Influencer, student en jongerenbegeleider: Ilias El Kostit (24) is een atypische stem in de Vlaamse onlinewereld. Geen filters, geen façade, wel rauwe authenticiteit en scherpe inzichten over identiteit, balans en ambitie. Hij spreekt openhartig over ondernemen als contentcreator, zijn parcours als student met drie jobs, en de kracht van emotionele intelligentie.
Bekijk/beluister de podcast hier of lees eronder verder:
Je bent influencer, student en jongerenbegeleider. Hoe komt dat allemaal samen?
ILIAS EL KOSTIT. “Het klinkt als veel, en dat is het soms ook. Maar voor mij is alles wat ik doe een verlengstuk van wie ik ben. Mijn content gaat over mentale gezondheid, sport, lifestyle. Als jongerenbegeleider ben ik een brugfiguur, een grote broer, voor studenten die zich vastlopen. En als student sociaaleconomische wetenschappen begrijp ik hoe systemen werken. Het zijn geen losse rollen, het is één verhaal.”
Je hebt duizenden volgers en succesvolle samenwerkingen met verschillende bedrijven. Hoe ben je begonnen als content creator?
EL KOSTIT. “Per ongeluk. Ik maakte video’s om vrienden te entertainen. Mijn profiel stond openbaar, en plots kwamen er samenwerkingen. In het begin dacht ik dat het spam was. Het duurde een jaar voor ik op een mail reageerde. Maar vanaf dan ging het snel.”
Was het voor jou meteen duidelijk dat dit een beroep kon zijn?
EL KOSTIT. “Helemaal niet. Je begint met samenwerkingen in natura: gratis producten in ruil voor zichtbaarheid. Pas als je een trouw publiek opbouwt, kun je onderhandelen over geld. Maar dat vergt tijd, geduld en veel meer werk dan mensen denken.”
Wat onderschatten mensen aan het werk van een contentcreator?
EL KOSTIT. “Alles. Ze zien een filmpje van 30 seconden, maar niet de uren werk, de onderhandelingen, de boekhouding, het plannen, het editen. Ik heb jarenlang content gemaakt zonder één euro te verdienen. Het is echt ondernemen – met alle kopzorgen erbij. Je bent als creator ook tegelijk CEO, creatief directeur en administratief medewerker.”
Wat is je advies aan beginnende creators?
EL KOSTIT. “Consistentie. Je hoeft niet de beste te zijn, maar je moet wel blijven gaan. Veel getalenteerde mensen halen het niet omdat ze stoppen bij de eerste tegenslag. Anderen groeien puur omdat ze blijven posten. Je leert gaandeweg wat werkt – voor jezelf en voor je publiek.”
Heeft content maken jouw carrièrekansen beïnvloed?
EL KOSTIT. “Absoluut. Ik heb een netwerk uitgebouwd, skills ontwikkeld, geleerd met druk om te gaan. Ik heb meer geleerd uit mijn studentenjobs dan uit sommige vakken aan de universiteit. Horeca, evenementen, jongerenwerk: die ervaringen hebben mij gevormd.”
Hoe kijk je terug op de tijd toen je alleen maar student was?
EL KOSTIT. “Ik heb mijn studentenleven nooit ‘klassiek’ beleefd. Geen doop, geen studentenclub, weinig feestjes. Ik deed studentenjobs, studeerde, zocht naar een balans. En achteraf bekeken ben ik daar blij om. Mijn studentenjobs hebben mij sociale vaardigheden gegeven die ik nu dagelijks gebruik. Daar heb ik misschien meer aan gehad dan aan sommige cursussen.”
Je combineerde drie jobs met je studie. Was dat vol te houden?
EL KOSTIT. “Moeilijk, maar ik heb keuzes gemaakt. Ik nam minder studiepunten op. Dat werd soms scheef bekeken, maar ik wist wat ik aankon. De universiteit is niet gebouwd voor studenten die het niet breed hebben. Dus moet je je eigen ritme zoeken.”
Hoe kijk jij naar de rol van een diploma?
EL KOSTIT. “Het is belangrijk, maar niet alles. Wat je ernaast doet, bepaalt vaak je waarde op de arbeidsmarkt. Portfolio’s, ervaring, netwerk – die dingen onderscheiden je. En laten we eerlijk zijn: we leren in het onderwijs meer over rationeel denken dan over emotionele intelligentie. Terwijl dat laatste minstens even belangrijk is.”
Je hebt het gehad over grenzen bewaken. Heb je ook momenten van faalangst of perfectionisme gekend?
EL KOSTIT. “Absoluut. Vooral in het begin, toen ik als freelancer werkte en op alles ‘ja’ zei uit angst kansen te missen. Maar zo verlies je jezelf. Ik heb geleerd dat ‘nee’ zeggen soms het krachtigste is wat je kunt doen – voor je hoofd, je hart en je werk.”
Je deelt veel online. Hoe ga je om met meningen van anderen?
EL KOSTIT. “Heel bewust. Als feedback niet constructief is, schuif ik die opzij. Mensen oordelen vaak zonder de context te kennen. Wat ze niet zien, is het opbouwen van een publiek, de jarenlange investering, de kwetsbaarheid. Er is altijd kritiek – zelfs als je iets goeds doet. Dus leer je jezelf te beschermen.”
‘Traag groeien is geen mislukking. Het is duurzaam’
Wat betekent succes voor jou?
EL KOSTIT. “Niet geld of status, maar vrijheid. Vrijheid om aan jezelf te werken, te groeien, te pauzeren als dat nodig is. Ik heb geleerd mijn grenzen te bewaken, zeker na het overlijden van mijn opa. Toen zag ik hoe hard ik bleef doorgaan, ook al kon ik emotioneel niet meer. Nu zeg ik vaker nee. En dat voelt als echt succes.”
We leven in een samenleving waarin succes steeds sneller moet komen. Hoe kijk jij daar naar?
EL KOSTIT. “Ik vind dat gevaarlijk. De druk om op jonge leeftijd al ‘iets te zijn’ is enorm. Op de sociale media lijkt het alsof iedereen op z’n 23ste al miljonair of wereldverbeteraar is. Maar dat is een illusie. Traag groeien is geen mislukking. Het is duurzaam.”
Je bent een generatiegenoot van veel jonge professionals. Wat wil je hen meegeven?
EL KOSTIT. “Leer jezelf kennen. Verdiep je in emotionele intelligentie. Kies niet alleen voor wat veilig is, maar ook voor wat je raakt. En wees niet bang om traag te groeien. Succes hoeft niet snel te komen. Kies voor duurzaamheid, in alles wat je doet.”
Wat betekent ‘CEO van je leven zijn’ voor jou?
EL KOSTIT. “Verantwoordelijkheid nemen. Voor je agenda, je energie, je keuzes. Jezelf zien als een merk dat je mag vormgeven, maar ook als een mens die ruimte nodig heeft. Het is geen race. Het is een proces. En jij bent de enige die mag bepalen hoe dat verloopt.”
CEO van Mijn Leven
In de podcast CEO van Mijn Leven (bekijk het overzicht) praten Esohe Weyden en Julien De Wit wekelijks met jonge, ambitieuze mensen over hun leven en carrière. De podcast wordt ook uitgezonden op Trends Z.