Ondernemen in het buitenland: Canada is een springplank naar de Verenigde Staten

Toronto wordt wel eens Little New York genoemd. © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

Ondernemen is groeien, en voor Vlaamse ondernemingen liggen er nog veel groeikansen in het buitenland. In deze zomerreeks polst Trends bij de vertegenwoordigers van Flanders Investment & Trade in de landen waar zij Vlaamse ondernemers en investeerders begeleiden. In deze aflevering vertelt Yves Lapere over ondernemen en leven in Canada.

Wat typeert de Canadese ondernemerscultuur?

“Canada valt niet te beschouwen als één markt, maar bestaat uit verschillende submarkten. Tussen het oosten en het westen van het land ligt een vliegreis van zes uur en het is een tweetalig land. Engels is de overwegende handelstaal en het Engelstalige Canada is iets meer politiek correct. In het Franstalige Québec en Montréal geldt meer de Franse manier van zakendoen en leven. Dat betekent wat meer wining-and-dining, alles gaat een tikkeltje trager en de sociale contacten zijn wat warmer. Toronto, waar ik verblijf, wordt weleens Little New York genoemd, want time is money. Canadezen zijn heel tolerant en gezagsgetrouw. Regels en aanbevelingen worden nauwkeurig opgevolgd, van de wachtrijen aan de bushalte tot de voorschriften tijdens de coronapandemie.

“Voor buitenlandse ondernemers kun je Canada beschouwen als een springplank naar de Verenigde Staten. Het is een kleinere, transparante markt, die je kunt betreden tegen lagere kosten. Het is beduidend makkelijker, goedkoper en minder risicovol om een onderneming op te starten in Canada dan in de VS.”

‘Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Canadezen en Belgen’

Waar moeten ondernemers voor opletten als ze de Canadese markt willen veroveren?

“Het volgen van de regels is heel belangrijk. De Canadezen zijn conflictvermijdend. Bij problemen zullen ze vaak je niet rechtstreeks aanspreken, maar via een omweg zoals een ombudspersoon. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen Canadezen en Belgen. Ze zijn redelijk discreet. Ze zetten geen grote mond op en verwachten van jou hetzelfde. Als een Canadees antwoordt met ‘I don’t think it’s possible’, dan is dat een vriendelijke maar besliste ‘neen’ en moet je niet meer aandringen.”

Hoe is het leven in Canada?

“Wat heel typisch is, is de veiligheid. De mensen zijn heel respectvol. Een maand geleden was ik op een beurs. Een van de aanwezigen liet er plots zijn laptop achter en zette een screensaver op met de tekst ‘I will be back in 5 minutes’. Het gevoel van veiligheid is heel groot: ze houden er geen rekening mee dat iemand slechte bedoelingen heeft. Het draagt allemaal bij aan de hoge levenskwaliteit hier: de veiligheid, het respectvol samenleven en de prachtige natuur. Zelfs de winters vallen goed mee. Ze zijn wel koud en lang, maar vaak met een witte ondergrond en een heldere blauwe lucht in plaats van het grijze België. Al moet ook gezegd dat de wachttijden in de gezondheidszorg, door een gebrek aan personeel, dan weer vele malen langer zijn. In Québec wacht je bijvoorbeeld tot 2,5 jaar voor een nieuwe heup. Ook het hoger onderwijs kost meer dan in België.”

Wat vindt u nog bijzonder aan Canada en zijn bevolking?

“Het zijn geen Amerikanen, dat kun je zeker vandaag op nummer één zetten. De uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over Canada worden hier heel slecht verteerd. Tekenend is dat tijdens ijshockeywedstrijden het Amerikaanse volkslied wordt uitgejouwd. Er gaan ook veel minder mensen op reis naar het buurland. Het dagtoerisme is met een derde afgenomen.”

Yves Lapere in Toronto, Canada.
Yves Lapere in Toronto, Canada.

Partner Content