Micha Berger, Telenet: ‘5G is geen alternatief voor kabel’ (ook niet in Wallonië)
Base kan met ‘pre5G’-technologie van ZTE massieve capaciteit beginnen te voorzien op zeer drukke plaatsen. Dat heeft een test in Werchter uitgewezen. Base kan de technologie ook zonder veel moeite integreren in zijn netwerk.
Op het festivalterrein van Werchter hebben Base en zijn netwerkleverancier ZTE een succesvolle test uitgevoerd met ‘massive MIMO’. MIMO staat voor ‘multiple in, multiple out’ en gebruikt een speciale radio-eenheid met tientallen ingebouwde antennes om vele informatiestromen tegelijk te versturen en te ontvangen.
De opstelling haalde een pieksnelheid van 720 megabit per seconde. Ze was ook 3,3 keer efficiënter in spectrumgebruik. Dat laatste is van belang voor Base, dat eerder krap voorzien is van spectrum in zijn frequentieband op 1800 Mhz
Het Telenet-filiaal is bezig zijn 2800 antennesites op te waarderen. Dat ‘Project RADAR’ kost 250 miljoen euro. ZTE won vorig jaar het contract voor de upgrade. De nieuwe Uni-RAN-radio-eenheden kunnen het hele gamma van bestaande technologieën aan en verlagen de uitbatingskosten aanzienlijk.
“We boeken grote vooruitgang. Onze netwerkkwaliteit en -capaciteit gaan steil omhoog”, zegt Micha Berger, de chief technology officer (CTO) van Telenet, in een interview in de marge van een ZTE-gebruikersconferentie in Brussel.
“Onze uitdaging is capaciteit. Het dataverbruik stijgt met 50 tot 70 procent per jaar. Met livestreaming op evenementen zoals Rock Werchter of Tomorrowland is de groei zelfs meer dan 100 procent. Daarvoor is massive MIMO een goede oplossing. We zullen ze gebruiken bij massa-evenementen.”
Brug tussen 4G en 5G
Het leuke is aan de oplossing is dat ze geen extra spectrum vergt en werkt met alle huidige 4G-smartphones. “Sommige handsets hebben meer antennes dan andere en dus ook meer doorvoercapaciteit, al hangt dat ook af van andere elementen. Maar alle 4G-handsets kunnen de capaciteit gebruiken”, verzekert Berger, die de toepassing van massive MIMO in Japan is gaan bekijken. Softbank gebruikt er de technologie in winkelcentra en op plekken waar massaal veel verkeer is.
Berger verwacht wel dat er, afhankelijk van de regulering (die in België van gewest tot gewest verschilt), veelal nieuwe vergunningen zullen nodig zijn voor de nieuwe massive-MIMO-antennes. Mogelijk moeten sommige pylonen ook versterkt worden om ze te kunnen ophangen.
De investering is geen weggegooid geld, zelfs niet wanneer 5G over enkele jaren doorbreekt, verzekert Eddy Tang, die als CTO van ZTE verantwoordelijk is voor Europa en Amerika. “Massive MIMO is een belangrijke technologie voor 5G. We kunnen hem al in ons netwerk gebruiken. Het is een brug tussen 4G en 5G.”
Hij verwacht de invoering van 5G “misschien in 2020, 2021”. De standaardisatie ervan gaat maar langzaam achteruit, schetst hij, in afwachting van een consensus, nu naar begin 2019. In elk geval zal 5G ander spectrum gebruiken (dat nog moet worden toegekend) en dus ook weer andere handsets vergen. “Net zoals met 4G zullen de handsets het laatste element in de keten zijn”, zegt Tang.
Massive MIMO levert een pak capaciteit. Is het een alternatief voor de vaste lijn in Wallonië, waar Telenet geen vast netwerk heeft?
MICHA BERGER: “Niet als technologie op zich. Maar 5G met massieve bandbreedte zou een kans kunnen zijn. Met wat we vandaag weten over 5G en over de mogelijkheid om breedband dicht bij huis te brengen via radioverbindingen, zullen de kosten zeer hoog zijn.
“Wij denken dat het geen vervanging is voor het toegangsgedeelte van het netwerk. Je moet altijd goed voor ogen houden dat je voor elke goede radioverbinding, een goede backhaul-oplossing moet hebben (backhaul is de verbinding van het radiostation naar de kern van het netwerk, nvdr). 5G zal op zeer hoge frequenties werken, wat betekent dat je heel dicht bij de huizen moet komen. Dan heb je een heel dicht backhaulnetwerk nodig. Dat wordt dan weer de zwakste schakel.”
Een nauwe samenwerking met VOO lijkt dan meer dan ooit voor de hand te liggen.
BERGER: “Dat is één oplossing. Op vele plaatsen zijn er leveranciers van glasvezel. Microgolfverbindingen zijn ook een mogelijkheid. Maar natuurlijk is het een groot voordeel als je eigenaar bent van een netwerk en je tegelijk ook in de mobiele backhaul kunt voorzien.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier