Nieuw postgraduaat voor het internet der dingen
De Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel bieden vanaf volgend jaar een nieuw postgraduaat aan, dat zich richt op industrieel ingenieurs en informatici die zich willen specialiseren in het internet der dingen.
De nieuwe opleiding voor het internet der dingen ging over de tongen tijdens de GoGlobal-missie van de netwerkorganisatie Startups.be naar Singapore, waaraan enkele start-ups deelnamen die zich bezighouden met het internet der dingen. Ze werd inmiddels aangekondigd op de websites van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent.
Hoewel het postgraduaat wordt gegeven door docenten van Gent, Brussel en Antwerpen, vinden de lessen van de eenjarige opleiding plaats in Antwerpen. Dat is geen toeval. Net zoals Singapore profileert die stad zich, met de hulp van het onderzoekscentrum imec, als een smart city – een slimme stad die wordt uitgerust met sensoren en draadloze internettoegangspoorten, bijvoorbeeld in verkeersborden en ander straatmeubilair, in gebouwen, straten en de haven.
Zo ontstaat een proeftuin waar bedrijven kunnen experimenteren met allerlei toepassingen van het internet der dingen. Die term wordt gebruikt om aan te geven dat allerlei voorwerpen uit onze leefomgeving via het internet met elkaar kunnen worden verbonden.
Het internet der dingen is een grote uitdaging voor wie die slimme objecten en software moet ontwerpen. Bestaande diploma’s – zoals de master in industriële wetenschappen, electronica-ICT of informatica, of in de ingenieurswetenschappen, computerwetenschappen of elektrotechniek – richten zich sterk op het programmeren van software voor vaste toestellen zoals computers. Het internet der dingen vereist evenwel dat programmeurs niet vertrekken vanuit een vast toestel, maar vanuit het internet. Bij de ontwikkeling van zulke software moeten ze bovendien rekening houden met energiebeperkingen en gelimiteerde rekenkracht.
“Die nieuwe opleiding legt de focus op web based programmeren in combinatie met hardware”, zegt Jorik Rombouts, de CEO van Rombit, dat via technologie voor het internet der dingen de mobiliteit en de logistiek wil verbeteren. “Webtechnologie is in zo’n korte tijd zo hard gegroeid en zo volwassen geworden, dat er geen opleiding voor is in de academische wereld. Deze richting wil dat een antwoord bieden”, zegt de ondernemer, die betrokken was bij het ontstaan van de nieuwe studierichting.
Omdat het om nieuwe technologie gaat, hebben start-ups die toepassingen voor het internet der dingen ontwikkelen moeite personeel te vinden dat meteen inzetbaar is. Ze dienen afgestudeerde studenten nu eerst nog zelf op te leiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier