Wat ooit begon als een hobbyproject voor een moeder van vijf kinderen, groeide uit tot een onlinecommunity waar tienduizenden Belgische ouders deel van uitmaken. “In onze onlinegroepen ontstaan vriendschappen en kunnen ouders bij elkaar terecht voor steun. Daarmee onderscheiden we ons van andere media.”
Het meervoud van moe is moeder, maar wie Anne Cornut online volgt, weet dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Onder de naam ‘Mama Van Vijf’ post ze honderduit over haar gezin, waar intussen ook twee pluskinderen bij zijn gekomen. Een groot deel van haar tijd kruipt in Maison Slash, haar onlinemagazine voor ouders, al is het intussen veel meer dan een magazine. “We hebben een grote community, waar we onder andere evenementen voor organiseren, maar maken ook podcasts en hebben een app ontwikkeld. Die applicatie, die ‘Wagaanwedoen’ heet, bundelt alle kennis van de community. Je kunt er kindvriendelijke activiteiten en adresjes te vinden.”
Maison Slash ontstond bijna negen jaar geleden vanuit een nood waar Cornut mee worstelde. “Ik had mijn blog en was op zoek naar gelijkgestemden. Naast moeder zijn, werk ik, ik heb bepaalde interesses, ik ben echtgenote. Op al die domeinen wil ik mezelf kunnen zijn zonder me te verliezen in het ouderschap, al is dat uiteraard een wezenlijk deel van wie ik ben. Er waren weinig lifestylemedia die dat omarmden, waardoor ik er zelf iets voor heb uitgebouwd.”
Populaire blog
Doordat Cornut dankzij haar blog al wist hoe ze een businessmodel rond onlinemedia kon uitbouwen, kon ze al vrij snel adverteerders warm maken om ook via Maison Slash met gezinnen te communiceren. “Op die manier hebben we een inkomstenmodel kunnen creëren. Ik heb geen typisch ondernemersparcours afgelegd, want ik ben verpleegkundige van opleiding. Dat beroep heb ik nooit uitgeoefend, want ik werd medisch afgevaardigde bij Pfizer. Daar deed ik veel saleservaring op, en ik merkte al snel dat dat meer mijn ding was.”
Na een reorganisatie besloot Cornut een blog te beginnen, die al snel heel populair werd. “Intussen ging ik bij Sodexo aan de slag, waar ik nog meer leerde over sales. Na een tijd durfde ik de sprong te wagen om voltijds op mijn blog en Maison Slash te focussen. Je moet eerst bereik hebben voor een adverteerder er interesse in heeft. Er is dus veel tijd in gekropen voor ik er een voltijds inkomen uit kon halen.”
Aanvankelijk werkte Maison Slash met freelancers en stagiairs, waarna er ook meer en meer mensen vast in dienst kwamen. “Op een bepaald moment waren we met tien mensen. Dat ging goed zolang de trein liep, maar in crisistijden voelde je dat adverteerders meteen op de rem gingen staan. Nu zijn we met drie mensen vast in dienst en werken we voornamelijk met freelancers. We werken efficiënter en alle niet-relevante zaken hebben we laten vallen.”
Niet alleen de organisatiestructuur veranderde zo, ook de tools waarmee men bij Maison Slash werkte. Anne Cornut: “In het begin doe je alles in een spreadsheet, maar nu gebruiken we een volwaardig boekhoudsysteem. We houden onze projecten bij in Monday en gebruiken ChatGPT om bijvoorbeeld anderstalige mails op te stellen. Ik voel me meer manager dan zelfstandige, omdat ik ons team echt nodig heb voor de groei van Maison Slash.”
Niet stilstaan
Als verpleegkundige leerde Cornut zich te verplaatsen in de patiënt, en die theorie neemt ze ook mee in de praktijk als ondernemer. “Wanneer je tegenover iemand staat die halfzijdig verlamd is, moet je erop letten dat het glas aan de juiste kant voor die persoon staat. Die filosofie gebruik ik nu ook om me te verplaatsen in onze lezers en adverteerders. Voor die laatste is onze community zeer waardevol. In onze onlinegroepen ontstaan vriendschappen en kunnen ouders bij elkaar terecht voor steun. Daarmee onderscheiden we ons van andere media.”
Ook het team van Maison Slash is uniek, zegt Cornut. “De mensen die voor ons werken zijn intrapreneurs. Ze nemen veel verantwoordelijkheid op en staan met hun gezicht vaak in the picture. Het hoeven niet per se ouders te zijn, maar het helpt wel om de voeling met het onderwerp te hebben. Ook dankzij onze onlinegroepen houden we de vinger aan de pols, want we krijgen vragen binnen over onderwerpen waar we niet aan zouden denken.”
Als ondernemer is het belangrijk om niet stil te blijven staan, en je continu te laten inspireren. “Ik heb ondertussen al heel wat trainingen gevolgd en netwerkevenementen bijgewoond. Elk jaar zoek ik verschillende coaches en mentoren om me te begeleiden, zeker toen ik na zeven jaar alleen verder ging met Maison Slash en het sparren met mijn medeoprichter was weggevallen. Elke fase heeft andere begeleiding nodig, want de noden veranderen steeds”, zegt Cornut.
De ontwikkeling van de Wagaanwedoen-app was zo’n fase, die volledig nieuw was voor Maison Slash. “In eerste instantie hebben we de ontwikkelaars een budget laten opstellen. Ik had misschien wel onderschat hoeveel erbij komt kijken. Onze community werkt goed, maar zo’n freemium applicatie in de markt zetten is wel iets anders. We hebben momenteel geen extern kapitaal, wat zowel voor- als nadelen heeft.”
Anne Cornut: “Het moeilijkste tot nu toe vond ik leidinggeven. Het is iets dat ik al doende heb geleerd. Wat ik vooral ontdekte, is dat ik alles moet benoemen, omdat men anders niet weet wat er in mijn hoofd leeft. Ik heb moeten zaken dingen uit te schrijven en uit te spreken, zodat ik anderen kan overtuigen om iets te doen.”