Kroes in geforceerde mars naar eenheidsmarkt
Voorstellen van Europees commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes voor de eenmaking van de Europese communicatiemarkt raken bekend voor ze groen licht hebben gekregen van de Europese Commissie.
De verordening die Kroes voor ogen heeft, is revolutionair. Ze maakt goeddeels komaf met nationaal bepaalde voorwaarden voor spectrumveilingen en concentreert de echte reguleringsmacht bij de Commissie zonder de nationale regulatoren af te schaffen.
Basisprincipe is dat operatoren overal in de EU moeten kunnen werken volgens de voorwaarden van hun ‘thuisland’. Toegang tot grondstoffen zoals spectrum en vaste verbindingen moet veel meer gestandaardiseerd worden dan nu. Spectrum moet toegewezen worden voor lange periodes en misschien zelfs ‘onbeperkt’.
De bescherming van de consument moet worden geharmoniseerd. Dat gaat dan over contractvoorwaarden, verbod op discriminatie van klanten op basis van herkomst en garanties dat toegang tot het internet niet onheus wordt beperkt (productdifferentiatie en goed netwerkbeheer mogen wél).
Voor bellen en surfen in andere lidstaten bepleit Kroes de vorming van “roamingallianties” tussen operatoren en de bundeling van roaming in de gewone aanbiedingen. Die allianties zouden dan geen toegang moeten geven aan de alternatieve roamingoperatoren, die Kroes zelf voorzag in haar roamingverordening van vorig jaar.
Kroes suggereert ook dat er geen regulering of in elk geval veel minder regulering nodig is (bijvoorbeeld geen controle op de groothandelsprijzen) als er twee “netwerken van de volgende generatie” in een markt actief zijn, zoals het geval is in België, met VDSL2 en de kabel.
Het voorstel van verordening zou op 10 september moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie in haar geheel, om daarna te worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Of Kroes’ collega’s bereid zijn om dit controversiële werkstuk zonder meer te laten passeren, is nog maar de vraag.
Commissaris Kroes kan alvast weerwerk verwachten met haar voorstel om productdifferentiatie en kwaliteitsgaranties in internetdiensten toe te laten en de facto te institutionaliseren.
Internetgebruikers – zowel contentaanbieders als consumenten – vertrouwen er vandaag op dat een internetserviceprovider zijn uiterste best doet om hun content zo vlot mogelijk te transporteren. Het internet heet ‘neutraal’ te zijn. Kroes wil nu officieel toelaten dat een contentprovider zoals bijvoorbeeld YouTube met operatoren afspreekt om, uiteraard tegen een extra vergoeding, hun content met een gewaarborgde kwaliteit te transporteren.
Het evidente risico daarvan is dat andere contentaanbieders plots een minder goede kwaliteit krijgen. Onder meer Nederland heeft daarom vorig jaar wetgeving aangenomen om discriminatie in principe, op weinig uitzonderingen na, te verbieden. Daar zou Neelie Kroes nu overheen willen gaan.
Het is geen toeval dat de plannen van Kroes gelekt werden via de website van Europe Digital Rights (EDRI), een burgerrechtenorganisatie. September wordt een belangrijke maand voor de toekomst van het internet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier