Imec.xpand haalt 117 miljoen op
Het eerste early-stage- en groeifonds van imec.xpand van het Leuvense nanotechnologiecentrum imec sluit af op 117 miljoen euro. Dat is meer dan het oorspronkelijke doel van 100 miljoen en in de buurt van de beoogde 120 miljoen van mei.
Imec.xpand is anderhalf jaar geleden opgericht met een geplaatst kapitaal van 58,8 miljoen euro. Behalve van de oprichters XPAND Partners (Tom Vanhoutte en Peter Vanbekbergen) kwam het geld van de imec-vennootschap Fidimec, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, KU Leuven, Universiteit Gent, de familie Van Hool, BNP Paribas Fortis Private Equity Belgium, Samsung Oak Holdings en de apparatuurbouwer Applied Materials.
In december kwam de Koreaanse producent van geheugenchips SK Hynix met 5 miljoen over de brug en in mei tankte het fonds nog eens 33 miljoen, onder meer bij Philips.
Nu sluit het eerste fonds dus af op 117 miljoen. Behalve de al genoemde bedrijven en instellingen zijn nog de Nederlandse Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, KBC Verzekeringen, “kapitaalkrachtige individuele investeerders” en meest recent Belfius Verzekeringen, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en KPN Ventures aan boord gekomen.
Imec.xpand investeert in ambitieuze techstarters die voordeel halen uit de expertise en de infrastructuur van imec. Het doel is vroeg in te stappen en ze dan te begeleiden bij de commercialisering van hun product. “Starters kunnen zich zo bezighouden met technologie-ontwikkeling en de bouw van hun bedrijf en hoeven niet voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe centen”, legt imec.xpand de filosofie uit in een mededeling.
Het fonds heeft een levensduur van maximaal tien jaar, met daarna nog twee jaar voor een ordelijke vereffening. “Tegen 2029 moet het dus vereffend zijn”, bevestigt managing partner Tom Vanhoutte.
Van neus tot ogen
Tot nog toe maakte imec.xpand vier investeringen publiek.
Het Californische Fabric8Labs print metalen objecten in 3D met een “stereo-elektrochemisch depositieprocedé, zonder lasers, poeders of verhitting”. Fabric8Labs wordt mee gefinancierd door Mark Cuban, een Amerikaanse serieondernemer die fortuin maakte in de internetbubbel.
EYEco eyeCO, een start-up van imec en Universiteit Gent, ontwikkelt brillen die elektronisch het zicht over het hele oppervlak van het brillenglas corrigeren. Ook oudere mensen zouden zo zonder specifieke leesbril of multifocale glazen van nabij goed moeten kunnen blijven zien, luidt het. QBIC Arkiv fund, imec en Tokai Optecs investeerden eerder al in de start-up.
Het New Yorkse MouSensOR, onder CEO Charlotte D’Hulst (KU Leuven, Universiteit Antwerpen), gebruikt muizen om te testen welke menselijke geurreceptoren gevoelig zijn voor welke geurelementen. Het doel is een menselijke-neus-op-een-chip te bouwen en een geurendatabase aan te leggen die de vergelijking met het kleurenclassificatiesysteem kan doorstaan.
Onera uit Eindhoven, ten slotte, ontwikkelt een strip voor de medisch betrouwbare diagnose van slaapkwaliteit zonder dat de patiënt naar een slaapkliniek moet. Het is een spin-off van imec en Holst Centre (zelf een samenwerking tussen imec en TNO Delft). Imec.xpand investeert erin samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.
De vier fondsmanagers
Tom Vanhoutte was jarenlang CFO van Capricorn Venture Partners. Peter Vanbekbergen, de tweede oprichter van XPAND Partners, begon als onderzoeker bij imec en was daarna verantwoordelijk voor engineering bij de Leuvense start-up CoWare. Hij richtte in 2007 mee M4S op, een specialist in radio-interfaces, die Huawei in 2010 van Option overnam. Vanbekbergen bleef hoofd engineering van M4S tot in 2015, toen hij innovatiemanager bij imec werd.
Begin dit jaar versterkten dan Cyril Vančura en Frank Bulens het fondsmanagement van imec.xpand. Vančura, een doctor in de fysica met diploma’s van de TU Kaiserslautern en ETH Zürich, werkte op MEMS in de researchafdeling van Robert Bosch in Palo Alto, voor hij bij Bosch investeringsmanager werd en uiteindelijk naar Robert Bosch Venture Capital overstapte.
Frank Bulens, een moleculair bioloog, was elf jaar investeringsmanager bij Gimv en later negen jaar partner bij Capricorn Venture Partners voor lifesciences en digitale gezondheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier