Onno van de Stolpe (CEO Galapagos): ‘Dit is nog maar het begin’
Met positieve finale testresultaten eindelijk in de hand, stormt het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos richting de commerciële lancering van zijn eerste geneesmiddel. Voor CEO Onno van de Stolpe bewijst het het enorme potentieel van het bedrijf.
“Op naar de volgende, dit is nog maar het begin”, schrijft Van de Stolpe in een boodschap naar aanleiding van de finale testresultaten voor filgotinib als reumamedicijn. In een begeleidende videoboodschap zegt de CEO, die Galapagos twintig jaar geleden oprichtte en er sindsdien CEO van is, dat het een van de belangrijkste biofarmabedrijven ter wereld kan worden. “We kunnen om het even welk farmabedrijf uitdagen met een programma dat in potentieel zijn gelijke niet kent.”
Het al vrij onwrikbare zelfvertrouwen van Van de Stolpe kreeg een stevige boost door de testresultaten op een grote groep patiënten, die gisterenavond werden bekendgemaakt. Uit die tests blijkt vooral dat filgotinib nauwelijks bijwerkingen kent.
“Het middel bereikte de belangrijkste eindpunten in de behandeling van reumatische artritis”, stelt KBC in een ochtendnota. “Wat belangrijk is, is de vaststelling dat het net zo goed of zelfs iets beter is dan de gevestigde waarde Humira, met een neveneffectenprofiel dat grotendeels proper is. Dat geeft filginotib een voorsprong op het andere middel uit dezelfde klasse.”
Analisten schatten dat filgotinib Galapagos op termijn jaarlijks een handvol miljarden euro’s kan opleveren, omdat het mogelijk ook kan dienen voor andere ziektes. Bovendien broedt het bedrijf op andere potentiële blockbusters, medicijnen die jaarlijks minstens een miljard opleveren.
“Het potentieel van Galapagos is enorm”, zei Van de Stolpe een handvol maanden geleden nog in Trends. “En niet alleen door filgotinib. We hebben nog twee belangrijke programma’s, voor IPF (de dodelijke longziekte ideopatische longfibrose, nvdr) en voor artrose. Op dat laatste – naast alzheimer de grootste ziekte die nog niet te behandelen is – hebben we de Amerikaanse rechten. Als twee van de drie programma’s er komen, zijn we allicht al meer waard dan UCB. We zijn tegen 7 euro naar de beurs gegaan en nu we dicht bij 100 euro staan, zeggen sommigen dat onze upside weg is. Maar in onze sector werkt dat zo niet. De risico’s zijn er deels uit, dus is de upside nog even groot als toen we op 10 euro stonden.”
Van de Stolpe herhaalt in de videoboodschap het belang van ambitie, en de lat heel hoog leggen. “Het gaat over iets bereiken waarvan anderen dachten dat het onmogelijk was”, klinkt het.
“Dat we als zo’n klein bedrijf en tegen concurrenten als Pfizer, Lilly en AbbVie mogelijk het beste medicijn tegen reuma hebben, is een droom”, zei de CEO eerder in Trends. “Dat roepen van ‘we willen de grootste van Europa worden’, was een ambitie en ook wel de bravoure van een Hollander ( lacht). Maar het is binnen handbereik. En als je kijkt naar de wereldwijde biotech, zitten we in de top dertig, en daarin kunnen we nog een boel plaatsen stijgen.”
Aandeel fors hoger
Het Galapagos-aandeel profiteert vrijdag van het nieuws dat het bedrijf en zijn onderzoekspartner Gilead de doelen hebben behaald in een belangrijke studie bij reumapatiënten. Het aandeel sloot de handelsdag op Euronext Brussel liefst 22,15 procent hoger af tot 103,90 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier