordt gebruikt is ethereum”, legt Roderik van der Veer uit. “Ethereum is het op een na grootste publieke blockchainnetwerk, na bitcoin.” Het grote verschil tussen ethereum en bitcoin is dat je bij ethereum met slimme contracten kunt werken. Dat zijn stukjes softwarecode die in het decentrale blokketennetwerk draaien om een bepaalde opdracht uit te voeren. Je kunt zulke slimme contracten gebruiken voor een token sale.
Adres
Hoe gaat het koopproces in zijn werk? Iemand die wil investeren registreert zich bij SettleMint en maakt op een website als MyEtherWallet.com een ethereum-adres aan om ethers op te slaan. Ether is de digitale munt waarvan SettleMint gebruikmaakt. Vervolgens kun je ethers aankopen op online handelsplaatsen als Coinbase, waar je euro’s kunt omzetten in digitale munten. Bij het schrijven van dit artikel (01/09/2017) betaalde je voor één ether 331,14 euro. De koers van digitale munten kan erg schommelen. Wanneer SettleMint op 18 september zijn token sale lanceert, publiceert het op zijn site een adres. Wie wil intekenen op SettleMint kan zijn ethers naar dat adres sturen. In ruil krijg je van SettleMint 1200 tokens per ether.
Mijlpalen
De Leuvense starter hoopt zo ongeveer 1,2 miljoen euro op te halen. Eigenlijk verloopt de uitgifte in twee fases. Nu geeft SettleMint 5 procent van het maximale aantal tokens uit. Wie erop intekent krijgt korting en een bonus als hij iemand anders aanbrengt. “We werken met milestones“, zegt Roderik van der Veer. “Met het bedrag dat we nu ophalen willen we bewijzen dat we partners kunnen overtuigen en delen van onze software open source kunnen zetten. Pas als we daarin slagen, zullen we nog 60 procent van onze tokens uitgeven.” Dat gebeurt naar schatting binnen zes à acht maanden. Als alles goed gaat, kan SettleMint een bedrag van meer dan 12 miljoen euro kapitaal ophalen zonder dat het, zoals bij klassieke investeerders, een groot deel van de aandelen in zijn vennootschap moet afstaan. SettleMint werd eerder gefinancierd door Medici Ventures, een klassiek Amerikaanse investeringsfonds dat zich richt op start-ups gespecialiseerd in blokketentechnologie.
Een token sale is niet helemaal hetzelfde maar is sterk verwant aan de meer bekende initial coin offering of ICO. Zo’n ICO ligt dichter bij een gewoon financieel product zoals aandelen in een bedrijf. Volgens Frank Maene van investeringsfonds Volta Ventures lijkt de piek van de ICO-financieringstechniek al bereikt, al sluit hij een korte, late golf ICO’s niet uit. Hij heeft geen schrik dat bedrijven door ICO de klassieke investeerders links laten liggen. “Ik zie het eerder als een aanvullend kanaal en als een vorm van crowdfunding. Het komt zeer vroeg en is dus zeer risicovol.” Later, als een bedrijf meer financiële structuur heeft, kan een bedrijf dan een beroep doen op venture capitalists (vc’s), de klassieke risicokapitaalinvesteerders. “Vc’s bufferen risico’s voor hun aandeelhouders. Bij ICO zijn er geen buffers en investeer je rechtstreeks.”
Die rechtstreekse band tussen het bedrijf en de investeerder, en het vroeg nemen van risico’s, trekt heel wat mensen aan. “Op Facebook vind je heel wat crypto-groepen van mensen die op zoek zijn naar interessante verkopen”, besluit Roderik van der Veer. “Het draait allemaal om de community. Net daarom is het ook belangrijk dat je bij een token sale voldoende tokens verkoopt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier