MK3 Partners biedt private equity met langetermijnvisie: ‘We zijn jonge wolven, maar geen haaien’
Twee Vlamingen en een Nederlander lanceren met MK3 Partners een buitenbeentje in private equity. Ze willen familiale bedrijfsleiders en ondernemers die met opvolgingsproblemen kampen een alternatief bieden: “Wij nemen kmo’s over om hen verder te laten groeien met respect voor de fundamenten.”
De twee Vlamingen zijn Yarno Vanovenberghe en Gil Dejonghe. Vanovenberghe heeft een verleden bij Gimv en ING, en werkte de voorbije jaren voor een Koreaans family office dat fors investeerde in Europese consumentenmerken. Deals van 50 tot 250 miljoen euro passeerden door zijn handen.
Gil Dejonghe heeft meer een ondernemers- en marketingprofiel. Hij was een van de oprichters van een Antwerps event- en marketingbureau, dat in tien jaar uitgroeide tot een onderneming met een twintigtal mensen in dienst. Toen Dejonghe vaststelde dat zijn persoonlijke ambities verschilden van die van zijn vennoten, besloot hij samen met Vanovenberghe iets op te zetten.
Geen opvolging
“We zijn een zeer complementair duo”, vertelt Dejonghe. “Yarno is de cijferman, terwijl ik meer geïnteresseerd ben in de operationele kant van een bedrijf. We denken dat er een gat in de markt is voor een investeringsmaatschappij die Vlaamse kmo’s wil overnemen en laten groeien, met respect voor het bedrijf en de nalatenschap van de overlater. We willen geen klassieke private-equityspeler zijn die bedrijven vol schulden laadt of zwaar herstructureert. (Lachend) We zijn jonge wolven, maar geen haaien. De bedoeling is dat we zelf aan de slag gaan, de bedrijfsvoering desgevallend professionaliseren, en op die manier op de lange termijn waarde creëren.”
“Vlaanderen is bij uitstek een kmo-regio, met veel bedrijven met tien tot twintig werknemers”, vult Vanovenberghe aan. “Vaak worden die geleid door familiale ondernemers die vertrekken vanuit een technische of productkennis, en die weinig aandacht hebben voor een mogelijke overdracht van het bedrijf. Een hele generatie babyboomers komt nu aan de pensioenleeftijd. In veel gevallen is er geen opvolging in de familie en moet er een successieplanning uitgewerkt worden die mikt op externe overnemers.”
Voor die bedrijven wil MK3 Partners een alternatief bieden, zegt Dejonghe: “Wij vertrekken van een langetermijnvisie en een buy-and-build-strategie. Yarno en ik zijn ondernemers, geen investeerders die vanuit de raad van bestuur toekijken. Nee, we nemen het bedrijf over en hopen nieuwe inzichten te kunnen brengen, bijvoorbeeld door de boekhouding en de IT te moderniseren of commercieel nieuwe paden te bewandelen. Maar in eerste instantie stellen we ons bescheiden op en luisteren we vooral naar de medewerkers die vaak al jaren voor het bedrijf werken en veel meer technische expertise hebben dan wijzelf.”
‘Er ontwikkelt zich in ons land een nieuwe maakindustrie, en dat biedt investeringsmogelijkheden’
Gil Dejonghe, MK3 Partners
Rijkste 500 Belgen
Om hun bedrijf van de grond te krijgen, hadden Dejonghe en Vanovenberghe nood aan een kapitaalkrachtige partner, die hen moet toelaten om de overnames en investeringen te doen. Daar komt de Nederlander Niels Oosterbaan in het verhaal. Hij is de zoon van Jan-Pieter Oosterbaan die in 2009 zijn transportbedrijf verkocht. Met de opbrengst richtten vader en zoon een family office op, de Oosterbaan Investment Group (zie kader onderaan).
“Wij hadden er niet beter op gevonden dan de lijst van rijkste 500 Belgen af te lopen met ons project”, vertelt Dejonghe. “Zowat overal konden we op veel sympathie rekenen, maar bleven we wachten op concrete toezeggingen. Tot we bij de familie Oosterbaan, die al vele jaren in Knokke woont, aanklopten. Niels was direct geïnteresseerd om ons de nodige middelen te verschaffen, maar hij wilde ook als derde operationele partner betrokken worden. Het ondernemersbloed kriebelt ook bij hem. Daarop hebben we beslist met ons drieën samen in zee te gaan.”
MK3 Partners hanteert enkele criteria voor de overname van bedrijven. Het belangrijkste is dat ze gezond moeten zijn. Vanovenberghe: “We mikken op ondernemingen met een operationele cashflow (ebitda) van 1 tot 1,5 miljoen euro. Familiale kmo’s die top zijn in hun kennisgebied of niche, maar wegens hun beperkte schaal niet interessant zijn voor klassieke private-equity-investeerders. Vaak is de ondernemer die je uitkoopt immers de persoon die alles aanstuurt. Dat soort bedrijven heeft geen uitgewerkte structuur of middenmanagement, of een gedegen software die alles centraliseert.”
Eerste overname: Cematec
Enkele maanden geleden deed MK3 Partners zijn eerste overname. Cematec is een bedrijf uit Aalst dat uitgroeide van een metaalplaatbewerker tot een producent en leverancier van complexe mechanische en elektronische componenten. Het bedrijf levert onderdelen op maat, onder andere aan treinbouwers maar ook aan bekende Belgische en internationale technologie-ondernemingen. “Het is een sterk engineeringbedrijf dat componenten op maat produceert en assembleert voor klanten met hoge kwaliteitseisen”, legt Dejonghe uit. “Een mooi voorbeeld van Vlaamse maakindustrie.”
En dat is een sector met toekomst, oordeelt hij: “Er komen steeds meer maakbedrijven terug naar Europa om de korte toeleveringsketen. In België hebben we mensen met veel technische kennis, en onze centrale ligging maakt dat we goed geplaatst zijn om snel en correct componenten aan te leveren. Er ontwikkelt zich in ons land een nieuwe maakindustrie, en dat biedt investeringsmogelijkheden. Met MK3 Partners zijn we in principe sector-agnostisch, maar we zien wel het meeste potentieel in de maakindustrie en de distributie met toegevoegde waarde. Bij Cematec vonden we een combinatie van beide activiteiten.”
Cematec heeft in Aalst een tiental mensen in dienst, maar het klantennetwerk is zeer internationaal, met relaties tot in China, Thailand en de Verenigde Staten. MK3 Partners wil het bedrijf nieuwe commerciële impulsen geven: “We denken dat het mogelijk moet zijn vestigingen te openen in Nederland of Frankrijk. Het bedrijfsmodel is in elk geval exporteerbaar naar andere markten”, aldus Dejonghe.
“We nemen alleen kmo’s over waarvan we het businessmodel begrijpen”, verduidelijkt Vanovenberghe. “We vermijden te complexe zaken of sectoren met een zwaar investeringsprofiel. Onze aanpak is die van geduldig kapitaal. We zijn geen klassieke private equity die werkt via fondsen en de bijbehorende timings. Daardoor is er geen verplichting tot investeren, en spreek je van een investeringshorizon die eerder een generatie omvat dan de klassieke vijf tot zeven jaar.”
Naar verluidt staat MK3 Partners dicht bij twee nieuwe overnamedossiers, maar de oprichters van het bedrijf willen er weinig over kwijt. “Als er nog bedrijven bij komen, moeten we nadenken hoe we die gaan managen”, geeft Dejonghe toe. “Soms zitten er in de onderneming al mensen met de competenties. Als we binnen eenzelfde sector blijven investeren, zouden we ook kunnen evolueren naar een groepsstructuur. Maar we gaan niet op de zaken vooruit lopen.”
Oosterbaan Investment Group
Oosterbaan Investment Group (OIG) is het family office van de Zeeuws-Vlaamse familie Oosterbaan. Jan Oosterbaan richtte in 1958 een transportbedrijf op gespecialiseerd in het internationale vervoer van verse en diepgevroren vis vanuit Breskens. De volgende generatie, onder leiding van zijn zoon Jan-Pieter Oosterbaan, bouwde het bedrijf via fusies en overnames uit tot één van de marktleiders in Europa.
In 2009 verkocht de familie, die al jaren in Knokke resideert, het bedrijf aan een Nederlandse ondernemer die het omdoopte tot Kotra Logistics. Met de opbrengst richtten Jan-Pieter Oosterbaan en zijn zoon Niels OIG op. Die vennootschap centraliseert de familie-investeringen, met een focus op vastgoed, beursgenoteerde bedrijven en private-equityfondsen (die onder andere investeren in start-ups en buy-outs). MK3 Partners werd opgericht om de rechtstreekse meerderheidsparticipaties van de familie in niet-beursgenoteerde bedrijven te beheren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier