Veroniek Collewaert

‘No-nonsense, voetjes op de grond en werken maar. Zo gaat dat hier in Belgenland.’

Veroniek Collewaert professor Ondernemerschap aan Vlerick Business School en KU Leuven

Ik krijg vaak deze vraag: moet ik een bedrijf starten in België of elders? De meningen, ook onder ondernemers, zijn verdeeld. Mijn mening? Ik vind dat België best wel wat te bieden heeft. Toptalent om te beginnen. Dat zegt Veroniek Collewaert, professor ondernemerschap en partner aan Vlerick Business School.

Ik las onlangs een artikel over hoe Europese risicokapitalisten het moeilijk hebben om nieuwe fondsen bijeen te krijgen. Er stond een catchy titel boven, en aangezien ik even vatbaar ben voor catchy titels als u, had ik verder geklikt.

In het artikel viel mijn oog op het volgende feit: hoewel risicokapitalisten wat meer moeite moeten doen om de noodzakelijke investeringsmiddelen te verzamelen, is er wel een trend dat Europese ondernemers ambitieuzer en competenter worden in het uitbouwen van steeds grotere ondernemingen.

Slecht nieuws verkoopt beter

Halleluja! Dat is het nieuws dat ik zou benadrukken! Helaas, slecht nieuws verkoopt beter. U mag dat laatste overigens vrij letterlijk nemen. Studies hebben aangetoond dat negatief getinte krantenkoppen leiden tot een hogere verkoop.

No-nonsense, voetjes op de grond en werken maar. Zo gaat dat hier in Belgenland.

Laat me dus toe de positieve aspecten even te belichten. Ik krijg vaak deze vraag: moet ik een bedrijf starten in België of elders? De meningen, ook onder ondernemers, zijn verdeeld. Mijn mening? Ik vind dat België best wel wat te bieden heeft. Toptalent om te beginnen. Onze universiteiten behoren tot de wereldwijde top in ingenieurswetenschappen (inclusief computerwetenschappen), geneeskunde, lifesciences, psychologie en economie.

Aangezien veel Belgische groeibedrijven actief zijn in de ICT-industrie, hoeft het niet te verbazen dat developers gewild zijn op de arbeidsmarkt. Ook hier is er dus concurrentie voor dat toptalent, maar voor een software-ingenieur in Silicon Valley betaalt een bedrijf toch al gauw minstens drie keer zo veel.

Moordende concurrentie

Bovendien is de concurrentie moordend in Silicon Valley. Om werknemers van onder elkaars neus weg te snoepen, wordt alles uit de kast gehaald. Zo bieden bedrijven als Apple, Google en Facebook hun vrouwelijke werknemers de kans hun eitjes te laten invriezen. In Californië geldt at will employment. Tenzij anders is overeengekomen in hun contract, kunnen werknemers zonder enige opzeggingsperiode vertrekken. En dat doen ze ook.

Terwijl het bij ons (te?) moeilijk is om te vertrekken of mensen te laten gaan, is het in Californië bijzonder (te?) gemakkelijk. Dat de lonen er een stuk hoger liggen, hoeft ook niet te verbazen. De kosten van levensonderhoud zijn dat ook.

30 tot 40 procent van het geïnvesteerde risicokapitaal in de San Francisco Bay Area zou op de een of andere manier naar vastgoed gaan. Gent is misschien ook niet de goedkoopste stad om te wonen, maar het is nog altijd San Francisco niet. Gelukkig maar. Ten slotte ontbreekt het ons ook niet aan reputatie. Kijk maar naar onze biotechsector – geroemd over de hele wereld.

Subsidies

Laat je dus niet tegenhouden om hier te starten. Er zijn meer dan voldoende goede initiatieven die je een handje willen helpen. Je zoekt een medeoprichter? Ga naar Bryo, woon een hackathon bij, check de kalender van startups.be en je bent er klaar voor. Je zoekt financiering? Begin misschien eerst eens de subsidies uit te pluizen. Google ‘subsidiedatabank’ en je kunt van start gaan.

Onthoud dat je subsidies kunt vinden op zowat alle denkbare niveaus: van stad tot provincie, van gewest tot federaal (leve België!). Zodra je gestart bent, zijn er ook allerhande organisaties die je kunnen helpen te groeien.

Rolmodellen zoals Rudi Mariën, Annie Vereecken, Jurgen Ingels, Louis Jonckheere, Pieterjan Bouten, Davy Kestens en vele anderen dragen bij tot het beeld dat het ondernemerschap geen ver-van-je-bedshow hoeft te zijn. No-nonsense , voetjes op de grond en werken maar. Zo gaat dat hier in Belgenland, en we doen dat verdorie goed!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content