Piet De Windt (CEO VaultSpeed): ‘Te veel bedrijven hebben hun data niet op orde’

Piet De Windt: "Wij willen wereldwijd marktleider worden in ons softwaresegment."
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

VaultSpeed, het geesteskind van Piet De Windt en Dirk Vermeiren, behoort sinds eind vorig jaar tot het selecte kransje leden van de EIC Scaling Club, een initiatief van de Europese Commissie om Europese techbedrijven van wereldniveau te helpen bouwen. De Amerikaanse markt is de meest efficiënte om je te lanceren”, zegt CEO Piet De Windt. “Maar tegelijk blijven we ons op Europa richten en willen we ons hier verankeren.”

Piet De Windt, medeoprichter en CEO van VaultSpeed, dat de integratie van databronnen beheert en automatiseert, was begin deze week in Athene. Daar werden maandag de nieuwe leden van de EIC Scaling Club bekendgemaakt (zie kader). De EIC Scaling Club behoort tot de European Innovation Council (EIC), een programma van de Europese Commissie met een budget van 10 miljard euro, en werd opgericht om Europese techbedrijven van wereldniveau te helpen bouwen. De namen van de eerste 48 leden van de EIC Scaling Club werden eind vorig jaar bij de lancering in Brussel bekendgemaakt. Daar hoorde VaultSpeed bij.

Piet De Windt en Dirk Vermeiren hadden VaultSpeed in 2018 opgericht op om organisaties te helpen bij hun automatisering. De twee werken al sinds eind vorige eeuw samen en bouwden hun loopbaan uit onder de vleugels van de IT-dienstenleverancier De Cronos Groep. Toen ze de softwaretour opgingen, besloten beide partijen dat ze dat beter in een bedrijf buiten de groep konden doen. Met VaultSpeed wilden De Windt en Vermeiren bedrijven niet enkel data op een gecentraliseerde locatie helpen te verzamelen, zoals gebruikelijk is, maar ook zorgen voor een goede integratie van de data uit de meer dan honderd bronnen die een bedrijf gemiddeld heeft. De Windt en Vermeiren bedachten een no-code tool, een instrument dat automatisch codes genereert om nieuwe data te integreren. “Wij maken het mogelijk dat onze klanten snel en op een verbeterde en vereenvoudigde manier dataproducten kunnen leveren aan eindgebruikers”, zegt Piet De Windt. “We innoveerden met een proces waardoor onze klanten geen letter softwarecode hoeven te schrijven. Zeker met de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) moet je als bedrijf je data op orde hebben als je wilt dat die iets opleveren. Bij de meeste bedrijven is dat niet zo en is het garbage in, garbage out.”

Het probleem in Europa is dat de markt is opgedeeld in markten per lidstaat. Er zijn veel verschillende hokjes

VaultSpeed, dat kantoor houdt in de bedrijvenhub De Hoorn in Leuven, haalde vorig jaar met zijn eerste grote kapitaalronde 15,1 miljoen euro op bij Octopus Ventures, Fortino Capital, PMV en BNP Fortis Private Equity. Het bedrijf heeft de ambitie waar de EIC Scaling Club naar op zoek is. “Wij willen wereldwijd marktleider worden in ons softwaresegment, de tak van de automated data product delivery”,zegt Piet De Windt.

Wat heeft de EIC Scaling Club voor u betekend sinds u er lid van bent?

PIET DE WINDT. “Er werden sessies opgezet met mentoren die ons hielpen met uitdagingen zoals innovatie en groeien in Europa. Die mentoren zijn mensen uit de investerings- en scale-upwereld die hun strepen hebben verdiend en een interessant netwerk hebben. Voor ons zijn dat interessante contacten, die ons helpen ons nog meer te verankeren in Europa. Dat vind ik het knappe eraan, want daarvoor bestond er nog geen programma dat Europese scale-ups identificeerde, hun groei ondersteunde en ze hielp zich hier te verankeren. De bedoeling is dat meer bedrijven groot worden in Europa, iets wat aan de overkant van de oceaan veel vaker gebeurt. Het probleem in Europa is dat de markt is opgedeeld in markten per lidstaat. Er zijn veel verschillende hokjes, maar de mentoren maken die markten toegankelijker door de netwerken die ze hebben.”

Bij uw kapitaalronde vorig jaar wilde u het geld vooral gebruiken voor uitbreiding in de Verenigde Staten. Gaat u nu meer voorrang geven aan Europa?

DE WINDT. “Je kunt elke euro natuurlijk maar één keer uitgeven. De Europese markt is ook groot, net als de Amerikaanse, maar in Europa moet je meer investeren om al die markten te bewerken, omdat je elk land apart moet benaderen. De Amerikaanse markt is de meest efficiënte om je te lanceren. We willen er marktleider worden en gaan ons kantoor in Boston uitbreiden. Vijf van onze 62 mensen werken in Boston. Maar tegelijk blijven we ons op Europa richten en willen we ons hier verankeren. De hoofdzetel is gevestigd in Leuven en we hebben een vestiging in Litouwen, waar de ontwikkelaars zitten.”

Het is belangrijk dat de regering, als ze de fiscaliteit hervormt, er goed op let dat ons ecosysteem niet te veel schade lijdt

Dat u uitverkozen bent voor de EIC Scaling Club, betekent ook dat VaultSpeed een snelgroeiend bedrijf is en moet blijven. Kunt u die groei volhouden?

DE WINDT. “Ja. Je moet een trackrecord van uitzonderlijke groei kunnen voorleggen. Wij zitten ergens tussen ‘gemiddeld’ en ‘uitzonderlijk’. Onze omzet komt nu aan de grens van 5 miljoen euro, een belangrijk moment voor een scale-up. Die omzet willen we volgend jaar verdubbelen. 30 procent van onze omzet komt uit de Verenigde Staten, 55 procent uit Europa en 15 procent uit de rest van de wereld. We hebben grote klanten in de bank- en verzekeringswereld, maar ook in de gezondheidszorg en de industrie, voor voorspellend onderhoud aan machines.”

Het grootste obstakel voor veel techondernemers is ervaren medewerkers aantrekken, maar om fiscale redenen slaagt Europa daar minder goed in dan de Verenigde Staten – denk aan de aandelenoptieregeling. Hoe kijkt u daarnaar?

DE WINDT. “Het is belangrijk dat de regering, als ze de fiscaliteit hervormt, er goed op let dat ons ecosysteem niet te veel schade lijdt. In de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk heb je medewerkers die er echt gespecialiseerd in zijn om bedrijven van een serie A-kapitaalronde naar een serie B-ronde te brengen. Zo’n club heel gespecialiseerde mensen met specifieke expertise bestaat bij ons maar pas. Dat is des te meer reden om omzichtig om te gaan met ons ecosysteem. Het is belangrijk dat er gunstige aandelenoptieregelingen blijven bestaan en dat het voor investeerders interessant blijft om in Belgische bedrijven te investeren.”

Protealis en Convert Pharmaceuticals zijn nieuwe Belgische leden van EIC Scaling Club

Het Gentse voedingtechbedrijf Protealis en het Luikse farmabedrijf Convert Pharmaceuticals zijn de twee nieuwe Belgische leden van de Europese EIC Scaling Club. Dat werd maandag bekendgemaakt in Athene. Zij voegen zich bij VaultSpeed en SettleMint.

De EIC Scaling Club, die Europa moet helpen de Europese techgiganten van morgen te bouwen, werd eind vorig jaar in Brussel gelanceerd. Met VaultSpeed en de blockchainspecialist SettleMint werden meteen twee Belgische bedrijven uitverkoren, zodat nu vier van de 120 leden van de club uit ons land komen.

Het Gentse biotechbedrijf Protealis bracht twee sojarassen op de markt die ook in koude landen goed gedijen. Het bedrijf haalde onlangs 22 miljoen euro op bij investeerders om meer peulgewassen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het bedrijf helpt Europese landbouwers zo alternatieven voor vlees en zuivel te ontwikkelen. Het Luikse farmabedrijf Convert Pharmaceuticals is gespecialiseerd in nieuwe kankertechnologie die de zuurstofarme delen van tumoren aanpakt – een gebrek aan zuurstof in tumoren leidt tot uitzaaiingen.

De twee scale-ups worden deel van een community van 120 Europese deeptechbedrijven – bedrijven gebouwd op basis van innovatief diepgaand onderzoek – die kunnen uitgroeien tot wereldtoppers en wereldwijde problemen kunnen helpen oplossen. De twee nieuwe Belgische leden maken deel uit van een tweede groep van 72 bedrijven die begin deze week zijn bekendgemaakt, boven op de 48 bedrijven van de eerste lichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content