Pioniersnetwerk voor vrouwen: Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders bestaat 75 jaar

Caroline Lallemand Journaliste

De Belgische Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders (FCE-VVB) vierde onlangs haar 75ste verjaardag. Ze brengt vrouwelijke ondernemers uit verschillende sectoren samen rond de waarden van wederzijdse steun en solidariteit, met een internationaal netwerk.

De vrouwen hebben een lange weg afgelegd sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. De Vereniging van Vrouwelijke Bedrijfsleiders, de oudste van ons land in haar soort, is goed geplaatst om dat te weten. De oprichting dateert van het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Franse industrieel Yvonne Foinant de vereniging in 1945 een impuls gaf in Parijs. In 1949 werd Annie Vandenschrik, een zakenvrouw die zeer actief was in de lederwarenindustrie, de eerste voorzitter van de Belgische vereniging.

“Oorspronkelijk was de vereniging bedoeld voor de echtgenotes van bedrijfsleiders, die het familiebedrijf tijdens de oorlog vaak alleen beheerden. In de loop van de tijd zijn de dingen veranderd en zijn vrouwen geëmancipeerd”, vertelt Béatrice Delfin Diaz, de Belgische voorzitter sinds 2021.

‘Om lid te worden, moet je minstens 25 procent van het kapitaal van een bedrijf bezitten, ondernemer zijn of een belangrijke managementfunctie bekleden’

Béatrice Delfin Diaz, voorzitter VVB

Solidariteit

Vandaag verenigt het netwerk vrouwen die hebben geïnvesteerd in een commercieel of industrieel bedrijf. “Het zijn vrouwen die hun eigen bedrijf runnen. Om lid te worden, moet je minstens 25 procent van het kapitaal van een bedrijf bezitten, ondernemer zijn of een belangrijke managementfunctie bekleden”, legt Béatrice Delfin Diaz uit, medeoprichter van de Tax & Legal Academy en compliance director bij OmniVAT Consulting.

“De belangrijkste waarden die we uitdragen zijn wederzijdse hulp, solidariteit en zusterschap. Die principes vormen ook in 2024 nog altijd de kern van onze missie”, voegt ze eraan toe. De ongeveer honderd leden van het volledig vrouwelijke zakelijke netwerk hebben een breed scala aan achtergronden. Er zijn advocaten, belastingdeskundigen, accountants, persoonlijke en professionele ontwikkelingscoaches, maar ook ondernemers in de horeca, marketing, lederwaren en biologische cosmetica.

Jongeren

In 1965 werd de vereniging wereldwijd erkend onder het acroniem FCEM (Les Femmes Chefs d’Entreprises Mondiales). Die heeft vestigingen in meer dan 120 landen, met in totaal 5 miljoen vrouwen, en heeft een raadgevende status bij de Verenigde Naties via Ecosoc (Economische en Sociale Raad). “Ons netwerk vergemakkelijkt internationale contacten. Het is interessant om te zien dat de uitdagingen waar vrouwelijke ondernemers voor staan wereldwijd vergelijkbaar zijn”, zegt de nationale voorzitter, die ook Europees commissaris voor FCEM is.

De VVB wil nu vooral de jongere generatie aanspreken. “De meerderheid van onze leden is ouder dan veertig, maar we verwelkomen ook jonge vrouwelijke ondernemers. Op ons gala ter ere van het 75-jarige bestaan eerden we degenen die al meer dan 25 jaar zaken doen, evenals verdienstelijke jonge starters”, besluit Béatrice Delfin Diaz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content