Ondernemen in het buitenland: ‘Vietnam is een intens, maar boeiend land’

Het Hoan Kiem-meer in Hanoi, Vietnam © Getty Images
Laurens Bouckaert

Ondernemen is groeien, en voor Vlaamse ondernemingen liggen er nog veel groeikansen in het buitenland. In deze zomerreeks polst Trends bij de vertegenwoordigers van Flanders Investment & Trade in de landen waar zij Vlaamse ondernemers en investeerders begeleiden. In deze aflevering vertelt Eve Devoldere over ondernemen en leven in Vietnam.

Wat zijn de do’s om in Vietnam te investeren of te ondernemen?

EVE DEVOLDERE. “Vertrouwen opbouwen is cruciaal. In Vietnam doe je geen zaken zonder persoonlijke relaties. Bedrijven die denken alles digitaal te kunnen regelen, komen van een kale reis terug. Je moet fysiek aanwezig zijn, herhaaldelijk op bezoek gaan en via je netwerk geïntroduceerd worden. Daarnaast is een lokale partner bijna onmisbaar. De taalbarrière is reëel en culturele gevoeligheden zijn soms moeilijk te doorgronden. Ook respect voor hiërarchie en leeftijd spelen een grote rol. Bij een ontmoeting begroet je altijd eerst de meest senior persoon. Een visitekaartje overhandig je met twee handen.
“Economisch staat het land open als nooit tevoren. Sinds het hervormingsbeleid van 1986 groeit Vietnam indrukwekkend. Het telt meer dan 100 miljoen inwoners, met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. Er is een snelgroeiende middenklasse en het land sloot al zeventien vrijhandelsverdragen, onder meer met de Europese Unie. Buitenlandse investeerders kunnen rekenen op fiscale voordelen, zeker in strategische sectoren zoals halfgeleiders.”

Wat zijn de don’ts?

DEVOLDERE. “Vermijd politieke uitspraken, zeker over het regime of nationale figuren als Ho Chi Minh. Ook het oorlogsverleden laat je beter links liggen. Vietnamezen kijken vooruit, niet achterom.”

‘De jonge generatie Vietnamezen is ambitieus, internationaal gericht en steeds op zoek naar kansen’

Hebt u een anekdote die iets zegt over de cultuur?

DEVOLDERE. “Ik zat ooit in een taxi in Dalat, een landelijke streek in het binnenland. De chauffeur was een twintiger, en tot mijn verbazing bleek hij naar Tomorrowland geweest te zijn. Geen flauw idee hoe hij dat heeft kunnen betalen. Het typeert de jonge generatie Vietnamezen: ambitieus, internationaal gericht en steeds op zoek naar kansen.

“Bijna 40 procent van de bevolking heet Nguyen. Daardoor spreekt men elkaar aan met de voornaam, zoals ‘Mister Nam’ of ‘Miss Trang’. Een buitenlandse zakenreiziger die iedereen met ‘meneer Nguyen’ aanspreekt, kan rekenen op veel omkijkende hoofden.

“Vietnam is extreem digitaal onderlegd. Zo’n 80 procent van de bevolking gebruikt internet. E-commerce, mobiele betalingen en sociale media zijn wijdverspreid. Facebook is een gangbaar kanaal voor professionele communicatie, al wint LinkedIn terrein.”

Hoe is het leven in Vietnam?

DEVOLDERE. “Intens, maar boeiend. Het verkeer is chaotisch, zeker in Hanoi, waar de luchtvervuiling soms problematisch is. Toch beweegt alles verrassend vlot, alsof je je tussen een school vissen bevindt.
“Onderwijs is een absolute prioriteit. Vietnamese ouders investeren tot 40 procent van hun inkomen in opleidingen. Veel tieners volgen privélessen Engels. Studeren in het buitenland is populair, maar de druk om terug te keren is groot. Geld naar huis sturen is vaak het eerste doel.

“De woonkwaliteit hangt af van waar je je vestigt. In Hanoi is het druk en intens, maar steden als Đà Nang en Ho Chi Minhstad zijn meer leefbaar. Ook in de havenstad Haiphong zie je die ontwikkeling: het Vlaamse bedrijf Deep C baat er al bijna dertig jaar een ecologische industriële zone uit. Steeds meer buitenlandse bedrijven vestigen zich er.

“En het eten? Heerlijk. Van Franse croissants tot Vietnamese bành mì.”

Lees meer over:

Partner Content