Meer interesse voor onorthodoxe financiering van Edebex

David Van der Looven, medeoprichter van Edebex. © Edebex
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Edebex, een onlineplatform dat bedrijven snel aan cash helpt door hun openstaande facturen te verkopen, groeide in het eerste kwartaal 30 procent per maand, zegt medeoprichter David Van der Looven. In april draaide het fintechbedrijf voor het eerst break-even.

Ondanks de lage rente kende de Brusselse fintechspeler Edebex in het eerste kwartaal een groeispurt. Een van de redenen is de internationalisering. Na België en Frankrijk pakte Edebex vorig jaar ook Luxemburg, Nederland, Portugal en de Franse overzeese gebieden aan.

Edebex groeide rond het idee van de Brusselaar Xavier Corman om bedrijven snel geld te bezorgen door hun facturen online te verkopen. Intussen is Edebex vijf jaar en 4,7 miljoen euro kapitaal verder en begint het concept ingang te vinden.

De verkopers van de facturen zijn bedrijven die krap bij kas zitten en geen 30, 60, 90 of 120 dagen kunnen wachten tot hun factuur is betaald. “Het zijn meestal kleine kmo’s die het water aan de lippen staat. Een deel van onze klanten zijn bedrijven in moeilijkheden. Daar doen we goed werk. Driekwart van de bedrijven in een WCO-procedure (wet op de continuïteit van de onderneming, nvdr) die een beroep deden op ons overleefde. Voor ons telt niet zozeer hun financiële toestand, maar de kwaliteit van hun debiteuren”, stelt David Van der Looven, verkoop- en marketingdirecteur van Edebex.

De verkopers schrijven zich in op de onlinedienst. Edebex onderzoekt van elke factuur of ze echt en onbetwist is en biedt ze dan aan zijn groep van investeerders aan. “Het gros van de facturen ligt tussen 15.000 en 20.000 euro. De grootste tot nog toe was ongeveer een miljoen”, zegt Van der Looven. Edebex belooft dat het geld binnen 72 uur op de rekening van de verkoper staat.

Met die snelheid kloppen de Brusselaars de banken en hun kredietcomité’s, die bovendien eerst de financiële gezondheid van de ontlener willen doorlichten. Dat doet Edebex niet, omdat in hun model vooral de schuldenaar van de factuur telt, niet zozeer de uitschrijver ervan. Factoring is gewoonlijk evenmin een alternatief voor de facturenaanbieders, omdat factoringbedrijven in het algemeen de hele facturenportefeuille willen overnemen – en dan het liefst voor een langere termijn.

‘Rendement van 6 tot 8 procent’

Edebex int een vaste vergoeding van 25 euro per factuur en een commissie van minstens 1,45 procent van het bedrag, btw inbegrepen. Allianz-dochter Euler Hermes geeft de facturen een kredietscore en verzekert in functie daarvan 70 of 90 procent van de waarde.

“De kopers van de facturen zijn vaak managementvennootschappen, die beginnen met beleggingen vanaf 50.000 tot 100.000 euro. Maar onze Portugese partner is de Banco De Negocios Internacional, die voor miljoenen investeert”, zegt Van der Looven.

Edebex biedt rendementen “tussen 6 en 8 procent” op jaarbasis, volgens Van der Looven. “Wij hebben altijd wachtlijsten gehad”. Edebex reguleert het aantal kopers op zijn platform. “Als er te weinig kopers zijn, duurt het te lang voor de facturen verkocht geraken. Zijn er te veel, dan heb je het pijnpunt van veel crowdfundingprojecten: er is geld, maar geen activa om te kopen. Wij bekijken de toestand elke maand en wij streven naar een beetje overbevraging aan de koperskant om de snelheid te garanderen, maar nooit meer dan 5 tot 10 procent.”

Bezuinigingen

In april draaide Edebex voor het eerst break-even, zegt Van der Looven. Vorig jaar zag het management af van een nieuwe externe kapitaalverhoging omdat de verwatering te groot zou worden. “In plaats daarvan hebben we onze werkwijze van onder tot boven tegen het licht gehouden. Welke uitgaven waren nuttig, welke minder en welke niet? Verrassend wat je dan ontdekt.” Edebex snoeide vooral in digitale advertentie-uitgaven. De tweede hulp voor de resultaatverbetering kwam van de internationale expansie, die voor meer volume zorgde. Een lening van 500.000 euro van de Brusselse investeringsmaatschappij Gimb hielp die uitbreiding te financieren.

Frankrijk levert meer dan de helft van de omzet, onder meer omdat bedrijven er traditioneel beroep doen op financiële adviseurs, los van de banken. Edebex concurreert er vooral met de Britse fintechspeler Urica. Van der Looven: “We zien dat banken als Crédit Agricole ons model proberen te kopiëren met een flexibeler factoringproduct. Paradoxaal genoeg geeft ons dat meer omzet. De Fransen houden van vergelijken en de marketingcampagnes van de banken voeden ons. Heel kostenefficiënt.” In Nederland werkt Edebex via Credion, een franchiseketen van financiële bedrijfsadviseurs met meer dan veertig vestigingen. Maar ook de directe verkoop is belangrijk voor Edebex.

Voor dit jaar plant Edebex geen internationale uitbreiding. Na de spurt in het eerste kwartaal probeert het integendeel de groei af te remmen. Een deel van de audits vergt menselijke tussenkomst. “Als je 30 procent groeit in één maand, betekent dat je mensen 30 procent méér moeten verwerken. Dat is niet houdbaar.” Edebex heeft dit jaar al twee aanwervingen gedaan, maar zoekt nog eens tien medewerkers. Meer automatisering en een project met de VUB om artificiële intelligentie in te schakelen in het auditproces moeten de groeipijnen verzachten.

Voor Edebex werken 38 mensen, van wie 23 in loondienst en 15 contractueel. De resultaten voor 2017 heeft Edebex nog niet neergelegd. In 2016 was de omzet 1,6 miljoen, met een verlies van 1,3 miljoen. “Dit jaar verkopen we zeker meer dan 100 miljoen euro facturen. We verdubbelen van jaar tot jaar”, verzekert Van der Looven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content