Medialaan mag tot 30 procent van Base-capaciteit opnemen
De Europese Commissie heeft een voorlopige versie van het akkoord tussen Medialaan en Liberty Global/Base gepubliceerd. Dat akkoord moet de concurrentie op de Belgische mobiele markt waarborgen.
De gepubliceerde tekst van 17 december beschrijft hoe Medialaan na de overname van Mobile Vikings en de verwerving van de Jim Mobile-klanten een Full MVNO zal worden. Dat is een mobiele operator die alles zelf beheert, behalve de radiotoegang van zijn klanten. Die diensten koopt Medialaan bij Base in.
Het document is 36 pagina’s lang. Verwacht geen cijfers over de tarieven die Medialaan zal betalen aan Liberty Global (Telenet) of Base voor zijn spraakminuten, data of sms. Die zijn confidentieel, net zoals de lanceerdatum van de Full MVNO.
Wel staat in de tekst dat Medialaan kan vragen 20 procent van de doorvoercapaciteit van het Base-netwerk te mogen gebruiken, gemeten in gigabit per seconde. Met een meerprijs kan dat zelfs oplopen tot 30 procent. De capaciteit is wel een jaar op voorhand te betalen. Spraak en sms zijn altijd volgens volume te betalen. Voor data heeft Medialaan dus de keuze tussen volumemeting of de aankoop van capaciteit. Medialaan moet zich vastleggen op minimumvolumes, die een bepaalde omzet voor Base garanderen.
Chinese muren
Het akkoord voorziet een complex spel van prognoses, met boetes voor overschotten of tekorten, die Medialaan aan Base moet bezorgen. Base moet vooruitzichten krijgen per maand, per kwartaal, per jaar en zelfs vijf jaar vooruit. Uiteraard moet Base die gegevens via ‘Chinese muren’ afscheiden van zijn retaildiensten, die concurreren met Medialaan.
Binnen de twee maanden vanaf de closing van 11 februari moet Medialaan een projectplan voorleggen voor zijn overgang naar Full MVNO, met mijlpalen en boetes, en moet de vergoeding voor het opzetten van de Full MVNO worden bepaald. Base krijgt daarvoor één vast bedrag Het bedrag van de boete als Base in dat proces tekortschiet is confidentieel.
De Jim Mobile-klanten moeten binnen de twaalf maanden na de lancering als Full MVNO overgedragen worden en Base zal dat met technologie proberen, zonder de SIM-kaarten fysiek in te ruilen. De kosten van die technologie komen wel bij Medialaan terecht.
Bij de prijszetting is in een test voorzien om te vermijden dat Base wurgprijzen zou hanteren. Tegelijk is er een bodemprijs vastgelegd, die Base een bepaalde winstmarge garandeert. Als die twee niet te verenigen zijn, mag Medialaan onder voorwaarden elders inkopen.
Opmerkelijk is dat de volumedoelstellingen geïndexeerd zullen worden op basis van het jaarlijkse rapport van toezichthouder BIPT over de ‘Situatie van de elektronische communicatiesector’, met 1 juli 2016 als basis.
De Europese Commissie mag de uitvoering van het akkoord tien jaar lang monitoren.
Mazars LLP kijkt toe
Voor het toezicht op de naleving van het akkoord is een ‘monitoring trustee’ aangesteld, een onafhankelijke curator die na goedkeuring door de Commissie door Liberty Global is benoemd. Dat is Mazars LLP uit Londen geworden. Mazars was eind 2012 ook al de trustee bij de fusie tussen Hutchison 3G Austria en Orange Austria. Ook daar was voorzien dat 30 procent van de capaciteit van de fusievennootschap naar MVNO’s kon gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier