Het aantal pedagogen en opvoedboeken is niet te overzien. Waar te beginnen? Nuri bundelt alle informatie en stemt die met artificiële intelligentie af op de maat van elk gezin. Gebruikers krijgen er een gemeenschap aan gelijkgestemden bovenop.
Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden, zegt een Afrikaans spreekwoord. Iets als zo’n dorp zit in de app die Nuri op basis van artificiële intelligentie (AI) heeft ontwikkeld. Ouders vinden er niet alleen opvoedingsadvies, de app helpt hen ook hun sociaal netwerk te verstevigen. Nuri sloot zopas een akkoord met de onafhankelijke zorgorganisatie i-mens en er loopt een testproject met het ziekenfonds CM, om de app aan zijn leden aan te bieden. Daarnaast wil Nuri zich rechtstreeks tot particulieren richten.
“De grote troef is dat de app meer doet dan gewoon opvoedingsadvies uit een boek halen en je een droog antwoord voorschotelen”, legt medeoprichter Jeroen Callewaert uit. “De app houdt rekening met de unieke context. Ben je een gescheiden ouder van twee pubers die de diagnose ADHD hebben gekregen? Dan is de toon anders dan bij een tweeoudergezin met één jong dochtertje. De tips komen er afhankelijk van je behoefte in een bepaalde context.”
“Die nuance maakt echt het verschil”, zegt de andere vennoot, Lynn Geerinck. “We willen AI die verbonden is met de echte wereld.” Geerinck is pedagoge en auteur van onder meer Goed omringd. Daarnaast is ze moeder van drie kinderen en coacht ze ouders in haar praktijk in Gent. Ze geeft lezingen en workshops over opvoeding en is de bezieler van het platform villagedates.be. Ze richt zich vooral op het versterken van de verbindingen tussen gezinnen en hun netwerkpartners. In haar nieuwste boek, Een bont gezelschap rondom je gezin, pleit ze voor revillaging, het heropbouwen van een gemeenschap die isolatie tegengaat en het ouderschap ondersteunt.
Kans verkeken
“We zijn meer en meer afhankelijk van formele zorg”, stelt Lynn Geerinck vast. “Dat kan weleens leiden tot bedenkelijke toestanden. Toen ik in de kinderopvang i-mens aan de slag was, feliciteerde ik ooit een toekomstige mama die naar een plaatsje vroeg voor haar baby die op komst was. Ze liet zich ontvallen dat haar echtgenoot nog niet op de hoogte was van haar zwangerschap. Zo erg zijn we soms met dat geregel bezig.”
Daarnaast is ook informele zorg een grote hulp voor ouders. Nuri laat jonge ouders opnieuw kennismaken met de mogelijkheden van zowel formele als informele zorgmogelijkheden. “Mijn eigen persoonlijke verhaal ligt aan de basis van die missie”, zegt Lynn Geerinck. “Mijn man en ik zijn niet dicht bij onze ouders onder de kerktoren blijven plakken. Toen we kinderen kregen, beseften we hoe pittig het kan zijn er vaak alleen voor te staan. Met vallen en opstaan zijn we er min of meer in geslaagd onze hoogstpersoonlijke village samen te stellen. In deze individualistische tijden is dat geen sinecure. Het netwerk van fantastische mensen die ons omringen, hebben we zelf moeten opbouwen.”
Lynn Geerinck en haar man zijn niet alleen in die zoektocht. “Ieder koppel dat in een nieuwe woning trekt, begint van nul af aan”, zegt de pedagoge. “Het wordt als onze eigen verantwoordelijkheid gezien om ons goed te omringen. En o jee als je 5 minuten te laat inlogt om je kind digitaal in te schrijven voor de muziekschool. Kans verkeken.”
‘Ieder koppel dat in een nieuwe woning trekt, begint van nul af aan. Het wordt als onze eigen verantwoordelijkheid gezien om ons goed te omringen’
Village dates
“Buren, ouders van klasgenoten, grootouders. Je hebt een collectief nodig om alles rond te krijgen”, aldus Lynn Geerinck. “Om die gemeenschap rondom gezinnen te vormen, startte ik met het idee van village dates, waarbij ouders uit dezelfde gemeente of streek elkaar leren kennen. Het succes was overweldigend. Ik had gehoopt op enkele tientallen geïnteresseerden, het werden er meer dan tweeduizend.”
Lynn Geerinck kreeg al snel een bericht van het Departement Sociaal-Cultureel Werk. Om subsidie te krijgen voor Village Dates moest ze een vzw oprichten of zich aansluiten bij een erkende organisatie voor sociaal-cultureel werk. “Ik ben ondertussen zelfstandige. Naast de boeken die ik schrijf, ben ik ook nog oudercoach in mijn eigen praktijk. Ik ben nu als freelancer bij Village Dates betrokken in samenwerking met het Humanistisch Verbond”, zegt de Gentse onderneemster.
Jeroen Callewaert kwam van een totaal andere invalshoek tot dezelfde conclusie. Hij heeft een achtergrond in design, innovatie en technologie. Als medeoprichter van Quest Studio werkte hij aan duurzame en innovatieve projecten die niet alleen sociale en milieuproblemen aanpakten, maar ook bedrijven en ondernemers inspireerden om ethisch en verantwoord te groeien. “Mijn vrouw was aanwezig op een van de eerste Village Dates”, legt Callewaert uit. “Later kwamen ook onze kinderen op dezelfde school terecht. Ik kende Lynn dus al een beetje.”
Nadat hij zijn aandeel in Quest Studio aan zijn medevennoot had verkocht, stelde Jeroen Callewaert zich de vraag welke maatschappelijke problemen meer aandacht verdienden. “De warmte en verbondenheid die ik zelf heb ervaren als lid van een gezin met twee broers en drie zussen staat in schril contrast met de isolatie die veel gezinnen tegenwoordig voelen”, zegt Callewaert. “Ik wilde via technologie, design en innovatie werken aan een samenleving waarin verbinding en steun weer centraal staan. Begin vorig jaar pitchte ik mijn idee voor Nuri bij Lynn.”
Kapitaalronde
Goed een jaar later is Nuri bezig met een kapitaalronde. Ook die pakken de twee op hun eigen manier aan. Lynn en Jeroen kiezen voluit voor stewardownership (een bedrijf is dan eigendom van een stichting, die de winst in het bedrijf herinvesteert), een manier om de missie van een bedrijf te verankeren. Naast de bv richten ze ook een vzw op, die alle stemrecht in handen krijgt. “Daarmee maken we het ons niet makkelijk”, geeft Lynn Geerinck toe. “Het uitwerken van een specifieke stewardowned termsheet is niet vanzelfsprekend. Daar hebben we letterlijk al wat leergeld voor betaald. Daarenboven zijn nog niet alle potentiële investeerders voldoende op de hoogte van die nieuwe vorm van bedrijfsvoering.”
Klassieke investeringsfondsen willen een zitje in de raad van bestuur of zicht op een exit binnen een aantal jaren. “Als wij het hebben over een faire vergoeding, zie je soms gefronste wenkbrauwen”, zegt Lynn Geerinck, die zegt in gesprek te zijn met geïnteresseerde partijen. “Die hebben we gevonden via Steward-owned, een vzw die het gedachtegoed in België op de kaart wil zetten. Ze zijn het concept genegen en staan open voor een investering op lange termijn, met een duidelijke maatschappelijke missie.”