Innovatie rendeert niet
Te weinig Belgische innovaties leiden tot lokale productie. Ondanks fiscale maatregelen om de loonkosten voor onderzoekers te beperken, remmen de hoge loonkosten en de minder gunstige omgevingsfactoren de productie in ons land af. Dat verklaarde professor Koenraad Debackere (KU Leuven) op Radio 1.
“Multinationals die hier hun onderzoek doen, verkiezen blijkbaar om het resultaat van het onderzoek in een ander land te produceren”, concludeert KBC-econoom Koen De Leus. In België komt van de omzet van bedrijven slechts 4,6 procent van nieuwe producten. Het Europese gemiddelde ligt op 8,3 procent. Dat is bijna twee keer zo veel.
Nochtans investeren bedrijven in ons land vrij fors in onderzoek en ontwikkeling. Met 1,3 procent in 2010 zitten we zelfs boven het Europees gemiddelde. Volgens de Leus is de tegenstelling een gevolg van het feit dat van de totale O&O-uitgaven in België 53 procent komt van internationale bedrijven. En die verkiezen vaak hun ontwikkelde producten in hun thuisland te produceren.
Volgens de econoom moet ons land niet alleen de loonhandicap verkleinen, maar ook meer in weginfrastructuur en onderwijs investeren. Door die omgevingsfactoren te beïnvloeden, kun je de productiviteit opvoeren. Die staat onder druk. “De jongste jaren bleven de kapitaalinvesteringen van de overheid wel gelijk, maar de mix veranderde”, zegt De Leus. “We investeerden meer in overheidsgebouwen en overheidspersoneel terwijl we beter meer aan weginfrastructuur en onderwijs zouden uitgeven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier