Nederlandse bank ING gaat klimaatzondaars dumpen als klanten
De Nederlandse bank ING scherpt haar klimaatbeleid aan. De bank stopt per direct met het financieren van bedrijven die zich enkel toeleggen op het uit de grond halen van olie en gas, zo kondigt CEO Steven van Rijswijk donderdag aan. Vanaf 2026 zullen bedrijven die te weinig klimaatinspanningen doen, worden gedumpt als klant.
In een interview met de Financial Times zegt ING-topman van Rijswijk dat de 2.000 grootste klanten van de bank werden geëvalueerd op hun klimaatinspanningen. Zij krijgen tot 2026 de tijd om vooruitgang te maken in het verkleinen van hun CO2-voetafdruk. “Onze bedoeling is om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren, niet om klanten te laten vallen”, aldus de CEO in de zakenkrant. De financiering van nieuwe lng-terminals (voor vloeibaar gemaakt aardgas) zal sowieso stoppen vanaf 2026, “in lijn met de aanbevelingen van het Internationaal Energieagentschap”.
Financieel risico
De ING-topman argumenteert dat klimaatverandering zowel maatschappelijke als financiële risico’s inhoudt. “We zijn een bank die de economie financiert en de transitie is een grote maatschappelijke uitdaging”, klinkt het. Bedrijven die zich niet aanpassen dreigen dan weer minder waard te worden en dat betekent een financieel risico voor de bank.
De aanpak van ING blijkt aanzienlijk strenger dan bijvoorbeeld bij Amerikaanse instellingen, merkt de Financial Times op. Bank of America bijvoorbeeld heeft haar klimaatbeleid zelfs versoepeld.
‘Fossiele bank’
Maar bij heel wat Nederlandse milieuorganisaties klinken donderdag nog kritische geluiden over de plannen van ING. Extinction Rebellion (XR) bijvoorbeeld vindt de koerswijziging “bij lange na niet voldoende”. Volgens de actiegroep blijft de bank nog steeds de grootste Nederlandse fossiele bank. Fossielvrij wil blijven doorgaan met actievoeren “tot ING alle financiering aan olie- en gasbedrijven stopt”.
Volgens Milieudefensie is de uitstoot van de bank 207 megaton hoger dan wat ING tot nu toe zei. “Het is absurd dat ING nu door een slim pr-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen”, zegt directeur Donald Pols.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier