Jacques Bonifay (MVNO Europe): ‘Europa organiseert wurgprijzen’
Dat het Europees Parlement de roamingtarieven beperkt in de kleinhandel maar niet in de groothandel, is nefast voor kleinere operatoren, waarschuwt Jacques Bonifay, de CEO van de roamingspecialist Transatel.
“Op zich is de afschaffing van de roamingtarieven niet noodzakelijk een probleem”, zegt Jacques Bonifay, de voorzitter van MVNO Europe, de organisatie van virtuele operatoren zonder eigen netwerk. Als CEO van de roamingspecialist Transatel was Bonifay een van de eersten die het idee van ‘roamen zoals thuis’ propageerden. Vandaag heeft Transatel rechtstreeks of onrechtstreeks ongeveer 1,7 miljoen sim-kaarten en activiteiten in 25 landen. Meer en meer mikt Bonifay echter op klanten buiten de Europese Unie. Daarmee anticipeert hij op de onmogelijke situatie waarin kleine operatoren zullen verzeilen als de maatregelen van het Europees Parlement de praktijk worden.
‘Kleine operatoren gaan eruit’
“Europa organiseert een situatie waarin de kleine operatoren en de operatoren zonder eigen netwerk (mvno) met verlies draaien in roaming”, voorspelt Bonifay. “De oorzaak is dat Europa het tarief voor de consument reguleert, zonder aan het groothandelstarief te raken. Er is een project om die tarieven te herzien, maar dat is niet goed omschreven. De Commissie moet daarvoor pas voorstellen doen tegen 15 juni 2016, terwijl de kleinhandelsprijzen al verlaagd worden vanaf 30 april 2016”, legt hij uit.
Het is de kar voor het paard spannen, vindt Bonifay. “In de praktijk organiseert Europa wurgprijzen. Kleine operatoren zullen de keuze hebben te verdwijnen of hun nationale tarieven te verhogen. Dat laatste is al even slecht. De concurrentie binnen de lidstaten wordt beperkt.”
De reden is dat de meeste virtuele operatoren – denk aan Aldi Talk of Mobile Vikings – voor hun roaming afhangen van de operator die hun netwerk levert. Een kleine groep van full mvno-operatoren kan eigen roamingakkoorden sluiten, maar doet voor veel landen een beroep op internationale dienstverleners zoals het Proximus-filiaal BICS. “Die dienstverleners rekenen dan gewoon het eurotarief. Dat kun je hen niet kwalijk nemen”, zegt Bonifay.
Volgens hem hebben de Europese maatregelen nu al een impact. “Er is geen visibiliteit. Dat betekent dat de kleine operatoren ophouden te investeren. Het wordt een zeer gecompliceerde situatie. April 2016 is eigenlijk al morgen”.
Verschillen tussen landen blijven
Hij heeft nog een tweede punt. Het Europarlement zet een deadline van roamen tegen binnenlandse tarieven vanaf 15 juni 2017, maar zelfs elementaire zaken zijn niet geregeld, vindt hij. Binnen de lidstaten zijn de afwikkelingstarieven (wat operatoren verdienen aan inkomende oproepen) gereguleerd, maar niet op Europees niveau. Operatoren in landen met hoge afwikkelingstarieven verdienen meer aan inkomende internationale oproepen dan operatoren in landen met lagere afwikkelingstarieven.
“Europa wil een eengemaakte markt, maar pakt zulke verschillen niet aan. In Frankrijk of Groot-Brittannië zijn de afwikkelingstarieven laag. In Luxemburg en Duitsland zijn ze hoog. Er is geen enkele reden voor dat soort verschillen. Het is een schandaal”, fulmineert Bonifay.
Bonifay heeft geregeld overleg met BEREC, de Europese conferentie van telecomregulatoren. “Zij luisteren. Ze begrijpen heel goed dat de aftopping van de groothandelstarieven moet worden herzien, maar de vraag is: met welk kostenmodel, welke methodologie? Wat is het goede niveau? En hoe snel?”
Inkomsten buiten Europa
Ondertussen breidt Transatel zijn actieterrein uit, weg van Europa. “In januari doen we onze eerste lancering met een tabletfabrikant in de Verenigde Staten. Met 50.000 stuks”, verklapt hij. De sim-kaarten voor dataverkeer zijn gebaseerd op de niet-geografische mobiele netwerkcode 901 en kunnen daarom meteen in de fabriek vast in de toestellen worden ingebouwd. Transatel heeft al roamingakkoorden in 25 landen op vier continenten, waaronder een groot aantal Europese. De doelgroep zijn reizigers die niet willen hannesen met lokale hotspots of die de veiligheid van mobiele netwerken verkiezen. “Wij hebben nu contracten met drie pc- en tabletfabrikanten. Het is een nieuwe business. Dat maakt dat we interessante voorwaarden loskrijgen bij de operatoren”, zegt Bonifay.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier