Wim Van Buynder zit niet stil na Next Apps: ‘Met ChatGPT en Claude heb ik twee senior collega’s in dienst’

Enkele jaren na de verkoop van zijn succesvolle app-studio Next Apps werkt Wim Van Buynder aan een nieuwe app. Met Venyu wil hij ondernemers helpen om succesvol met gelijkgestemden te netwerken.
Toen Wim Van Buynder in 2014 zijn app-studio Next Apps lanceerde, was de App Store amper een paar jaar oud. Toch bleek de sprong in het diepe al snel een succes: het Lokerse bedrijf ontwikkelde onder andere de Start 2 Run-app en werd meermaals door Apple wereldwijd in de spotlights geplaatst.
“Mijn vennoten en ik zijn indertijd letterlijk bij mij op de zolderkamer begonnen”, vertelt Van Buynder. “We zijn techneuten in hart en nieren, maar hadden aanvankelijk niet echt een businessplan. Zo ontwikkelden we niet alleen applicaties voor klanten, maar ook games die we in eigen beheer uitbrachten.”
Meer dan programmeren
Van Buynder kreeg het ondernemerschap niet mee van thuis, maar voelde wel altijd een drang naar vrijheid. “Ik ben van opleiding programmeur, maar wel een atypische. Velen willen de hele dag code schrijven, geen meetings doen of veel met mensen communiceren, maar ik ben zo niet.”
Als ondernemer moest Van Buynder sowieso meer doen dan enkel programmeren, maar daar zag hij kansen om dat zo slim mogelijk aan te pakken. “Ik heb vanaf dag één getracht de administratie te digitaliseren en automatiseren. Zo kan ik in HubSpot alles centraliseren en bijvoorbeeld facturen aanmaken. Dat is de zuurstof van je bedrijf, zeker zodra je werknemers hebt.”
In het geval van Next Apps kwam de eerste werknemer er een jaar na de opstart bij. “Louis kwam net van de schoolbanken, maar programmeerde al van zijn twaalfde. Toen hij jaren later vertrok bij Next Apps is hij bij Apple aan de slag gegaan, en tegenwoordig schrijft hij de programmeertaal waarin wij werken. Op een bepaald moment hadden we elke maand een nieuwe werknemer, tot we met dertig waren”, zegt Van Buynder. “Op dat moment was er nood aan middenmanagement.”
Ontsla jezelf
In 2021 werd Next Apps verkocht aan Onlyhumans – volgens Van Buynder een belangrijke stap om het bedrijf te laten overleven. “Om ons heen zagen we bureaus diversifiëren en naast het ontwikkelen van apps ook websites maken of op marketing focussen. Daar hadden wij geen ervaring in.”
Van Buynder besloot zich enkele jaren na de overname op een nieuw avontuur te storten en lanceerde met Venyu een netwerkapp voor ondernemers. Men kan er vragen stellen aan anderen, maar ook zielsgenoten vinden die dezelfde interesses hebben. “De app is enkel bedoeld voor wie onderneemt, want een sterk netwerk heeft een grote impact op je bedrijf. Ik maak Venyu voorlopig in mijn eentje, maar dankzij AI lukt dat. Ik kan telkens kleine puzzelstukjes creëren, en zelf het volledige plaatje bekijken en de puzzel leggen. Met ChatGPT en Claude heb ik twee senior collega’s in dienst. Je moet wel zelf alles valideren en niet zomaar alles overnemen, maar het is wel een vorm van inspiratie.”
Het is belangrijk om jezelf af en toe te ontslaan van een job die je niet graag doet.
Op Venyu kunnen ondernemers elkaar vinden om vragen te bespreken, of geïnspireerd te worden door anderen. De app is maar zo sterk als het netwerk dat erop te vinden is, dus besloot Van Buynder om nog voor de lancering van Venyu zo veel mogelijk mensen warm te maken. “In de aanloop naar de beta-release heb ik letterlijk dagelijks op LinkedIn campagne gevoerd. Intussen zitten meer dan 500 mensen op de testversie van Venyu, waardoor ik veel relevante feedback krijg.”
‘De combinatie van het product ontwikkelen en de marketing ervan doe ik graag. Ook hier gebruik ik AI om teksten na te lezen of om inspiratie op te doen. Het is belangrijk om jezelf af en toe te ontslaan van een job die je niet graag doet. Nu is het vooral kwestie van zoeken naar een goed businessmodel voor Venyu. Ik zal sowieso een aantal functionaliteiten afschermen zodat men ervoor moet betalen. Door met een freemium model te werken, kunnen mensen net zoals in een fysieke winkel het product eerst zien voor ze er effectief voor betalen. De app is zo gebouwd dat ik er meteen mee kan uitbreiden naar onze buurlanden. Ik hoop dat ik zo de drempel kan verlagen voor ondernemers om met gelijkgestemden te praten, zodat je bij vragen of problemen terecht kan bij anderen die het wel weten.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier