Option weer gered, Van Zele voorzitter
Een schuldherschikking geeft Option een nieuwe kans. Eric Van Zele wordt voorzitter. Zijn vertrouwensman Edwin Bex wordt financieel directeur. Jan Callewaert blijft bestuurder en interim-CEO. Het aantal aandelen stijgt met 84 procent tegen 0,147 euro per aandeel.
De schuldeisers zijn over de brug gekomen om Option een nieuwe kans te geven. De 27 miljoen euro aan converteerbare obligatieleningen is voor 11,72 miljoen omgezet in kapitaal. De resterende obligatieleningen lopen nu tot 5 november 2020, met lagere intresten, maar ook een lagere convertieprijs.
Van de overbruggingskredieten van 4,65 miljoen is een kleine tien procent omgezet in kapitaal. De rest wordt verlengd tot 28 februari 2019, ook weer met lagere intresten.
Bovendien slaan de obligatiehouders de handen in elkaar voor een verse tweejarige brugfinanciering van 2,6 miljoen, met 1 procent intrest in het eerste jaar en 2 procent in het tweede.
De omzettingen in kapitaal zijn telkens gebeurd tegen 0,147 euro per aandeel. Dat is de 30 dagen gemiddelde slotkoers van het aandeel van Option voordat het aandeel op de ochtend van 7 maart werd geschorst.
Door de omzettingen stijgt het aantal aandelen van Option van 98,4 miljoen naar 181 miljoen, een stijging met 83,99 procent.
Met zijn opgeschoonde balans trekt Option nu op zoek naar een nieuwe CEO. Jan Callewaert blijft bestuurder en interim-CEO. Eric Van Zele, die al tekende voor de succesvolle turnarounds van Barco en Zenitel, wordt niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Zijn vaste financiële man, Edwin Bex, voormalig financieel directeur van Telindus, vervangt Jan Luyckx als CFO.
Een holding rond Van Zele bezorgde Option enkele maanden geleden al 300.000 euro cash door de publieke verlichtingsactiviteiten van Option over te nemen.
Jan Vorstermans vertrekt uit de raad van bestuur en wordt vervangen door Crescemus bvba van Pieter Bourgeois. Dat is de investeringsmanager van Alychlo, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke, één van de obligatiehouders van Option. Alychlo was met 2,7 miljoen euro één van de partijen die in 2014 12 miljoen leenden aan Option tegen een rentevoet van 9 procent en een convertieprijs van 0,295 euro.
Resultaten iets minder slecht
Dat Option dringend vers geld nodig had, blijkt uit de jaarresultaten. Het bedrijf eindigde 2016 met 774.000 euro cash op de balans, na een negatieve kasstroom van 4,1 miljoen over het jaar.
De omzet daalde van 4,7 naar 4,3 miljoen euro. Het gros van de omzet van 2,3 miljoen (+1,6%) kwam uit oplossingen voor het internet der dingen. Daarmee bedoelt Option grotendeels zijn CloudGate-router. Het operationele verlies op die omzet daalde in de tweede jaarhelft tot 10 procent. Dat was fors beter dan de eerste jaarhelft, toen Option operationeel nog bijna 2 euro verloor op elke euro verkoop in dat segment.
In engineeringdiensten, het enige waar Option geld aan verdient, steeg de omzet met 62 procent tot 1,4 miljoen euro. De operationele marge is er 65 procent.
De rest van de omzet komt van de verkoop van oudere producten. Die liep met 60 procent terug, tot 0,6 miljoen.
De publieke verlichtingsoplossingen zijn afgestoten en niet meer gerapporteerd. In de eerste jaarhelft waren zij met 1,86 miljoen (break-even) nog de grootste omzetwinners. Option rapporteert een meerwaarde van 378.000 euro op de verkoop van die activiteiten.
In totaal daalden de operationele kosten van 13,1 miljoen naar 7,4 miljoen. De financieringslasten stegen tot 2,7 miljoen (van 2,3 miljoen in 2015).
Netto verloor Option 7,5 miljoen euro. Dat is bijna een halvering van het verlies van 2015 (14 miljoen). De resultaten zijn nog niet goedgekeurd door de bedrijfsrevisor.
De handel in het aandeel Option op de beurs van Brussel werd woensdag om 9.00 uur hervat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier