Option is nog altijd op zoek naar geld

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Option rekent op zijn machine-naar-machine-communicatieapparatuur om het tij te keren. Ondertussen is de omzet uit zijn producten nog maar eens gedaald. De converteerbare obligatielening van 9 miljoen euro is nog niet rond.

Option rekent op zijn machine-naar-machine-communicatieapparatuur om het tij te keren. Ondertussen is de omzet uit zijn producten nog maar eens gedaald. De converteerbare obligatielening van 9 miljoen euro is nog niet rond.

Option, de Leuvense ontwikkelaar van communicatie-apparatuur, eindigde het eerste halfjaar met nog 13 miljoen euro cash. Het bedrijf van referentieaandeelhouder en CEO Jan Callewaert publiceerde geen kasstroomcijfers voor de tweede jaarhelft, maar enkel voor het hele jaar. Daaruit blijkt dat Option aan het einde van het jaar nog 3,147 miljoen euro in kas had. In het tweede semester gaf Option dus ongeveer 10 miljoen euro meer uit om het bedrijf draaiend te houden dan er binnenkwam.

Option put moed uit de ontvangst van CloudGate, dat in oktober in de Verenigde Staten werd gelanceerd. CloudGate is een machine-naar-machine-gateway voor inbouw in apparaten. Hij geeft apparaten – een klassiek voorbeeld zijn drankautomaten – communicatiecapaciteiten via het 3G-netwerk. Amerikaanse distributeurs en systeemintegratoren zoals ILS, Get Wireless, ClearConnex, Exosite en Hilton Development Group hebben getekend om de gateway te verdelen. De eerste producten zijn in het vierde kwartaal geleverd en “succesvol uitgerold in een aantal testomgevingen”. Andere producten van Option zijn de XYFI, een 3G-gateway die meer en meer als een gateway voor wifi in de wagen wordt gepositioneerd, en de VIU², een 3G-bewakingscamera annex clouddienst.

Ondertussen zijn in Ierland en Frankrijk verdere herstructureringen begonnen. Het effect daarvan zal pas in de tweede jaarhelft van 2013 duidelijk worden. De afwaardering op het Ierse Option Wireless Ltd brengt het eigen vermogen van Option onder 50 procent van het kapitaal. Option moet daardoor een bijzondere algemene vergadering bijeenroepen om te beslissen over de voortzetting van het bedrijf.

Officieel maakte Option in het tweede semester nog een bedrijfswinst van 0,1 miljoen euro over opbrengsten van 17,6 miljoen euro, tegenover een bedrijfsverlies van -0,1 miljoen en 24,1 miljoen opbrengsten in dezelfde periode van 2011. Het opbrengstcijfer van Option weerspiegelt echter de economische werkelijkheid niet. Het wordt nog altijd vertekend door de papieren inkomsten uit de licenties aan Huawei, waarvoor Option in het tweede semester nog 10,6 miljoen euro aan inkomsten kon boeken. De betaling van die licenties is echter al in 2011 gebeurd. Die brachten dus geen geld meer binnen.

Positief is dat de voorraad in het tweede semester daalde van 6,8 miljoen naar 4 miljoen euro. Negatief is dan weer dat de omzet in producten in het tweede semester daalde van 7,7 naar 6,8 miljoen euro (-11,7%), vergeleken met 2011. Nu Option geen licenties meer verkoopt aan Huawei, is de productverkoop eigenlijk nog de enige activiteit van Option.

Option stipt wel aan dat de bedrijfskosten in het tweede semester 8,6 miljoen daalden tot 8,2 miljoen euro vergeleken met het jaar daarvoor. Een deel van die kosten dalen automatisch, omdat er gewoon minder omzet is. Option verlaagde bijvoorbeeld zijn voorzieningen voor intellectuele eigendomsrechten met 6,7 miljoen euro. Die voorzieningen hangen samen met de verwachte hoeveelheid verkochte producten.

De vraag is nu of Option vers geld kan vinden om zijn sprong naar nieuwe activiteiten en een nieuw bedrijfsmodel financieel te overbruggen. CEO Jan Callewaert gaf via zijn vennootschap Mondo alvast een lening van 5 miljoen euro op middellange termijn aan zijn bedrijf. Option blijft op zoek naar “minimaal 9 miljoen euro via de uitgifte van een converteerbare lening”. De raad van bestuur blijft erbij dat die voor het einde van deze maand worden gevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content