Ook deze specialisten werden bekroond op de Trends Legal Awards 2017

JURIDISCH ADVIES Verscheidene teams kregen een prijs voor hun professionele advies in bepaalde rechtstakken. © GET
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Trends Legal Awards 2017 bekroont ook gespecialiseerde departementen, nicheboetieks en kantoren die uitmunten in technologie en personeelsbeleid. Niet alleen gevestigde kantoren, maar ook jonge wolven halen een Award binnen.

Trends Legal Awards 2017 nomineert behalve het beste advocatenkantoor, ook de adviseurs in specifieke rechtstakken. De lijst biedt een mooi overzicht van de grote recente transacties en de advocaten die ermee bezig waren.

Vennootschapsrecht

De Trends Legal Award 2017 voor het beste kantoor voor vennootschapsrecht gaat naar het corporate team van Freshfields. Dat team van dertig advocaten rond Vincent Macq werkte het voorbije jaar voor AB InBev aan de overname van SABMiller, een transactie van 100 miljard dollar. Het adviseerde ook Telenet bij de overname van BASE van KPN (1,3 miljard euro). “Het team biedt oplossingen voor een vraag wordt gesteld”, aldus de jury. “De kwaliteit van het advies blijft constant in mega- en kleine transacties, en voor grote en andere cliënten.”

Fiscaal recht

Freshfields valt ook in de prijzen voor fiscaal recht. Het team rond Axel Haelterman is “gezaghebbend en een drijvende kracht voor het fiscaal beleid”, meent de jury. Het voorbije jaar behandelde Freshfields ook de regulering van de diamant- en de banksector. Cliënten zijn Elia, Goldman Sachs, Telenet, Morgan Stanley, UPS, Blackrock. “Freshfields is zijn hoge prijskaartje waard. Het speelt kort op de bal, met duidelijke aanwijzingen”, oordeelt een jurylid. “Het is niet alleen goed in het wijzen van de weg, maar ook in de begeleiding van het traject.”

Sociaal recht

De jury nomineert Loyens & Loeff in de categorie sociaal recht. Het elfkoppige team rond Filip Saelens adviseert vijf van de grootste tien werkgevers in België, waaronder Delhaize, AG Insurance en KBC. Vorig jaar ontwikkelde het een flexibel verloningsstelsel voor 14.500 werknemers van BNP Paribas Fortis. Het inspireerde het ‘Werkbaar Werk’-beleid van de regering. Loyens & Loeff werkte ook mee aan herstructureringen bij P&V, BNP Paribas Fortis, Xeikon en Degroof Petercam. Dikwijls is het advies gekoppeld aan dat van het sterke fiscaal departement.

“De efficiënte en praktische aanpak van het team is weinig gezien”, weet een hr-manager. “Loyens houdt ons permanent op de hoogte van nieuwe tendensen in het arbeids-, socialezekerheids- en fiscaal recht. De directe implicatie voor ons eigen personeelsbeleid wordt aangekaart. Het adviseert voordat de problemen opduiken.”

Bank- en financierecht

Linklaters is de winnaar in de categorie bank- en financierecht. Het team van achttien mensen rond David Ballegeer adviseerde het voorbije jaar in twee KBC-dossiers van elk 5 miljard euro, over het krediet van 650 miljoen euro aan Elia, een lening van de Europese Investeringsbank aan Belgische overheden (600 miljoen), de herfinanciering van Greenyard en een kapitaaloperatie van GBL (beide een half miljard euro).

“Het team met een brede waaier van diensten is heel pragmatisch en creëert toegevoegde waarde”, stelt de jury. “Het heeft indrukwekkende referenties in de financiële sector, maar is ook actief in domeinen als regelgeving en geschillenbeslechting.”

Vastgoed- en aannemingsrecht

De geïntegreerde aanpak van het genomineerde vastgoeddepartement met de vennootschaps-, financiële en fiscale juristen van Linklaters wordt volgens de jury vertaald “in bruikbaar advies in zeer complexe transacties”. Het team van dertien advocaten rond Yves Moreau wordt omschreven als “snel, efficiënt en compleet”.

Het voorbije jaar adviseerde Linklaters onder meer de investeerders in Brouckere Tower en het consortium dat het haalde in een openbare procedure voor een groot winkelcomplex (beide in Brussel). Tot de cliënten behoren aannemers (Besix), makelaars (CBRE), beursgenoteerde en private vastgoedbeheerders (Banimmo, AG Real Estate en Integrale). Linklaters adviseerde in publiek-private samenwerkingen, zoals Scholen van Morgen, een project voor de bouw van 200 scholen met een waarde van 2 miljard euro.

Geschillen en arbitrage

Het Leuvense Intui is het “beste advocatenkantoor in geschillen & arbitrage” geworden. Het team rond Robbie Tas en Annelies Steeno krijgt sinds de oprichting in 2013 veel doorverwijzingen van gevestigde kantoren en hanteert competitieve tarieven. Het behandelt vijftig geschillen per jaar. Een vijfde van die dossiers gaat over meer dan 10 miljoen euro. “Intui ontwikkelt zich tot een boetiek die kan concurreren met de grote actoren op de markt”, aldus de jury. “Het antwoordt bovendien erg snel.”

Informatica, media, intellectuele rechten

DLA Piper België krijgt de bekroning in de categorie intellectuele-eigendoms-, informatica- en mediarecht. De jury: “Het antwoordt een brede waaier van klanten en vertaalt moeilijke technische dossiers in praktisch, begrijpelijk rechtsadvies, zonder juridische details uit het oog te verliezen.”

Het kantoor wordt ook omschreven als “creatief en innovatief”. Zo ontwikkelde het een app rond de Algemene Verordening Gegevensbescherming, over het beheer en de beveiliging van persoonlijke gegevens van Europese burgers. Het is een permanent instrument om snel informatie te krijgen over een onderwerp of een artikel. “De zeer actieve website is een belangrijk communicatieplatform voor cliënten en de juridische gemeenschap”, klinkt het.

Prijzen voor management

Met de nieuwe categorieën ‘Best practices in HR Award’ en ‘Best practices in Legal Tech Award’ richt Trends Legal Awards zich ook op innovatief management van advocatenkantoren.

Het Gentse advocatenkantoor DeJuristen krijgt de Best practices in Legal Tech Award. Het lanceert een Europese robot die via artificiële intelligentie juridisch advies aanlevert aan bedrijven over intellectuele eigendom, privacy, e-commerce en ondernemingsrecht. De jury spreekt van “een ontwrichtend project met veel technische mogelijkheden”. Cronos investeert 1 miljoen in het kantoor, dat operationeel wil worden in de helft van Europa.

CMS De Backer wint de Best practices in HR Award. Er werken meer dan 100 advocaten, waaronder 22 partners in Brussel, Antwerpen en Luxemburg. De internationale koepel CMS haalt 1 miljard euro omzet.

“CMS DB heeft een breed, innovatief en praktisch hr-beleid, zo blijkt uit het sterke dossier”, aldus de jury. “Het nam verschillende initiatieven om op alle niveaus de persoonlijke ontwikkeling van de advocaten te stimuleren, bevorderde verschillende nieuwe vennoten en nam een team van het kangoor Olswang over. Bovendien creëert het redelijke verwachtingen over de kostprijs van de diensten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content