Nieuwe speculatie over verkoop kunststoffendivisie Bayer
Het Duitse concern Bayer onderzoekt de mogelijkheid om zijn kunststoffendivisie MaterialScience (BMS) te verkopen. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen.
Met de opbrengst van de verkoop zou Bayer zijn bloeiende gezondheidstak willen versterken. BMS telt in ons land 980 werknemers, van wie 840 in Antwerpen en 140 in Tielt.
Bloomberg baseert zich op ‘mensen met kennis van deze zaak’. Die wijzen erop dat het eveneens Duitse Evonik Industries maanden geleden al mogelijk interesse toonde. Volgens een analist kan de verkoop van BMS minstens 7,8 miljard euro opleveren.
Bayer wou niet reageren. “Geen commentaar”, klonk het enkel bij de woordvoerder van Bayer in Leverkusen.
Het is niet voor het eerst dat wordt gespeculeerd over een verkoop van BMS. Marijn Dekkers, de Nederlandse CEO van Bayer, bracht de ‘extreme optie’ van een verkoop al begin 2011 ter sprake in een gesprek met de Financial Times. Zo’n verkoop vond hij het overwegen waard als het bedrijf extra veel geld nodig zou hebben voor een bijzonder grote overname in een van de twee andere activiteiten van de groep, gezondheidszorg (HealthCare) en gewasbeschermingsproducten (CropScience).
“Een portfolio in een groot bedrijf als Bayer, kan zich ontwikkelen en veranderen”, zei Dekkers daarover ook in een interview met Trends. “Stel dat ik dan de vraag zou krijgen ‘als je nu een heel grote acquisitie zou kunnen doen, hoe zou je dat betalen?’ zou ik antwoorden dat we dat zouden kunnen door bij de bank te lenen, door aandelen uit te geven of door nieuwe prioriteiten in de portfolio te leggen. En als het een heel grote acquisitie is, moet ik misschien zelfs alle drie doen.”
“Als je kijkt naar de voorbije tien jaar, merk je dat elk deel van Bayer wel eens minder heeft gepresteerd”, zei de Brit Patrick Thomas, de CEO van BMS vorig jaar aan Trends. “We zitten allemaal al eens in een cyclus, en iedereen lijdt soms. Maar wij zitten nog redelijk comfortabel. We zitten ook niet in de categorie van bedrijven die bijvoorbeeld pvc produceren. Die lijden pas veel.” Toch geldt BMS al langer als het zwakkere broertje van de groep. Vorig jaar was BMS goed voor 28 procent van de groepsomzet, maar minder dan een tiende van de bedrijfswinst.
BMS omvat coatings, kleefstoffen, polyurethaan en polycarbonaat. Dat laatste is de belangrijkste activiteit van Bayer Antwerpen en is het basismateriaal voor onder meer polycarbonaatplaten voor veranda’s, waterflessen en elektronicaonderdelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier