Patrick Blocry (Nethys) over de roamingtoeslag: ‘Wij hebben zeer, zeer agressieve tarieven’
De Waals-Brusselse mobiele operator Nethys (VOO) roept een uitzondering in op de ‘roaming tegen thuistarief’ die de Europese instellingen anderhalf jaar geleden goedkeurden. “Dat is voor ons een vrijwaringsmaatregel”, zegt Patrick Blocry, de directeur communicatie van Nethys.
Klanten van Nethys die in de Europese Unie roamen en in één dag meer dan 60 minuten bellen, meer dan 60 sms’en versturen of meer dan 200 megabyte verbruiken, krijgen vanaf 15 juni een toeslag aangerekend. Die bedraagt 3,8 cent per belminuut, 1,2 cent per sms of 0,7 cent per megabyte, btw inbegrepen. Vooral die laatste opleg – 7,17 euro per gigabyte – is fors. Daar spelen de peperdure maximale groothandelstarieven van 7,7 euro per gigabyte (plus btw), die Europa heeft toegestaan, hun rol.
Om een toeslag te mogen vragen moeten operatoren bewijzen dat ze op hun roamingklanten een nettoverlies lijden van meer dan 3 procent van hun totale marge in mobiele diensten buiten roaming. Dat Nethys dat in België kan bewijzen, hoeft niet te verwonderen. Nethys is een mobiele virtuele netwerkoperator (mvno) zonder eigen netwerk. Hij verkoopt eigenlijk capaciteit van Orange. Bij gebrek aan een netwerk heeft Nethys dus ook geen inkomsten van buitenlandse roamers, in tegenstelling tot Orange, Telenet of Proximus. ‘Roamen tegen thuistarief’ zijn voor de Luikenaren dus pure kosten.
Hoe legt u die roamingtoeslag aan uw klanten uit?
Blocry: “De toeslag geldt pas boven de 60 minuten, 60 sms’en en 200 megabyte. Op de zeer grote meerderheid van onze klanten heeft die geen enkele impact. Hun gemiddelde dataverbruik ligt rond 1 gigabyte. Dat is 33 megabyte per dag.
“Wij hebben zeer scherpe prijzen. Onze DataBoost-optie biedt 8 gigabyte voor 8 euro. Die kun je bij al onze abonnementen nemen. Ons goedkoopste abonnement is Toudoo met onbeperkte sms’en, 150 minuten bellen en 1 gigabyte data voor 12 euro. Neem je daar DataBoost bij, dan kun je 150 minuten bellen en onbeperkt sms’en, en heb je 9 gigabyte data voor 20 euro per maand. Ik wil hier geen reclame maken, maar dat is zeer, zeer agressief.
“Het is precies door die scherpe prijzen, en omdat wij een mvno zijn en geen roaminginkomsten ontvangen, dat wij bijna verplicht zijn een vrijwaringsclausule in te roepen. Het is eigenlijk de tegenhanger van ons zeer agressieve aanbod.”
Een limiet van 200 megabyte aan data lijkt ruim, maar een moderne smartphone maakt beelden van 3 à 4 megabyte. Een filmpje van 20 seconden kan 40 megabyte zijn.
Blocry: “In de realiteit gebruik je op vakantie wifi als je zware bestanden hebt, veeleer dan 4G. Die limiet van 200 megabyte per dag is 6 gigabyte per maand, als je dat omrekent.”
Het is wel precies op reis dat je meer verbruikt dan normaal. Je wilt je vakantiekiekjes delen.
Blocry: “Klopt. Wij denken dat wifi het kan overnemen als iemand specifieke noden heeft. Ik herhaal, de zeer grote meerderheid van onze klanten zal die daglimiet nooit halen. Het is voor ons een vrijwaringsmaatregel. Bekijk trouwens eens of andere operatoren geen billijk-gebruikclausules hebben. Die hebben een vergelijkbaar effect, behalve dat daar de dienstverlening stopt in plaats van door te gaan met een opleg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier