Omzetstijging Barco voor 45 procent afhankelijk van wisselkoerseffecten
De zwakke dollar speelde vorig jaar erg in het voordeel van Barco. Dit jaar kan dat tegenzitten.
De zwakke dollar speelde vorig jaar erg in het voordeel van Barco. Dit jaar kan dat tegenzitten.
Wisselkoerseffecten bezorgden Barco vorig jaar 10,6 miljoen euro extra bedrijfskasstroom (ebitda), rapporteert het bedrijf. Dat staat voor 36 procent van de bedrijfskasstroomstijging van 29,3 miljoen in 2012. Barco sloot 2012 af met een bedrijfskasstroom van 159,5 miljoen, tegen 130,2 miljoen in 2011.
De impact van de wisselkoersen op de omzet is even aanzienlijk. Als de wisselkoersen van 2011 zouden worden gebruikt voor de berekening van de omzet van Barco in 2012, zou de omzetstijging niet 11 procent, maar slechts 6 procent bedragen. Dat is een verschil van 45 procent.
Financieel directeur Carl Peeters: “Als je dezelfde omzet zou berekenen tegen constante wisselkoersen zou de groei maar 6 procent geweest zijn. Met het wisselkoerseffect heb je nu een 11 procent sales increase. We deden het al goed, maar we hebben het nog beter gedaan doordat de wisselkoersen gunstig evolueerden voor ons. Je kan het natuurlijk omdraaien. Op dit ogenblik verzwakt de dollar en daardoor zal onze omzet in Amerika ons minder opbrengen. Het kan de beide richtingen opgaan. Dat wil ik er direct bijzeggen”.
De wisselkoersen zullen ook een effect hebben op het succes van Barco in projectoren voor de bedrijvenmarkt. De Japanse concurrentie, waaronder Panasonic, profiteert momenteel van de verzwakking van de yen. Christie in Noord-Amerika heeft dan weer voordeel bij de huidige daling van de dollar.
Daar staat tegenover dat Barco steeds efficiënter en dus ook goedkoper werkt. Barco had vorig jaar bijvoorbeeld merkelijk minder werkkapitaal nodig, relatief gezien. Het bedrijf werd in 2012 gemiddeld binnen de 48 dagen betaald. In 2011 was dat nog 56 dagen. De voorraad roteert nu 3,1 keer per jaar, tegen slechts 2,7 keer in 2011. Ook de kwaliteitszorg levert geld op. De kosten van waarborgen op defecte goederen daalden tot 1,3 procent van de omzet, tegen nog 2 procent vorig jaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier