Jürgen Ingels start nieuw fonds van 200 miljoen euro
Jürgen Ingels start een nieuw fonds van ruim 200 miljoen euro voor techbedrijven, SmartFin Capital II. Daarmee wil hij met dezelfde strategie grotere bedragen per bedrijf investeren.
Met het eerste fonds mikte u op techbedrijven. Blijft dat de focus?
JÜRGEN INGELS. “SmartFin II wordt ook een breed technologiefonds. Ik denk dat we soms nog te veel als een fintechinvesteerder worden gezien, wellicht deels door mijn parcours bij Clear2Pay (een specialist in de verwerking van betalingen, nvdr). Er is een meer algemene trend waardoor grenzen vervagen, en banken en productiebedrijven achter de schermen pakweg dezelfde databasesoftware gebruiken. SmartFin I mikte al op die techbedrijven, met een aanbod om een breed gamma aan bedrijven efficiënter te helpen werken. Toen hadden we 75 miljoen euro om te investeren. Nu is het fors meer, maar we blijven ons beperken tot een tiental bedrijven. We volgen onze investeringen graag intensief op en zo hebben we meer geld voor wanneer de bedrijven in een latere fase grotere bedragen nodig hebben.”
Dat eerste fonds stopt u nog niet.
INGELS. “We hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd. We hebben nog vijf participaties lopen. Met de exits uit onder meer Newtec (verkocht voor 250 miljoen euro, nvdr) hebben we ons beloofde rendement al gehaald. Met namen zoals UnifiedPost, Itineris en MariaDB in onze portefeuille hebben we nog veel potentieel. Dat zal pure winst zijn.”
Het fonds start met 200 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht.
INGELS. “We mikten op 150 miljoen euro. We halen wellicht op korte termijn 225 à 230 miljoen euro, maar voor de officiële opstart was het bedrag juridisch begrensd op 200 miljoen. We gaan dat zeker uitbreiden.”
Er is genoeg privé-interesse. Is het dan nodig dat het door de federale overheid gesteunde Belgian Growth Fund instapt voor 25 miljoen?
INGELS. “Door dat fonds hebben we fors meer in kas en kunnen we 20 à 25 miljoen euro per bedrijf investeren. Daardoor hoeven de Belgische groeibedrijven in onze portefeuille niet te vroeg aan te kloppen bij een buitenlandse investeerder en kunnen we voor een betere lokale verankering zorgen. Een grote internationale hoofdaandeelhouder is niet slecht, maar het is beter dat bedrijven zelf voldoende taille hebben. De boel verhuizen is moeilijker met pakweg 60 miljoen euro omzet en paar honderd medewerkers.
“De voorbije jaren is er veel meer geld gekomen voor tech- en groeibedrijven, maar in vergelijking met een voorloper als Zweden scoren we minder goed. 200 miljoen is niet zo veel, in andere landen zijn fondsen van 1 miljard of meer geen uitzondering. Vroeger ging 5 à 7 miljoen euro naar de tweede kapitaalronde, nu is dat gemakkelijk 10 à 15 miljoen.”
Groeibedrijven kunnen investeerders tegen elkaar uitspelen.
INGELS. “Dat speelt een beetje mee. Techbedrijven moeten nu gewoon sneller en meer investeren. Dat gezegd zijnde, ik zie geregeld waarderingen van 10 keer de omzet. Dat is te hoog. Het doet me denken aan de dotcombubbel van twintig jaar geleden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier