Mobistar betaalt opnieuw geen dividend

© .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Mobistar zal geen dividend betalen over 2014. Er is een hoopvolle kentering in de resultaten, maar het is afwachten hoe duurzaam die is. Daarnaast heeft Telenet vermoedelijk een zwak mobiel kwartaal achter de rug.

Mobistar boekte in België een omzet van 245 miljoen euro uit mobiele telefonie in zijn vierde kwartaal, een daling met 1,49 procent, jaar-op-jaar. Het aantal eigen abonnees, zonder groothandelsklanten (mvno) of machine-simkaarten, daalde 4 procent, jaar-op-jaar, tot 3.041.700. De daling tegenover het derde kwartaal was slechts 0,54 procent, hoofdzakelijk omdat Mobistar 6.600 abonnees bijwon. Dat kon de achteruitgang in prepaid lichtjes compenseren.

De geconsolideerde omzet van Mobistar, Luxemburg inbegrepen, was 315,6 miljoen in het vierde kwartaal, een eind onder de gemiddelde analistenverwachting van 329,3 miljoen. De geconsolideerde bedrijfskasstroom (ebitda) was 47,7 miljoen, ook weer een eind onder het verwachte gemiddelde van 55,3 miljoen. De nettowinst lag met 6,8 miljoen wel flink boven de verwachtingen van 3 miljoen, maar is niettemin klein. Vorig jaar was het resultaat nog slechter, 3,8 miljoen.

Mobistar claimt nu 41% van het aantal Belgische sim-kaarten op zijn netwerk te hebben.

Kentering

Er zijn een paar lichtpunten in de Belgische resultaten (de kleine Luxemburgse activiteiten laten we hier buiten beschouwing). Hoopgevend is de stijging van de gemiddelde maandelijkse opbrengst per gebruiker (ARPU) met 1,7%, vergeleken met het derde kwartaal. Een jaar geleden daalde de ARPU in het vierde kwartaal, vergeleken met het derde. Nu is er dus een stijging. Dat geldt ook voor de omzet uit mobiele telefonie in België, die 1,3% steeg tegenover het derde kwartaal, al is er nog een daling met 3,7% tegenover 2013.

Mobistar wijt de kentering aan zijn M4GIC-marketingcampagne, de transformatie van zijn distributie en aan zijn 4G-netwerk, waarvoor het de hoogste dekkingsgraad claimt.

Ook mooi is de evolutie van het aantal machine-to-machine sim-kaarten. Die stegen 25,6%, jaar-op-jaar, met een stijging van 4,8 procent vergeleken met het derde kwartaal tot nu 873.600.

De groothandelsklanten van Mobistar (mvno), voor een groot deel Telenet, deden het niet zo goed. De kwartaalgroei was amper 0,3 procent tot 1.557.300.

Analisten hadden gemiddeld een groei met 3,7 procent verwacht. Volgens Mobistar-CEO Jean-Marc Harion verliezen sommige kleine mvno’s klanten omdat ze zich na de prijsverlagingen sinds 2012 nog moeilijk kunnen differentiëren. Volgens hem mag je uit de tegenvallende groeicijfers niet besluiten dat ook de mobiele groei van Telenet slabakt. De 868.500 mobiele klanten van Telenet waren in het derde kwartaal goed voor 56 procent van de mvno-klanten van Mobistar. Telenet rapporteert zijn cijfers op 12 februari.

Eén gebruiker op drie van het Mobistar-netwerk is een mvno-klant.

Opmerkelijk is de daling van de geconsolideerde omzet uit toestellen (Luxemburg inbegrepen), vergeleken met 2013. Die brachten in het kwartaal 38,4 miljoen euro omzet binnen, een stijging met 39% tegenover het derde kwartaal, maar een terugval met 42,4% jaar-op-jaar. Mobistar rapporteert niet welke winstmarge het op zijn verkoop van apparatuur maakt.

De raad van bestuur vraagt net als vorig jaar aan de algemene vergadering om geen dividend uit te keren. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content