Robot wordt vermogensbeheerder
Easyvest is de eerste volledig geautomatiseerde website voor vermogensbeheer. De start-up, een soort van lagekostenprivatebank, hoopt uiterlijk over twee jaar 100 miljoen euro te beheren.
Een gerobotiseerde vermogensbeheerder die uw spaargeld laat werken zonder dat het u veel geld of moeite kost: dat is wat Easyvest belooft. Vanuit een elegant herenhuis reikt de kleine Brusselse start-up sinds enkele dagen een volledig geautomatiseerde systeem aan om aandelenportefeuilles online te beheren. U surft eerst naar www.easyvest.be en beantwoordt enkele vragen om uw risicoprofiel te bepalen. Vervolgens krijgt u een portefeuille op maat voorgesteld, inclusief de rendementen uit het verleden en prognoses voor de toekomst. U ondertekent de documenten en stort het geld op een speciale rekening. Algoritmes volgen vanaf dan uw portefeuille en sturen die zo nodig bij op basis van de marktevolutie.
100 miljoen euro
Easyvest werd in 2015 opgericht, maar ging pas een maand geleden officieel van start. De website, die enkel in het Engels en het Frans beschikbaar is, telt voorlopig twintig actieve gebruikers, samen goed voor een beheerd vermogen van 2,5 miljoen euro. De start-up hoopt uiterlijk over twee jaar 100 miljoen euro te beheren.
De stichter, Matthieu Remy, zag hoe geautomatiseerd vermogensbeheer al populair was in de Verenigde Staten toen hij in Harvard een MBA volgde. Er zijn diverse Amerikaanse robotadviseurs, waarvan Wealthfront de bekendste is: die beheert na drie jaar al 2 miljard dollar aan vermogen. Terug in België begon Remy met Corentin Scavée, een jonge financiële consultant die bij Roland Berger aan de slag was, de plannen voor Easyvest uit te werken.
Waakhond
Maar het duo stelde al snel vast dat het allesbehalve eenvoudig is om alle vereiste toestemmingen van de financiële waakhond FSMA te verkrijgen. Dat vergt veel tijd en kost veel geld. “Aangezien de diensten die Easyvest aanbiedt zeer strikt gereglementeerd zijn, zijn we snel op zoek gegaan naar een partnerschap met een gevestigde financiële instelling”, zegt Corentin Scavée. “Zo zijn we terechtgekomen bij Leleux Associated Brokers, waarmee we meteen op dezelfde golflengte zaten.”
Sébastien Buron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier