RealDolmen verbetert winstmarge
De bedrijfswinstmarge van het informaticabedrijf RealDolmen gaat jaar op jaar van 0,7 naar 4,7 percent, vóór uitzonderlijke resultaten. Bovendien is een verkoop van de onrendabele Franse tak Airial Conseil aan Gfi Informatique nabij.
RealDolmen is op de goede weg. De jaaromzet sloot 4,2 procent hoger af op 247,8 miljoen euro, onder meer door een groei met 12,5 procent in de divisie infrastructuurproducten. De recurrente bedrijfswinst (rebit) kwam uit op 11,6 miljoen. Dat brengt de rebit-marge van een povere 0,7 procent in 2012-13 naar een toonbare 4,7 procent in 2013-2014. “We hebben een degelijke omzetgroei gerealiseerd in een moeilijke marktsituatie met rebit-marges die weer op historische niveaus zijn”, meldt algemeen directeur Marc De Keersmaecker.
Het nettoresultaat sprong van 14,9 miljoen euro verlies in 2012-2013, toen het nieuwe management de kasten uitkuiste, naar 9 miljoen euro winst.
Enkel de divisie ‘business solutions’, met daarin de eigen pakketten van RealDolmen voor het beheer van groothandels en van bedrijfsactiva, blijft een zorgenkind. “De recurrente bedrijfswinstmarge verbeterde weliswaar in de tweede jaarhelft met 7,7 procentpunten, maar bleef ook dan nog negatief op -2,9 percent.”
RealDolmen wijt dat aan de “trage start” van de nieuwe oplossingen. De ‘Enterprise solutions’ in dezelfde afdeling kennen wel een stijgende omzet, maar een “lage productiviteit”.
Overigens was vooral het vierde kwartaal zeer sterk, met een groei van 66 procent in infrastructuurproducten en van 17 procent in ‘business solutions’. De groepsomzet in het vierde kwartaal, dat afsluit eind maart, steeg met 19 procent.
RealDolmen zit ook in de laatste rechte lijn om zijn Parijse filiaal Airial Conseil te verkopen aan het Franse Gfi Informatique. De deal zou een boekhoudkundig verlies meebrengen van 3 miljoen euro, maar RealDolmen verlossen van een onrendabel filiaal. Volgens RealDolmen mist Airial schaalgrootte en wegen de resultaten daar op de winstmarge in professionele diensten. RealDolmen boekte het voorbije jaar de laatste 1,3 miljoen euro aan goodwill af op Airial.
De balans van RealDolmen blijft sterk, met 23,4 miljoen euro cash en een positieve nettokaspositie.
‘Sneller groeien dan de markt’
Algemeen directeur Marc De Keersmaecker verwacht voor 2014-15 een vergelijkbare groei als in het voorbije jaar. “De informaticamarkt groeit 2-3 procent. Daar zullen we in elk geval boven gaan”, zei hij bij een bespreking van de resultaten. Hij verwacht een recurrente bedrijfswinstmarge “in het midden van de enkele cijfers”. Analisten vertalen dat als “6 procent”, een stijging tegenover de 4,7% uit 2013-14. De Keersmaecker ziet verdere groei in de afdeling ‘professionele diensten’, zowel in infrastructuur als in projecten. Die afdeling maakt meer dan de helft van de omzet van RealDolmen uit en is met 9,7% recurrente bedrijfswinstmarge ook veruit de meest rendabele. De Keersmaecker ziet in het komende jaar ook de divisie ‘business solutions’ sneller groeien dan de markt. Dat zijn de eigen toepassingen van RealDolmen. Het gaat onder meer over Rimses voor het beheer van activa, met Arcelor Mittal als klant, Hospital/AX voor ziekenhuisbeheer of over Real Applied Wholesale/AX voor de groothandel- en distributie. De afdeling is momenteel verlieslatend en maakt maar 17 procent van de omzet van RealDolmen uit. Toch zit daar een hefboom naar meer rentabiliteit. Extra verkopen van die bedrijfstoepassingen vertalen zich rechtstreeks in winst, stipt financieel directeur Paul De Schrijver aan. De investeringen in de pakketten zijn nu eenmaal al gebeurd.
Voorzichtiger is De Keersmaecker over de divisie infrastructuurproducten, die zeer sterk is vooruitgegaan door de vraag naar datacenters en in mindere mate door de vraag naar werkplekbeheer. In 2013-14 stond die afdeling voor 30 procent van de omzet, met een rebit-marge van bijna 5 procent. “De resultaten daar zijn moeilijk te voorspellen”, zegt de general manager. Hij wijst erop dat het vaak gaat over grote deals, waarvan de timing de resultaten kan beïnvloeden. Ook de trend naar infrastructuur-als-een-dienst kan aan de productomzet knagen, ten voordele van inkomsten uit diensten, wijst De Keersmaecker. “Als de klant investeert in zijn datacenter, dan is dat een productverkoop. Als hij datzelfde product afneemt als een dienst met maandelijkse betalingen volgens verbruik, dan zijn dat service-inkomsten”.
RealDolmen zal in 2013-14 ook geen geld meer verliezen op een groot niet nader genoemd vaste-prijscontract dat nu vrijwel volledig is opgeleverd en waarvan De Keersmaecker nu integendeel “tien jaar recurrente inkomsten” verwacht.
Geen dividend
Ondanks de 23 miljoen euro cash op de balans, hoeven de aandeelhouders op korte termijn niet te rekenen op een dividend. Financieel directeur Paul De Schrijver: “Zolang we cash kunnen inzetten en daarmee een positief rendement halen, zullen de raad van bestuur en de aandeelhouders dat toejuichen. Pas wanneer die cash op een rekening blijft staan, met een laag rendement, zal die terugvloeien naar de aandeelhouders”.
De Keersmaecker: “Volgens ons hebben we geen overschot aan cash. Onze strategie houdt in dat we bedrijven willen kunnen overnemen. Daarvoor hebben we geldmiddelen nodig”.
RealDolmen keert wel 700.000 euro uit als loonbonus voor zijn personeel. Dat is een onderdeel van het beleid om goed personeel aan te trekken en te behouden.
RealDolmen is in een klassering van Microsoft de tiende “Meest Competente Microsoft Partner in de Wereld”. Ook van HP kreeg de groep een aantal onderscheidingen.
De beurs reageerde positief op de cijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier