Ook Proximus trekt winstverwachting op
Net als Telenet verhoogt ook Proximus zijn verwachtingen voor 2015. Vooral de consumentendivisie doet het goed.
Proximus groeit weer. De vergelijkbare omzetstijging van 1,5 procent in het tweede kwartaal tot 1,5 miljard euro is niet zo sterk als de 5,5 procent uit het eerste kwartaal, maar volgens CEO Dominique Leroy wel een echte trend. Zij vindt dat Proximus zijn ‘Fit for Growth’-groeidoelstelling al in 2015 waarmaakt in plaats van in 2016. De winst voor afschrijvingen, financiële resultaten en belastingen (ebitda) steeg met een mooie 4,3 procent.
Er kwamen 25.000 tv-huishoudens bij, 25.000 internetlijnen, 14.000 spraaklijnen en 19.000 sim-kaarten. Het aantal consumenten en kleine bedrijven met drie of vier producten steeg met 14.000 tot 42 procent.
De internationale carrieractiviteiten van Proximus, BICS, krompen lichtjes met 0,8 procent door afkalvende spraakinkomsten. De stijgende inkomsten uit mobiele data en gunstige wisselkoerseffecten beperkten daar de schade. De groei in die producten met een hogere marge resulteerde in een spectaculaire brutomarge van 18 procent. Dat leverde een ebitda-groei op van 34,9 procent, waardoor BICS flink bijdraagt tot de stijging van de ebitda bij de groep.
Groei bij consumenten
In de eigenlijke kernactiviteiten stijgt de omzet 2,4 procent tot 1,094 miljard euro. De groei zit deze keer helemaal in het consumentensegment, waaronder Proximus ook de kleine bedrijfsklanten rapporteert. Proximus ging daar 3,9 procent vooruit tot 726 miljoen euro. De ebitda-winst steeg er zelfs 4,6 procent tot 369 miljoen euro.
De activiteiten voor bedrijven, waarin Telenet gisteren een omzetgroei van 14 procent bekendmaakte, bleven vlak bij Proximus, jaar op jaar, met 327 miljoen euro omzet. De ebitda daalde zelfs een half procent tot 146 miljoen euro. De groothandelsinkomsten daalden, onder meer door het verdwijnen van SNOW.
Proximus houdt zijn personeelskosten goed in de hand. Er was een natuurlijke afvloeiing van 318 voltijdsequivalenten en een kostendaling van 1,5 procent. Eind juni werkten er iets minder dan 14.000 voltijdsequivalenten bij de groep. De kosten buiten personeel stegen dan wel weer sterker, met 5,6 procent. Onder meer de Waalse pylonentaks tikt aan. Het grondwettelijk hof verklaarde die regionale taks van 8000 euro per mast op 16 juli onwettig, maar zonder hem retroactief te vernietigen.
‘Ambitie overtroffen’
Door het goede kwartaal kan Proximus zijn verwachtingen optrekken. De groei zal dit jaar rond 2 procent uitkomen, met een onderliggende groepsebitda van 3 tot 5 procent. Na het eerste kwartaal sprak Proximus nog van een “stabiele tot licht positieve” omzetgroei en onderliggende groepsebitda. “We hebben onze eigen ambitie overtroffen”, laat CEO Dominique Leroy weten. De raad van bestuur bevestigt dat Proximus over 2015 en 2016 telkens een brutodividend van 1,5 euro per aandeel zal uitkeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier