Johnny Thijs (bpost): ‘Geen sprake van vroegtijdige afsluiting intekenperiode aandelen’

© belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

“Ondanks berichten in de media, kan ik u verzekeren dat er geen sprake is van een vroegtijdige afsluiting”, zegt CEO Johnny Thijs.

De roadshow van bpost in Brussel lokte gisterenavond enkele honderden geïnteresseerden. Directielid Koen Van Gerven en CEO Johnny Thijs waren – ondanks de vertraging – behoorlijk overtuigend in het wegmasseren van twijfels.

“Ondanks berichten in de media, kan ik u verzekeren dat er geen sprake is van een vroegtijdige afsluiting. Tekent u dus vooral in.” Dat waren de woorden van bpost-topman Johnny Thijs, gisteren tijdens de vragenronde op de roadshow van bpost in Brussel. Die uitspraak is natuurlijk wel voorspelbaar, tenslotte is zo’n roadshow vooral een verkooppraatje om de 46 miljoen aandelen die naar de beurs worden gebracht aan de man te brengen. Hoe groter de interesse hoe hoger de prijs. Bovendien neemt de kans dan toe dat door de overtoewijzingsoptie extra aandelen kunnen worden verkocht. Het zou het verkopende investeringsfonds CVC zeker plezieren.

Sceptische start

Afwachten of de beursintroductie vervroegd wordt afgesloten. In elk geval is de interesse groot, zo luiden de eerste berichten. Nochtans kreeg wie gisteren voor de presentatie begon het geïnteresseerde publiek polste, veeleer sceptische reacties. Een beleggersclub uit Heist-op-den-berg vond dat de kwaliteit van het postbedrijf eerder mager was, maar het dividend aantrekkelijk. “Als de regering-Di Rupo daar vanaf blijft tenminste,” zo zei een van de Kempense beleggers.

Een gepensioneerde verzekeringsagent dacht dat een dalende postmarkt niet meteen de ideale voedingsbodem was voor een succesvolle beurscarrière. Hij hoopte vooral dat de beursintroductie van bpost het klimaat op Euronext zou verbeteren zodat er echte groeibedrijven zouden volgen. Een werknemer van een kleinere Antwerpse beursmakelaar vroeg zich dan weer af of bpost problemen zou krijgen met de pensioenlasten, want daarmee worstelt het beursgenoteerde Post NL.

Hoe langer het begin van de presentatie op zich liet wachten, hoe groter het scepticisme werd. Net als het verlangen om aan de receptie te beginnen. Oorzaak van de vertraging was een defecte trein. CEO Thijs moest uit Londen komen maar zijn trein had door een panne een forse vertraging opgelopen. Directielid Koen Van Gerven nam daarom het eerste deel van de presentatie voor zijn rekening. Hij deed dat zo goed dat Thijs grapte: “U ziet dat het bedrijf zonder mij perfect verder kan, maar het is de bedoeling dat ik nog even blijf.”

Mooie cijfers

Tijdens de presentatie probeerde bpost vooral te overtuigen met mooie cijfers en een gunstig toekomstperspectief. Het parcours van de afgelopen tien jaar laat zich nog het makkelijkste aflezen aan de inkomsten per werknemer (VTE). In 2003 was dat 53.000 euro, vorig jaar was dat 94.000 euro. Die verbetering is voor een flink stuk toe te schrijven aan de personeelsverminderingen, zo bleek, maar de efficiëntiewinst zit ook in automatiseringsprogramma’s zoals bijvoorbeeld bij de postsortering. “En dat vat is nog niet af”, zei Koen Van Gerven. Overigens heeft bpost niet het pensioenprobleem van de Nederlandse concurrenten benadrukte hij. De pensioenverplichtingen liggen bij de overheid.

De waardering voor het postbedrijf komt allicht ergens tussen 2,5 en 3 miljard euro te liggen. Bpost profileert zichzelf als een postbedrijf dat gelooft het dalende postvolume het hoofd te kunnen bieden en veel verwacht van de groei van de pakjespost en e-commerce. Met een vrije cash flow van 280 miljoen euro in 2012 kan bpost mooie cijfers voorleggen. Johnny Thijs benadrukte in dat verband dat de dividendpolitiek om 85 procent van de winst te reserveren voor de aandeelhouders realistisch is. En of de overheid als grootste aandeelhouder geen roet in het eten kan gooien? “Ik heb geen raad van bestuur nodig om dit bedrijf op het juiste spoor te houden”, besloot Thijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content