Nederlandse provincie gaat opnieuw in beroep tegen vergunning ethaankraker in Antwerps havengebied: ‘Te veel stikstof’

© Belga

De Nederlandse provincie Noord-Brabant tekent opnieuw beroep aan tegen de vergunning die de Vlaamse overheid verleende aan het Britse chemiebedrijf Ineos. Dat meldt de provincie vrijdag op haar website. De ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven zou volgens de Nederlanders nog altijd te veel stikstofdepositie opleveren in het Natura2000-gebied De Brabantse Wal.

De ethaankraker van Ineos kreeg in het verleden al verschillende vergunningen waartegen ook al meermaals beroep werd aangetekend bij de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen. Eind juli gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe omgevingsvergunning aan het zogenaamde ‘Project One’ van Ineos (in de recente vergunning wordt verwezen naar het stikstofdecreet, red.).

‘Te veel stikstof’

“Tegen die nieuwe vergunning gaat de provincie nu in beroep”, zegt gedeputeerde Saskia Boelema uit Noord-Brabant. “Aan de eerdere plannen van Ineos is niets gewijzigd. Naar ons oordeel levert ook deze vergunning te veel stikstofdepositie op het kwetsbare Natura2000-gebied De Brabantse Wal op. We maken ons nog steeds zorgen over de grote hoeveelheid stikstofneerslag die door de installatie over de grens naar Brabant komt.”

De provincie Noord-Brabant dient tegelijkertijd een verzoek tot schorsing van de omgevingsvergunning bij de rechter in. “Als dat verzoek wordt ingewilligd, dan dienen alle activiteiten ter realisatie van Project One stilgelegd te worden”, besluit Boelema. “De provincie blijft bereid tot een gesprek met Ineos om de zorgen rondom de ethaankraker te bespreken en tot een oplossing te komen.”

De kraker zou in de toekomst ethaan moeten omzetten in ethyleen, een product dat nodig is voor bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. Ineos heeft altijd gezegd dat de kraker ‘de grootste investering in de Europese chemiesector op 25 jaar tijd’ is. Aangezien andere krakers in Europa veel ouder zijn, is de nieuwe wel ‘groener’. Bedoeling is dat Ineos de ethaankraker eind 2026 in gebruik neemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content