Imec gaat nauwer samenwerken met ASML, Intel, Janssen Pharma
Snellere DNA-analyse en efficiëntere chipproductie zijn enkele doelstellingen van twee nieuwe joint ventures van Imec, die 130 onderzoekers zullen tewerkstellen.
Het interuniversitaire labo voor nanoelektronica imec in Leuven gaat 100 onderzoekers en technici bijeenbrengen in een “Advanced Patterning Center”, een nieuw programma met de Nederlandse machinebouwer ASML.
ASML heeft 70 tot 80 % van de wereldmarkt in lithografiemachines, de belichters waarmee halfgeleiderpatronen op silicium worden aangebracht. Imec werkt er al sinds de jaren ’80 mee samen.
“Met het nieuwe centrum worden we een toeleverancier van procestechnologie aan ASML, net zoals Zeiss dat is voor lenzen”, zei Imec-CEO Luc Van den hove in de marge van de aankondiging.
Met zijn pilootlijn en zijn partnernetwerk van materiaal- en machinefabrikanten zal imec de Nederlanders helpen om het maximum uit hun dure machines te halen voor de klanten. In ruil mag imec werken met de modernste machines van ASML. Dat laatste is niet onbelangrijk nu de Leuvense nanotechcluster in een felle concurrentiestrijd is verwikkeld met het College of Nanoscale Science and Engineering in de VS, dat ook samenwerkt met ASML.
Genoomprofilering
De tweede grote activiteitentak van Imec, die zich bezighoudt met toepassingen van nanotechnologie, versterkt zijn expertise in supercomputing met de oprichting van het ExaScience Life Lab. Daarin werken Intel, imec, IWT en de vijf Vlaamse universiteiten samen met Janssen Pharmaceutica.
Bij de voorstelling lag het accent op de inzet van supercomputing voor DNA-profilering. Volgens Gunaretnam Rajagopal, hoofd computerwetenschappen bij Janssen Pharma, is genoomprofilering in een aantal gevallen van groot nut om te bepalen welke geneesmiddelen aangewezen zijn voor een patiënt. Nu neemt een profilering nog twee dagen in beslag. Dat maakt het ook moeilijk om bij grootschalige testen van geneesmiddelen een genoomprofilering te maken van alle proefpersonen.
Het nieuwe ExaScience Life Lab krijgt een aantal werknemers mee van het Flanders Exascale Lab dat Intel, Vlaanderen, Imec en de vijf Vlaamse universiteiten in 2010 hebben opgezet. Dat ontwikkelt hulpmiddelen voor de modellering en visualisering van de impact van de zonneactiviteit op het klimaat op aarde.
Het budget van de twee nieuwe initiatieven wordt niet bekendgemaakt, zei CEO Luc Van den hove van Imec.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier