Nieuwe bijlage bij Trends: Kern van de Zaak belicht kleine zelfstandigen

Bij Trends van 8 mei vindt u voor de eerste keer Kern van de Zaak, een bijlage met interviews en portretten van bekende en minder bekende kleine zelfstandigen.
Chef-kok Kobe Desramaults sleepte zopas een Michelinster in de wacht voor zijn Brusselse restaurant. De autodidact haalde op jonge leeftijd al zijn eerste ster binnen voor Chambre Séparée en lokte vervolgens mensen van heinde en ver naar Dranouter, waar foodies op culinaire ontdekkingsreis kwamen naar In De Wulf. Desramault werd een van de beste en meest succesvolle chefs van het land.
Die Michelinsterren bekronen vooral het creatieve talent van de West-Vlaming, maar laten we ook het ondernemerschap achter de restaurants niet veronachtzamen. Naast de drie bekroonde restaurants opende hij in Gent de bakkerij-pizzeria Superette, die inmiddels weer is gesloten. Hij verhuisde in 2022 naar een Siciliaans dorpje om er een restaurant te beginnen en nu gooit hij in eigen land opnieuw hoge ogen met Eliane.
Desramault is een seriële ondernemer, verliefd op het opstarten van steeds weer iets nieuws en het creëren van nieuwe belevingen voor de klanten. Hij houdt van die eerste jaren, van nieuwe concepten uitdenken, van verandering. Als een onderneming te groot wordt, zoals met In De Wulf was gebeurd, vindt hij het te saai worden. U kunt zijn verhaal zien als een ode aan het ondernemerschap en aan kleine ondernemers die met hart en ziel volharden, ondanks tegenslagen en een ondernemersklimaat dat hen niet zo heel gunstig gezind is.
Referentie
In de bijlage Kern van de Zaak leest u nog meer van die verhalen. Toen Els Lobbedey Pilates ontdekte, had ze wellicht de gevolgen niet meteen door. Nu runt ze een grote studio vlak bij Brugge, een referentie in het Pilates-wereldje. “We leiden trainers op, geven bijscholingen en trekken docenten aan uit binnen- en buitenland”, zegt de onderneemster. En de groei stopt niet. “Ik blijf investeren in de beste apparatuur, opleidingen en trainingen. En het mooiste? Mijn klanten en studenten nemen die kennis mee en helpen zo ook anderen vooruit.”
Een ervaren ondernemer als Luk Wyns, bekend van de radiospots voor Gamma en als scenarioschrijver van Knokke-Off, heeft het niet alleen over zijn successen, maar ook over hoe hij als zelfstandige omgaat met zijn drang naar controle en perfectionisme, en hoe het soms tegenzit. Die intense afwisseling van emoties tussen hoogtes en laagtes zullen de meeste ondernemers zonder twijfel herkennen.
66.069 ondernemers maakten vorig jaar de sprong
Volgens de cijfers van het handelsinformatiekantoor Trends Business Information kwamen er in België vorig jaar 66.069 zelfstandigen bij: 38.205 in Vlaanderen, 8.951 in het Brussels Gewest en 16.097 in Wallonië. Die 66.069 is een pak meer dan de 63.587 nieuwkomers van 2023, maar Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information (TBI), wijst erop dat we wat moeten uitzoomen. In 2021 – tijdens de coronapandemie – waren er nog 68.286 startende zelfstandigen, het jaar erop daalde dat cijfer tot 64.216 en in 2023 ging het dus opnieuw wat naar beneden.
“Het zal niet beter worden in de toekomst”, verwacht Pascal Flisch. “De vergrijzing brengt een pensioengolf teweeg.” Vooral de horeca, de landbouw, de industrie en de bouw verliezen ondernemingen, maar andere sectoren doen het wel goed, zoals het transport, de handel en de zorg. “De diensteneconomie wint ondernemingen, de productie ziet af”, besluit Flisch.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier