Danny Reweghs
Recorddeal Pfizer-Allergan geen eindpunt
Op basis van de omruilverhoudingen komt de deal tussen Pfizer en Allergan in de buurt van 160 miljard dollar. Dat is voorlopig het grootste overnamebedrag uit de geschiedenis van de farmasector, waar de overnamecarrousel nog niet meteen tot stilstand zal komen.
Op basis van de omruilverhoudingen gaat het om een deal van in de buurt van 160 miljard USD, wat niet alleen de grootste overnamebedrag uit de geschiedenis van de farmasector is, maar ook een overeenkomst die de deal tussen AB InBev en SABMiller onttroont als grootste aangekondigde deal van het jaar.
Het is ook een overeenkomst die er wellicht nooit zou gekomen zijn, mochten er ook geen belangrijke belastingbesparingen kunnen worden doorgevoerd. Dat is ook de achilleshiel voor de goedkeuring. Bovendien is het deal die door een aandelenruil wordt beheerst. Dat verklaart de lauwe koersreactie bij beide aandelen na de bekendmaking van de overeenkomst, die overigens reeds enige tijd door de markt was verwacht.
Nog kandidaat-overnemers
Dit is een nieuw hoogtepunt in de fusie- en overnamekoorts in de sector, maar de meeste waarnemers zijn het er over eens dat het geen eindpunt is. Richting 2016 worden nog flink wat kandidaat-overnemers naar voren geschoven.
Op de eerste plaats wordt naar Johnson&Johnson (J&J) gekeken. De mastodont beschikt over de nodige kasreserves en zou ook tot meer dan 40 miljard USD schulden kunnen aangaan. Alleen heeft het bedrijf niet meteen de traditie om grote overnames in farma te doen. Dan heeft het grootste (in termen marktkapitalisatie) biotechbedrijf Gilead Sciences wel aangegeven een grote overname in overweging te nemen. Het bedrijf is de jongste jaren pijlsnel gegroeid in de markt van hepatitis c en weet dat het vlakbij piekverkopen staat.
Andere farma- en biotechreuzen die over flink wat financiële capaciteit beschikken om zich op het overnamepad te wagen zijn onder meer Roche, AbbVie, Biogen en Amgen. Het moge echter duidelijk zijn over de capaciteit beschikken niet (meteen) tot een ‘megadeal’ hoeft te leiden.
Ideale prooien
Er zijn ook farmabedrijven waar analisten eerder verwachten dat ze een of meerdere afdelingen zouden kunnen afstoten in 2016. Sanofi bijvoorbeeld heeft al aangegeven de dierengeneeskunde en de generische middelen te willen verkopen. Bij Novartis denken experten bijvoorbeeld aan Alcon, de wereldleider in oogziekten. GlaxoSmithKline wordt zelden genoemd als partij die een grote overname overweegt. Eerder dan als mogelijke prooi. Een afsplitsing van de ‘consumer healthcare’ wordt ook wel als een optie naar voren geschoven.
Een van de meest genoemde onder de ideale prooien is het Amerikaanse biotechbedrijf Vertex Pharmaceuticals (131 USD; Nasdaq met ticker VRTX; ISIN-code US92532F1003). Het zou een ideale prooi kunnen zijn voor bijvoorbeeld een J&J, een Gilead of een Biogen. Vertex (beurskapitalisatie 32,5 miljard USD) is marktleider in een zeldzame ziekte (taaislijmziekte of mucoviscidose) en met een sterke omzet- en winstgroei in het vooruitzicht de komende jaren na de lancering met Orkambi van een tweede medicijn met ‘blockbuster’-potentieel (jaarlijkse verkopen van meer dan 1 miljard USD) ter behandeling van muco-patiënten op de Amerikaanse markt eerder dit jaar. Inmiddels is Orkambi ook door het Europese geneesmiddelenagentschap goedgekeurd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier