Johnny Thijs (Bpost): ‘290.000 euro per jaar is geen rechtvaardig salaris’
Johnyy Thijs, de topman van Bpost, wil loon inleveren. Maar van 1,1 miljoen euro per jaar naar 290.000 euro gaan ziet hij niet zitten.
Johnny Thijs, de topman van Bpost, is niet bereid in te gaan op het voorstel van de regeringspartijen om zijn jaarloon van 1,1 miljoen euro naar 290.000 terug te brengen. Thijs zegt te willen inleveren, maar hij wil een ‘rechtvaardig salaris’. Voor 290.000 euro zal hij ‘niet hetzelfde werk leveren’.
Onder meer de socialistische regeringspartijen willen een plafond instellen voor de salarissen van managers van overheidbedrijven. Zij stellen voor de limiet op 290.000 euro te leggen. Johnny Thijs gaat daar niet mee akkoord. Hij wordt bijna 1,1 miljoen euro per jaar betaald. Daar wil hij best een deel van afstaan, maar het plafond dat nu voorgesteld wordt vindt hij niet “rechtvaardig”. Overigens zullen nog meer mensen vertrekken bij Bpost, meent hij.
“Ik ben bereid om een inspanning te leveren, maar ik doe niet het zelfde werk voor 290.000 euro per jaar”, zei Thijs in Matin Première op de RTBF-radio. “Politici moeten goede, intelligente bedrijfsleiders vinden die bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Voor die leiders moet er een rechtvaardig loon zijn”, zegt Thijs, sinds 2002 topman van Bpost.
Dirk Van der Maelen (SP.A): ‘Als Thijs niet akkoord gaat, moet hij maar opstappen
Er komen verschillende reacties vanuit de meerderheidspartijen. Bij SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen klinkt verontwaardiging, zo schrijft De Standaard. “Ik geef grif toe dat Johnny Thijs goed werk heeft geleverd bij Bpost, maar als hij niet akkoord gaat met het plafond, moet hij maar vertrekken.”
Alexander De Croo (Open VLD): ‘Als je topmanagers wil aantrekken, moet je ze ook goed verlonen’
Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) neemt het dan weer op voor Thijs. “We moeten enige flexibiliteit behouden om goede mensen aan te werven om uitzonderlijke zaken te doen. Bpost naar de moderniteit loodsen, dat is geen alledaagse opdracht.” De Croo benadrukt dat Thijs zijn werk bij Bpost “zeer goed gedaan heeft”. De Croo heeft er begrip voor dat Thijs niet hetzelfde werk wil doen voor een kwart van het loon. “Als je topmanagers wil aantrekken, moet je ze ook goed verlonen.”
Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zal met het kernkabinet de toplonen en het nog steeds niet opgeloste dossier van de topbenoemingen aansnijden. De socialisten willen het plafond van 290.000 euro, zoals door Labilles voorganger en huidig voorzitter van de PS Paul Magnette werd voorgesteld, behouden. Binnen de regering staan ze daarmee echter alleen, aldus De Standaard.
‘Bpost moderniseren, zonder gedwongen ontslagen’
Thijs had het ook nog over de hervormingen bij Bpost. Tegen 2016/2017 moeten die afgerond zijn, denkt hij. Bpost zal d ekomende jaren een blijvend dalende werkgelegenheid bieden. “De helft van het personeel is 45 jaar of ouder en velen gaan met pensioen. Dat geeft ons een fantastische kans om het bedrijf verder te moderniseren en de productiviteit te verhogen, zonder gedwongen ontslagen.”
Bpost heeft volgens Thijs twee belangrijke uitdagingen: “We moeten proberen het verlies dat we lijden in de conventionele postbedeling op te vangen door productiviteitsstijgingen, daar is nog veel werk. En we moeten proberen nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier