Ondernemersduo lanceert Alkmist, het ‘Duolingo voor de auditsector’


Het leven van financiële auditoren makkelijker maken: dat is het doel van de nieuwe Gentse start-up Alkmist. Dat innovatieve platform maakt het opvolgen van de workflow aangenamer en vlotter, dankzij psychologische inzichten die doorheen de technologie geweven zijn. “De frictie tussen financiële auditoren en hun klanten moet zo verdwijnen.”
“Er bestaan heel wat programma’s die interne samenwerkingen optimaliseren”, zegt Toto De Brant. “Als er een derde partij bij komt kijken, loop het vaak fout. Dan vallen bedrijven terug op e-mails of Excel-bestanden. Voor financiële auditoren, die 300 documenten moeten ontvangen van hun klanten, mondt dat uit in een digitale pingpongmatch. Gemiddeld worden er tot 2.000 e-mails heen en weer gestuurd tijdens financiële audits. Daarnaast gaat zo’n 15 procent van de tijd verloren aan het opvolgen van deadlines.”
Die werking tussen derde partijen wil de Gentse start-up Alkmist optimaliseren. Het innovatieve samenwerkingsportaal maakt het voor externe financiële auditoren eenvoudiger om samen te werken met hun klanten. Het dashboard geeft een gecentraliseerd overzicht van het volledige auditproces, van de planning en de taakverdeling tot de goedkeuring. Via een gebruiksvriendelijke interface worden documenten bijvoorbeeld gecontroleerd op ontbrekende informatie, en ontvangen gebruikers realtime feedback. Zo kan informatie dertig keer sneller worden uitgewisseld en kan een audit tot twee keer sneller worden afgerond. Voor een gemiddelde auditafdeling met 100 werknemers kan dat een jaarlijkse besparing tot wel 6 miljoen euro opleveren.
Gamificatie
Volgens medeoprichter Mathias Celis, die net zijn doctoraat in gedragspsychologie en toegepaste economie heeft afgerond, moet Alkmist het ‘Duolingo van de auditsector’ worden. Die app met de bekende, groene – soms passief-agressieve – uil gebruikt inzichten uit de gedragswetenschappen om taalverwerving aangenamer te maken.
“Dat willen we ook bereiken”, zegt Celis. “Bedrijven zien externe auditoren niet altijd graag komen, want ze vragen documenten op, sturen tientallen reminders en hameren op de deadlines. Ons samenwerkingsplatform bundelt al die taken op een behapbare manier. Er is een kleine mate van gamificatie. We delen geen punten of bekers uit, maar werken wel met positieve feedback en er verschijnt confetti als een cluster taken is afgerond.”
Alkmist is geen AI-bedrijf, maar het zet artificiële intelligentie wel op een onderhuidse en slimme manier in om mensen op de juiste momenten actie te laten ondernemen. “Zo nemen we de frictie weg tussen auditoren en externe partijen, terwijl we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk cognitieve, fysieke of digitale barrières zijn.”
Slaapzaal
De gedragswetenschapper Celis en de computerwetenschapper De Brant leerden elkaar in 2019 kennen tijdens een acceleratieproject van de UGent. Daar werden alle solo-oprichters in een slaapzaal samengelegd. “We hebben tot vier uur ’s ochtends gebabbeld”, aldus De Brant. “We bleken een gelijkaardige grootheidswaanzin te hebben over wat we wilden bereiken. Zo is ons eerste bedrijf Ad Astra Industries, een automatiseringstool, ontstaan. Dat hebben we vorige zomer verkocht aan een internationale speler.”
Dat zorgde voor het nodige financiële duwtje waarmee Alkmist bootstrapped van de grond kon komen. De onderneming, die sinds begin dit jaar actief is, telt al zes medewerkers en ruim 2.000 gebruikers uit meer dan achttien landen maken gebruik van het platform. “We konden snel schakelen, aangezien we het al eens hebben gedaan”, zegt De Brant. “We hebben op een heel efficiënte manier een gestroomlijnd team van ontwikkelaars opgezet, we kunnen samenwerken en zaken optimaal regelen. Bovendien hebben we een betrouwbaar product ontwikkeld, want zeker grote bedrijven stellen strenge eisen voor zo’n financiële audit. Over enkele weken zullen we ook ISO27001-gecertificeerd zijn (een standaard voor informatiebeveiliging, nvdr) en we hebben al enkele externe penetratietesten doorstaan.” Dat er vertrouwen is in de technologie blijkt uit een audit voor een bedrijf met een omzet van meer dan 1 miljard euro die onlangs werd uitgevoerd via het platform.
Intussen kijkt het ondernemersduo naar zaaikapitaal om zijn activiteiten uit te breiden, zowel lokaal als in andere sectoren. “De problemen die we aanpakken, zijn niet gebonden aan een bepaalde legislatuur of een bepaalde markt”, zegt Celis. “Het was altijd de bedoeling om vanaf dag één globaal actief te zijn. We werken nu vooral met klanten dicht bij huis. De feedbackloop is van onschatbare waarde om onze technologie beter te maken. Maar we sluiten niet uit dat we ook snel naar het buitenland trekken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
ALKMIST
-
Maatschappelijke zetel:
St.Stevens-Woluwe
-
Sector:
ICT - Informatica: services, consultancy, software