Kostenplafonds kaartbetalingen wachten niet op studie
De Europese Commissie beperkt met een verordening de kosten van debetkaartbetalingen tot 0,2 procent van het transactiebedrag, en van kredietkaartbetalingen tot 0,3 procent.
De Europese Commissie beperkt met een verordening de kosten van debetkaartbetalingen tot 0,2 procent van het transactiebedrag, en van kredietkaartbetalingen tot 0,3 procent.
Dat is weinig revolutionair. Die plafonds stonden al in het akkoord met MasterCard uit april 2009. De Commissie verbiedt ook niet het systeem van de multilaterale fall-back afwikkelingsvergoeding dat MasterCard en Visa toepassen. Het Europees Hof van Justitie noemde die vergoeding – van de bank van de handelaar aan de bank van de consument – in 2012 nog strijdig met de Europese concurrentiewetgeving. Het beroep van MasterCard loopt. De Commissie-voorstellen gelden ook niet voor premium- en bedrijfskaarten, noch voor zogenaamde driepartijensystemen zoals American Express.
Wel worden de kostenplafonds over twee jaar ook van kracht voor kaartbetalingen binnen lidstaten (95 procent van het volume). In België liggen de kosten al lager dan de voorgestelde plafonds. Leon Dhaene van N2Finance, onafhankelijk expert in de Payment Systems Market Expert Group van de Commissie, verwacht dat de kostenbeperkingen “eerder als een vloer zullen werken dan als een plafond”.
Volgens de Commissie zijn de kostenplafonds zodanig dat ze voor een handelaar voordeliger zijn dan cash. In 2009 baseerde de Commissie zich daarvoor op een voorlopige studie. De echte studie is pas eind 2013 klaar, meldt de persdienst. “De resultaten kunnen alle kanten uit, afhankelijk van wat je als kosten meerekent”, zegt Peter Jones van de onafhankelijke consultant PSE Consulting. De Commissie wil pas over vier jaar aanpassen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier