Leegstand op Brusselse kantorenmarkt blijft stabiel
De indicatoren van de kantorenmarkt in het Brussels Gewest zijn in 2014 stabiel gebleven. De kantorenmarkt in het centrum blijft bloeien, terwijl die in de randgemeenten klappen krijgt.
Het leegstandspercentage op 8,2 procent en de mediane huurprijs op 150 euro per vierkante meter per jaar. Het stadscentrum blijft bedrijven en overheden aantrekken, terwijl de leegstand in randgemeenten oploopt tot bijna 20 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de kantorenmarkt van de directie Studies en Planning (BSO) en de dienst inventimmo (citydev.brussels).
De leegstand in Brussel is al drie jaar stabiel rond de 8,2 procent. Omdat 6 procent als een “normale” leegstand geldt, vindt het gewest dit een aanvaardbaar niveau. De ongunstige economische situatie zou geen al te grote weerslag hebben op de leegstand.
De mediane huurprijs blijft met 150 euro per vierkante meter per jaar op het niveau van 2013. In 2012 bedroeg die nog 160 euro. Een andere vaststelling is dat hoe groter de leegstand is in een wijk, hoe langer de kantoren er leegstaan.
Succes stadscentrum
Dit jaar ging het overzicht dieper in op de Vijfhoek-Oost in het Brusselse stadscentrum. Deze wijk, die zich uitstrekt van het justitiepaleis langs het koninklijk park tot aan de financiëntoren, is gekenmerkt door een zeer lage leegstand van gemiddeld 4,2 procent.
Het succes van het centrum wordt verklaard door de verscheidenheid aan functies in de wijk, met behalve voor kantoren ook plaats voor cultuur, handel en woongelegenheid. Meer dan de helft van de gebruikers zijn openbare besturen, zoals de federale overheidsdiensten, de federale politie, de Nationale Bank en Selor.
De financiële sector met onder meer BNP Paribas, Belfius en AG Insurance is goed voor meer dan een vijfde van de kantoorruimte in de Vijfhoek-Oost; handel en andere diensten vertegenwoordigen 12 procent.
“Promotie via fiscaliteit”
Minister Gosuin vindt de toenemende interesse voor het stadscentrum een logische evolutie, gezien de moeilijke bereikbaarheid van sommige gemeenten voor werknemers die bijvoorbeeld uit Vlaanderen komen.
“Er is een toenemende vraag van werknemers om te verhuizen naar het stadscentrum, dat gemakkelijker te bereiken is met het openbaar vervoer”, zegt Brussels minister van Economie en burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF). Hij geeft het voorbeeld van verzekeraar Axa, die zijn kantoren verhuist van Watermaal-Bosvoorde naar de oude gebouwen van Electrabel, in de buurt van het koninklijk paleis.
Gelet op het grote aanbod aan kantoorruimte in zijn gemeente Oudergem, vindt Gosuin dat niet noodzakelijk een slechte evolutie. Hij verhoogde er zelfs de vastgoedbelasting op kantoorruimte tot 16 à 17 euro per vierkante meter.
Wie kan aantonen dat de ruimte gebruikt wordt, krijgt dan weer een bonus zodat de reële belasting op ongeveer 9 euro per vierkante meter komt te liggen. Dat zette enkele promotoren ertoe aan om kantoorruimte om te vormen tot scholen of studentenwoningen.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier