De coöperatieve NewB is erin geslaagd om de 30 miljoen euro te verzamelen die nodig is om een bank te kunnen worden. Maar de kapitaalronde wordt toch verlengd, tot uiterlijk 4 december, met de bedoeling aan 35 miljoen euro te raken. Dat heeft NewB-topman Tom Olinger gezegd.
Volgens de website van NewB was woensdagavond iets meer dan 27 miljoen euro effectief overgeschreven, afkomstig van net geen 46.000 investeerders. Maar volgens Olinger zijn er voldoende toezeggingen om zeker te zijn dat de kaap van 30 miljoen euro wordt gehaald.
Dat bedrag was ‘een conditio sine qua non en waarschijnlijk de laatste kans op een positieve beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een banklicentie’, zo klonk het bij de lancering van de kapitaalronde op 25 oktober. NewB gaf zichzelf toen iets meer dan een maand de tijd om het geld op te halen.
De geldinzamelingsronde startte vrij traag: na tien dagen stond de teller nog maar op een miljoen. Maar nadien kwam er een versnelling en woensdag, op de laatste dag van de kapitaalronde, werd de kaap van 30 miljoen euro dus bereikt. Volgens Olinger zijn veel jonge mensen bereid om te investeren: ‘de meest vertegenwoordigde leeftijd is 29 jaar’.
Hoewel het doel is bereikt, heeft NewB beslist om de geldinzamelingscampagne te verlengen. Maximaal tot 4 december, of – als dat eerder het geval is – totdat de teller op 35 miljoen euro staat.
Tegen februari-maart 2020 zou duidelijk moeten zijn of NewB een banklicentie krijgt van de Europese Centrale Bank (ECB). De aanvraag zit momenteel bij de Nationale Bank van België (NBB). Mochten de bankplannen toch nog mislukken, krijgt iedereen die aan de kapitaalronde deelnam, zijn geld terug, belooft NewB.
Maar indien de Europese goedkeuring een feit wordt, hoopt NewB rond mei de bankactiviteiten te kunnen opstarten, zo blijkt uit het prospectus dat werd opgesteld voor de kapitaalronde. In een eerste fase zou de bank zich alleen op particulieren richten, met zichtrekeningen, spaarrekeningen en leningen op middellange termijn. Later zouden gelijkaardige producten volgen voor ngo’s, verenigingen en kleine ondernemingen, en ook beleggingsfondsen.
Uit het prospectus blijkt ook dat de NewB-spaarrekening niet-gereglementeerd zal zijn. Dat betekent dat ze niet niet verplicht is om 0,11 procent rente uit te keren. De rente zal 0 procent bedragen, zeker tot eind 2024. De zichtrekening zal niet in het rood kunnen gaan. Klanten zullen ook een bankkaart kunnen krijgen (die 20 euro per jaar zou kosten). En geld afhalen aan een automaat zou 0,75 euro kosten.
In het businessplan gaat NewB onder meer uit van 108.000 zichtrekeningen tegen eind 2024, en 35.000 spaarrekeningen. Het verwacht de eerste jaren verlieslatend te blijven. NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een “ethische en duurzame bank” te worden. ‘Het doel van NewB is eenvoudige en transparante bankdiensten aan te bieden die de beginselen van duurzaamheid en ethiek naleven’, luidt het in het prospectus.