Bruno Leijnse
IMinds wordt business
Nu de technologie het werkterrein van imec en iMinds gedeeltelijk in elkaar schuift, is het logisch dat de Vlaamse regering eieren voor haar geld kiest. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.
Dat de overname van het onderzoekscentrum iMinds door imec eraan zat te komen, was al duidelijk toen CEO Wim De Waele en voorzitter Bart Beckx kort na elkaar bij iMinds vertrokken.
De divisie ‘smart systems & energy technology’ van imec groeit snel en komt meer en meer op het terrein van iMinds. De twee strategische onderzoekscentra zijn cultureel zeer verschillend. iMinds leeft van subsidies. Volgens zijn jongst beschikbare jaarrekening, van 2014, was maar 14,8 miljoen van de 49,6 miljoen euro opbrengsten gefactureerde omzet. Twee derde van de inkomsten zijn schenkingen, subsidies en dergelijke. Imec toont een heel ander plaatje. Daar zijn 290 miljoen van de 363 miljoen opbrengsten echte omzet. Imec boekt twintig keer meer omzet dan iMinds in een bijzonder competitieve branche.
IMinds wordt business
Essentieel leeft imec van zijn werk voor de industrie en elke euro die in imec wordt geïnvesteerd, brengt geld in de Vlaamse kas. iMinds werkt ook voor de industrie, maar weet dat werk daarentegen onvoldoende te valoriseren. Bovendien is ook de verwachte groei bij iMinds (minder dan 4%) een stuk lager dan de verwachte groei van imec (ruim 7%).
Nu de technologie het werkterrein van de twee onderzoekscentra gedeeltelijk in elkaar schuift, is het logisch dat de Vlaamse regering eieren voor haar geld kiest en het management van iMinds in handen van imec geeft. De kans is groot dat dat een beter rendement oplevert.
De Vlaamse regering kan via haar nieuwe convenant met imec sturen dat de kwaliteiten van iMinds, zoals zijn lage drempel naar de industrie en zijn startersbegeleiding, blijven bestaan. Maar dat iMinds meer een business wordt dan een subsidieschuif is waarschijnlijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier